FAVORITT: Magnus Carlsen er en av favorittene om han stiller til start VM i lyn- og hurtigsjakk. Nordmannen har vunnet gull i både lyn- og hurtigsjakk tidligere. I fjor tok han bronse (hurtigsjakk) og sølv (lynsjakk) i Doha. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FAVORITT: Magnus Carlsen er en av favorittene om han stiller til start VM i lyn- og hurtigsjakk. Nordmannen har vunnet gull i både lyn- og hurtigsjakk tidligere. I fjor tok han bronse (hurtigsjakk) og sølv (lynsjakk) i Doha. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Sjakk-VM

Trolig VM-arrangør vekker oppsikt: – Nok et tegn på at de var desperate

Det internasjonale sjakkforbundet er i forhandlinger med Saudi-Arabia om VM i lyn- og hurtigsjakk.

(Dagbladet): Det er kort tid igjen til lyn- og hurtigsjakk-VM i sjakk etter planen skal arrangeres i romjula.

Nå ser det ut til at Saudi-Arabia har sikret seg rettighetene til å arrangere både VM i lyn- og hurtigsjakk i 2017 og sjakk-VM i 2020.

VG omtalte saken først.

Det saudiarabiske idrettsdepartementet skriver på Twitter at en avtale om lyn- og hurtigsjakk-VM allerede er i boks, det samme får Dagbladet opplyst.

Natt til torsdag bekrefter visepresident i FIDE, Geoffrey Borg, at partene er i forhandling overfor Dagbladet:

– Vi forhandler med Saudi-Arabia og vil komme med en offisiell uttalelse når vi har kommet til enighet, skriver han i en epost.

Vekker oppsikt

Saudi-Arabia er kjent som et kvinneundertrykkende land. Landet som ligger på den arabiske halvøy var inntil nylig det eneste landet i verden som forbød kvinner å kjøre bil selv.

Sjakkekspert og redaktør for sjakknettstedet Matt & Patt, Tarjei Svensen, sier følgende om den mulige arrangøren:

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Det er en meget spesiell avgjørelse. Med bare litt over to måneder igjen, så er det nok et tegn på at FIDE var desperate etter å finne en løsning. Det blir spennende å se hvor mange av toppspillerne som faktisk spiller.

På Facebook følger Hikaru Nakamura opp:

- Unnskyld meg?!

IKKE TATT EN AVGJØRELSE: Magnus Carlsen er stor fan av formatet i VM i lyn- og hurtigsjakk, men Espen Agdestein forteller at team Carlsen ennå ikke har tatt en avgjørelse om de deltar i årets mesterskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IKKE TATT EN AVGJØRELSE: Magnus Carlsen er stor fan av formatet i VM i lyn- og hurtigsjakk, men Espen Agdestein forteller at team Carlsen ennå ikke har tatt en avgjørelse om de deltar i årets mesterskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Magnus Carlsen har gitt oss nervepirrende drama i tidligere lyn- og hurtigsjakk-VM, og nordmannen har tatt gull i begge disipliner flere ganger.

Carlsens manager Espen Agdestein forteller at Team Carlsen ennå ikke har bestemt seg om de spiller årets utgave:

– Vi avventer en endelig bekreftelse før Magnus tar stilling. Vi har ikke diskutert det ennå, sier Agdestein til Dagbladet.

Lang kamp

Det har vært flere reaksjoner i sjakkmiljøet på at årets arrangør har latt seg vente på.

NRK skrev tidligere denne måneden at det ikke hadde kommet noen bud på mesterskapet - og at VM i i verste fall kunne bli avlyst.

– I verste fall blir det ingenting av VM-et, og det er i så fall veldig leit. Vi håper jo det løser seg, for Magnus elsker denne turneringen. sier manager Espen Agdestein til NRK.

FIDE har hele tiden beroliget med at en løsning vil komme på plass, og nå ser det altså ut til at det har kommet en løsning.

FORLOT PRESSEKONFERANSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen kjempet seg gjennom et tøft parti mot den russiske utfordreren Sergej Karjakin, og tapte. - Jeg gidder ikke å sitte her og vente på ham, sa Carlsen om Karjakin. Video: NTB Scanpix Vis mer