Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trollmannen

ST. DENIS (Dagbladet): Brasil- Frankrike 0-3. Zinedine Zidane (26) - verdens beste fotballspiller med verdens fineste navn er verdensmester i fotball. Det er historien fra denne heite gullnatta i Paris. Og når du avgjør en VM-finale så å si aleine, kan du grine litt og hoppe i fanget på presidenten også. Du kan egentlig gjøre hva du vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes VM-gull, og måten de hentet det hjem på, ble den endelige kroningen av Zinedine Zidane som verdens beste fotballspiller.

Vi kan krangle til vi får skjegg, men jeg gir meg ikke. For da nasjonen Frankrike trengte en helt av dimensjoner tok den Marseille-fødte trollmannen fram sitt ypperste.

Og ga landet sitt tårer og gull.

Hadde bestemt seg

Notatene fra denne kvelden - hvor klokka nå nærmer seg kvart på tolv og landets president Jaques Chirac fortsatt oppfører seg som en bajass sammen med de franske gutta der nede på graset - forteller at Zidane tok tak i det fra start.

Han hadde rett og slett bestemt seg for å bli verdensmester i fotball. Og før ti minutter var gått var han allerede notert tre ganger i heftet.

For fotball godt over VM-gjennomsnittet.

Men det er scoringene som hever seg over alt denne kvelden. Og måten Zinedine Zidane tok vare på sjansene sine på. For mens resten av de franske gutta ble nervøse og stive da de burde scoret, gikk Zizou til verket som en keiser til hest.

Og headet ballen i mål.
To ganger.

Livets store drøm

1- 0 kom etter corner fra Emmanuel Petit. Det drepende 2- 0 kom ett minutt på overtid i første omgang. Og bedre enn det kan du ikke få det i en VM-finale-garderobe.

2-0 på tittelforsvarerne fra Brasil - og det kunne vært mer - gjorde pausen til 15 minutters hvile i himmelen.

- Hva kan jeg si - jeg har ikke ord, sier Zinedine Zidane. - Denne festen har jeg drømt om i hele mitt liv. Og da vi begynte å nærme oss finalen, skjønte jeg plutselig at det kunne komme til å skje.
- På vei inn på stadion til oppvarmingen hadde jeg ikke annet enn seier i tankene.

- Scoringene?

- To cornere, to mål og vanvittig glede. Det er bare sånt som skjer. Jeg var heldig og det var min dag.

Men:

- Denne VM-tittelen tilhører hele Frankrike.

Takk for sist

Det er fire år siden Zinedine Zidane debuterte for Frankrike. Han ble håndplukket for å gjøre hjemme-VM til den festen som nå raser i gatene over hele landet. Og da trener Aimé Jacquet begynte den totale oppkjøringen for to år siden hadde Zizou vokst seg inn i de flestes fotballsinn.

Før finalen hadde han 39 landskamper og 11 mål hvorav ett mot Norge i Marseille i februar.
Det var verre med Frankrikes landslag generelt.

Jacquet - etter gud veit hvor mange danser med spillerne, Michel Platini og Jaques Chirac - tok akkurat den fighten på vei ut fra Stade de France seint i går kveld. Og - han gjorde det med finesse. For da han sa at folket til slutt skjønte hvilket fotballag han drev og jobbet med - og virkelig stilte seg bak spillerne - ble det humør og sjøltillit i Zizou og kompani.

Det var verre med media.

Tilgir aldri

- Jeg tilgir aldri den behandlingen vi har fått, sier Jacquet. - Jeg sier heller aldri «pardon». For hvem av dere som står her og jubler nå trodde at Frankrike kunne vinne VM.

- Ingen.

- Hvordan har dere klart det?

- Først og fremst gjennom hardt arbeid. Og så har vi ikke brydd oss om all den kritikken vi har fått. Og se på folk nå - dette er den største natta i fransk idrettshistorie.

- Vi har all grunn til å være stolte, sier Aimé Jacquet.

<B>ENDELIG HJEMME:</B> Det er 70 år siden en franskmann kom med ideen om et VM i fotball og VM-pokalen er døpt etter han. I går hevet Zinadine Zidane Coupe Jules Rimet-trofeet over hodet etter finalen. Meget fortjent!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!