Tromsø gjorde RBK målløs

- En perfekt bortekamp, sier Tromsø-trener Nilsen.

LERKENDAL/OSLO (Dagbladet.no): Rosenborg - Tromsø 0-1

Etter fjorårssesongen sa midtstopper Mikka Koppinen «morna» til RBK etter det han oppfattet som lite profesjonell opptreden fra RBK-ledelsen og et for dårlig lønnstilbud.

I kveld ble han ble matchvinner på Lerkendal mot sine gamle kamerater i RBK.

Et perfekt hodestøt etter drøye timen sørget for å gjøre en slutt på RBKs imponerende rekke med 45 kamper på rad med scoring i Tippeligaen.

Selv ville ikke finnen gjøre for mye ut av seiersmålet.

- Det er utrolig deilig å score mot Rosenborg selvfølgelig, men det viktigste er at vi vinner. I dag funker det veldig bra defensivt og det er vi fornøyd med. Offensivt kan vi bli enda mer samspilte. Jeg føler virkelig med Rosenborg nå, og jeg tror det snur for dem. sier Koppinen til Dagbladet.no etter kampen.

- Vi tør å tro på egne ferdigheter og dette var bortimot en perfekt bortekamp, sier en strålende fornøyd Tromsø-trener steinar Nilsen etter kampslutt.

Og borteseieren var slettes ikke ufortjent.

STERK SEIER: Tore Reginiussen og Tromsø vant fortjent på Lerkendal mot RBK da Miika Koppinen ble matchvinner. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
STERK SEIER: Tore Reginiussen og Tromsø vant fortjent på Lerkendal mot RBK da Miika Koppinen ble matchvinner. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Jarstein-triksing

Det var Tromsø som åpnet best på en strøken vårutgave av Lerkendal. Mange av de drøye 20000 på tribunen satte antakelig kaffe i vrangstrupen da Rune Allmenning Jarstein vartet opp med et aldri så lite dribleshow etter fire minutter.

Tilbakespillet fra Staadsgaard var løst og Tromsø-spiss Adriano forfulgte ballen. En presset Jarstein holdt hodet kaldt, vendte opp med Adriano i ryggen og slapp med skrekken.

Vadim Demidov imponerte stort som midtbaneanker mot Vålerenga forrige helg og i første omgang mot Tromsø viste han at skryten var berettiget.

Rosenborg tok etterhvert mer og mer over og som oftest var det Demidov som med sine klyv og høye tempo var arkitekten bak hjemmelagets målsjanser.

Endelige målsjanser

Midtveis i omgangen fikk 21-åringen selv en dobbeltmulighet. Det første skuddforsøket ble slått til corner av Ramovic, mens forsøk nummer to fra skrått hold på fem meter strøk utsiden av stolpen.

Tromsø fikk omgangens største målsjanse på overtid i første omgang da de kontret etter en stygg pasningsfeil av Fredrik Stoor. Ballen endte hos Adriano Munoz, men Stoor reddet opp sin egne feil med en blokkering i siste sekund.

STOLT: Tromsø-trener Steinar Nilsen etter den sterke seieren på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
STOLT: Tromsø-trener Steinar Nilsen etter den sterke seieren på Lerkendal. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Marek Sapara og Steffen Iversen var begge tilbake for hjemmelaget i dagens kamp uten å klare markere seg stort i første omgang. Iversen kom til enkelte halvsjanser, mens slovaken med silkefoten tidvis virket noe utilpass ute til høyre på midtbanen.

- Vi har veldig dårlig rytme i angrepspillet og vi gjør det altfor enkelt for Tromsø, sa en misfornøyd RBK-assistent Erik Hoftun i pausen.

Koppinens takk for sist

Alexander Tettey og Vadim Demidov byttet plass etter sidebytte, et trekk som må ha hatt som mål å involvere Tettey mer i kampen.

Det resulterte ikke i større trøkk og flere målsjanser.

Istedet fikk trøndere i motvind en i sekken.

Av en av sine «egne».

57 minutter var spilt da Tommy Knarvik slo corneren inn fra høyre. I feltet var Miika Koppinen på løp ut i fra mål, men finnen brukte all sin fysikk på holde oppasser Demidov unna. Fra ti meter stanget midtstopperen ballen vakkert inn i lengste hjørnet via stanga.

Tromsø gjorde RBK målløs

Og da våknet også Rosenborg.

La om til 4-3-3

Trond Henriksen plukket av kaptein Tettey, kastet innpå hurtige Storflor og la om til RBK-velkjente 4-3-3 med brede vinger.

Trøkket kom umiddelbart.

Både Marek Sapara, Steffen Iversen og Øyvind Storflor kunne utliknet på tre gode muligheter i løpet av fem minutter.

I jakten på utlikning kastet RBK folk fremover, åpnet seg bakover og var heldige at kampen ikke var kjørt etter drøye timen.

Joel Lindpere ble spilt fint fri på høyrekanten og innlegget var av det ytterst strøkne slaget. På fire meter kunne Sigurd Rushfeldt bare sette panna på ballen, men headinga gikk i tverliggeren.

Sein sluttspurt

Marek Sapara kom nærmest utlikning for et Rosenborg som ikke maktet å sette et skikkelig trykk på Tromsø. Slovakens avslutning fra 16 meter hadde retning helt nede i venstre hjørnet, men Sead Ramovic vartet opp med en strålende redning og fikk slått til corner.

Til tross for en sein RBK-sluttspurt, var det ikke ufortjent at Tromsø kan reise fra Lerkendal med tre poeng.

Nå krever kveldens keeper-helt respekt.

- Det er alltid så mye snakk om at det er vanskelig å komme hit, men nå er det på tide å gi oss i Tromsø litt respekt, sier Sead Ramovic.

I Rosenborg-garderoben var det etter sigende meget stille.

- Vi hadde en god treningsuke og ville gjøre en god kamp foran vårt eget publikum. Vi er utrolig skuffet og hele Trondheim er utrolig skuffet, slår kaptein Tettey fast.

RBK-trener Trond Henriksen tror laget mangler selvtillit.

- Jeg er selvfølgelig ikke fornøyd med denne kampen. Vi burde satt noen av sjansene våre, og når vi ikke scorer mål, vinner vi ikke fotballkamper. Nå må vi jobbe inn selvtillitt, slik at vi kan begynne å vinne fotballkamper, sier Henriksen.

PS: Uten mål i kveld stopper RBKs rekke på 45 kamper på rad i Tippeligaen med scoring.

<B>JUBEL PÅ BENKEN:</B> Det er lov å bli glad når du vinner og fpr med deg tre poeng hjem fra det som var et uinntagelig fort som Lerkendal.
<B>INGEN DANS PÅ ROSER:</B> Abdi Traore og RBk måtte se seg slått av Adriano Munoz og Tromsø hjemme på Lerkendal.