VIL IKKE HA OL: Flere Tromsø-profiler slakter Gerhard Heibergs forslag om en ny debatt om vinter-OL i Norge. Dette bildet er fra åpningsseremonien på Lillehammer-OL i 1994. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet
VIL IKKE HA OL: Flere Tromsø-profiler slakter Gerhard Heibergs forslag om en ny debatt om vinter-OL i Norge. Dette bildet er fra åpningsseremonien på Lillehammer-OL i 1994. Foto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

Tromsø-profiler om Heibergs OL-utspill: - Har han virkelig sagt dette?

Ønsker ikke en ny OL-debatt

(Dagbladet): Denne uka gikk IOC-veteran Gerhard Heiberg (77) ut i Dagbladet og oppfordret til en ny norsk OL-diskusjon. Han trekker fram Lillehammer som en naturlig vertsby og lokker med en milliard dollar fra IOC.

Heiberg-uttalelsene kommer relativt kort tid etter at en årelang debatt om vinter-OL i Norge ble lagt død. Debatten splittet tidvis landet etter at flere byer, med Tromsø og Oslo i spissen, kjempet om å få lekene til Norge.

Forsiden på Nordlys' nettutgave ble et slags symbol på spliden, der tittelen «Seieren er vår» ble slått stort opp etter at det ble klart at Oslo trakk sin søknad om å arrangere vinter-OL i 2022.

Dagbladet har tirsdag kveld snakket med flere profiler i Tromsø som alle sier det samme: Ikke start OL-debatten igjen!

- Min respons er at det er altfor tidlig å ta en ny OL-debatt. Sårene etter konfliktene som ble skapt gjennom mange store debatter mellom norske byer og idretten er ikke leget. Det er rett og slett altfor tidlig, sier Tromsø-ordfører Kristin Røymo til Dagbladet.

ORDFØRER: Kristin Røymo mener det er for tidlig å diskutere OL igjen i Norge. Bildet er tatt i 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix
ORDFØRER: Kristin Røymo mener det er for tidlig å diskutere OL igjen i Norge. Bildet er tatt i 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Ønsker en annen OL-prosess

Tromsø drømte lenge om å få vinter-OL i 2018, men den brast da et milliardavik ble brakt på banen. Seinere mistet nordlendingene tiltro til idrettsledere, politikere og deler av riksmedia etter at Oslo seilet opp som norsk kandidat.

Det hele gikk så langt at Troms Idrettskrets søkte om millioner til å motarbeide Oslo-OL, avslørte Aftenposten.

Arbeiderparti-ordføreren kan godt tenke seg OL til Tromsø. Men ikke før om lenge.

- Norge er en vinter-idrettsnasjon som skal med jevne mellomrom arrangere vinter-OL, og det kan bli fantastisk den dagen Norge gjør det. Men vi er helt avhengig av en annen type prosess som sikrer at det blir et nasjonalt arrangement - uansett om det blir for eksempel Tromsø, Oslo eller Lillehammer, sier Tromsø-ordføreren og legger til:

- Det betyr at Gerhard Heiberg, IOC og Idrettsforbundet ikke alene må ta den beslutningen om når og hvor et OL skal arrangeres. Vi må ha en demokratisk prosess som må være forankret i Stortinget.

Redaktør sammenligner Heiberg og Kristian Valen

Egon Holstad, iTromsø-redaktør og kommentator, er tydelig på at han hverken vil ha en ny debatt eller et eventuelt OL til Norge.

På spørsmål om hans tanker om at Heiberg ønsker lekene til Norge - og spesielt Lillehammer - svarer Holstad følgende:

KOMMENTATOR: ITromsø-redaktør og kommentator, Egon Holstad. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix.
KOMMENTATOR: ITromsø-redaktør og kommentator, Egon Holstad. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix. Vis mer

- Har han virkelig sagt dette? I så fall bekrefter det bare mine mistanker om at han og Kristian Valen er én og samme person, et kjødelig kunstprosjekt som utspilles i et åndelig parallellunivers, og som skal offentliggjøres og «avsløres» under finalen av neste års «Skal vi danse».

- Ville du sett at Tromsø kaster seg på - og lanserer seg som et alternativ igjen?

- Jeg elsker Tromsø, og jeg elsker å bo her. At det ikke skal arrangeres noen få ukers «dritdyre» idrettsleker her, med all den påfølgende rasering av landskap og infrastruktur som alltid følger med, gjør at jeg bare elsker Tromsø enda mer. Vi har nok logistikkutfordringer allerede med det kommende IKEA, om ikke IOC skal komme og «rævkjøre» oss ytterligere, svarer Holstad.

- Hva synes du om tidspunktet for Heiberg-uttalelsene med tanke på debatten sist?

- Jeg er dessverre ingen kunstekspert, så den aparte formen for kunst Heiberg/Valen utøver må nok noen kunsteksperter med utdannelse for slikt heller svare på.

- Heiberg har ikke lært

Sportsleder i Nordlys, Leif-Morten Olaussen, mener i likhet med Tromsø-ordføreren at det siste Idretts-Norge trenger nå er en ny opphetet debatt om OL.

- Det første som slo meg da jeg leste saken var at «Heiberg har ikke lært». Debatten rundt Oslo-OL skapte splid i hele Norge. Og nå prøver han å dra opp den debatten igjen. Da vil den spliden komme til syne igjen, sier Olaussen til Dagbladet.

- Norsk idrett har andre ting de bør ta tak i, fortsetter han.

- Når kan vi begynne å diskutere vinter-OL igjen?

- Norge vil helt sikkert få OL en gang i tiden, men 2026 og 2030 er for tidlig. Debatten bør komme først om seks-sju år, svarer sportslederen.

Trolig kan Olaussen, Røymo og Holstad ta det helt med ro: Idrettspresident Tom Tvedt skriver i en e-post til Dagbladet at prosessen om et mulig framtidig OL i Norge heller ikke nå er nær i tid.

- Vi har ingen prosess som heter Lillehammer 2030. Dette er et spørsmål som eventuelt må løftes i idrettens egne organer når den tid kommer, sier Tvedt.