- Tromsø-OLs pris? 10 000 per husstand

Det mener professor Arild Hervik.

Etter at alle andre gevinster er regnet inn i et OL-regnskap, vil lekene i Tromsø koste hver husstand mellom 5 og 10.000 kroner, mener professor Arild Hervik.

«OL som virkemiddel for nasjonal og regional utvikling», var tema for Arild Hervik under Statens idrettskonferanse på Lillehammer.

Professoren ved Høgskolen i Molde gjorde samfunnsøkonomiske anslag for vinterlekene på Lillehammer i 1994. Den gang begynte han med prislapp på 200 kroner per husstand, gikk etter hvert opp til 400 kroner - for så å ende på 700 kroner.

- Når jeg bruker samme regnemåte for et mulig vinter-OL i Tromsø, vil det etter at alle gevinster er regnet inn, ha en pris på 5000-10.000 kroner per husstand.

- Om hver husstand er villig til  betale 5000-10.000 kroner, er ikke lett å måle faglig, så det blir en politisk vurdering, sa Hervik ifølge sportsanalyse.com.

Det er den regjeringen skal ta når statsgarantien skal vurderes i løpet av 2008.

I sin oppsummeringen sa han at OL gir et mulighetsrom som kan åpne for større gevinster gjennom mediefokuset. Men det er også en nedside.

- Sydney og Barcelona høstet effekter av OL. Kanskje vil Tromsø være i stand til å hente ut mer enn Lillehammer klarte i 1994. Men det finnes også en nedside: At det er dårlig vær i 14 dager.

DYRT: At olympiske leker er dyrt, er ingen hemmelighet. Men nå mener en professor at han har regnet seg fram til hva det vil koste per husstand. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX
DYRT: At olympiske leker er dyrt, er ingen hemmelighet. Men nå mener en professor at han har regnet seg fram til hva det vil koste per husstand. Foto: TOR RICHARDSEN/SCANPIX Vis mer

(NTB)