KRAFTIG HJERNERYSTELSE: John Arne Riise (t.h.) har pådratt seg en kraftig hjernerystelse etter et sammenstøt med Espen Ruud på dagens landslagstrening. Tilleggsundersøkelser viser heldigvis ingen blødninger eller brudd for venstrebacken.Foto: Kyrre Lien / Scanpix
KRAFTIG HJERNERYSTELSE: John Arne Riise (t.h.) har pådratt seg en kraftig hjernerystelse etter et sammenstøt med Espen Ruud på dagens landslagstrening. Tilleggsundersøkelser viser heldigvis ingen blødninger eller brudd for venstrebacken.Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

- Trolig den mest dramatiske episoden på landslagtrening i min tid

Landslagslege Thor Einar Andersen om John Arne Riises hodeskade.

||| HOTEL BRISTOL (Dagbladet): En som alltid tent John Arne Riise hadde ikke til hensikt å la Espen Ruud få lov til å dempe en crosspasning uforstyrret på dagens landslagstrening og gikk til i duellen mot landslagskollegaen.

Det endte med at Riise fikk skulderen til Ruud i kjeven, gikk i bakken og pådro seg en kraftig hjernerystelse. Dermed er Roma-spilleren uaktuell til morgendagens kamp mot Portugal, og vil trolig tilbringe natten på Ullevål sykehus til observasjon.

Tilleggsundersøkelser på sykehuset viser til alt hell verken blødninger eller brudd, men 29-åringen må ta tida til hjelp før han er klar for et comeback på fotballbanen, og landslagslege Thor Einar Andersen opplyser at det kan ta alt fra noen få uker til flere uker før det er trygt å spille igjen.

- Jeg har hatt kontakt med John Arne fram til nå, og han er glad for at han er i trygge hender og er ved godt mot, forholdene tatt i betraktning, sier Andersen i forbindelse med ettermiddagens pressetreff på Hotel Bristol.

- Nå blir han mest sannsynlig værende på sykehuset over natten til observasjon. Slike hodeskader kan potensielt være farlige, men går over av seg selv uten varige forandringer på hjernen så lenge det ikke oppstår blødninger eller bruddskader. Hjernen trenger tid på å restituere seg, så nå trenger John Arne minst mulig påvirkning utenfra, og minst mulig fysisk og mentalt stress, fortsetter landslagslegen, som fraråder Riise å følge morgendagens kamp fra TV-skjermen.

- Det er ikke å anbefale, nei, understreker han.

- Lenge borte
Uansett var det dramatisk da en bevisstløs Riise ble liggende i gresset med kramper. Han ble tatt raskt hånd om av Andersen, som kontrollerte at luftveiene var frie og at hjertet slo som normalt før han ble lagt i stabilt sideleie og ambulanse ble rekvirert. Det var aldri fare på ferde, i og med at han pustet som normalt, men Riise var lenge utenfor bevissthet.

- Han var trolig bevisstløs i tre-fire-fem minutter, og det er relativt lenge, sier Andersen.

- Angående spasmene eller krampene, er ikke det en uvanlig reaksjon ved kraftige slag mot hodet. Det er ufarlig, men det ser dramatisk ut, forklarer Andersen til Dagbladet.

- Preget
Episoden satte en solid støkk i lagkameratene, som ble tatt hånd om da Riise var blitt fraktet avgårde til Ullevål. Treningen ble selvfølgelig stoppet i minuttene Riise fikk behandling, og ble ikke gjenopptatt før spillerne hadde blitt informert og oppdatert på venstrebackens situasjon.

- Jeg kan ikke prate for hver og enkelt, men jeg har inntrykk av at alle er preget av denne hendelsen. Man skal være rimelig hardhudet om man ikke merkes av noe sånt. Det ligger nok også mye i forventningene. Mens man ville vært forberedt på noe lignende i en boksering, er det ikke noe man venter på en fotballbane, sier Andersen.

Andersen medgir at han i løpet av sine åtte år som landslagslege trolig ikke har vært utfor en mer dramatisk hendelse på treningsfeltet.

- Jeg tror jeg kan si at det trolig er den mest dramatiske situasjonen på trening i min tid med landslaget. De fleste alvorlige skader skjer tross alt i kamp, sier Andersen, som har vært tilknyttet NFF siden 1994. Først som lege for U21-landslaget, deretter som medisinsk ansvarlig for A-landslaget siden 2002.

- Men det ser nok mer dramatisk ut enn det det virkelig er når man ikke har vært med på dette før, beroliger landslagslegen.

STYGG SMELL: John Arne Riises hodeskade var trolig den styggeste smellen landslagslege Thor Einar Andersen har bevitnet gjennom sin tid som medisinsk ansvarlig på det norske landslaget. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STYGG SMELL: John Arne Riises hodeskade var trolig den styggeste smellen landslagslege Thor Einar Andersen har bevitnet gjennom sin tid som medisinsk ansvarlig på det norske landslaget. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer