Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tromsø sikret årets første borteseier

Da Fredrikstad sløste bort sjansene.

ENDELIG BORTESUKSESS: Tromsø-gutta feirer 0-1-scoringen til Mostafa Abdellaoue i Fredrikstad i kveld. Foto: Linn Cathrin Olsen, Scanpix
ENDELIG BORTESUKSESS: Tromsø-gutta feirer 0-1-scoringen til Mostafa Abdellaoue i Fredrikstad i kveld. Foto: Linn Cathrin Olsen, Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Fredrikstad - Tromsø 0-2

Fredrikstad presset og presset, men fikk aldri uttelling. Det gjorde derimot bortelaget Tromsø på Fredrikstad Stadion og sørget for sin første borteseier i årets tippeliga.

- Vi gjør en god fotballkamp, spesielt førsteomgangen er bra. Vi blir selvfølgelig liggende en del bakpå, men sånn er det på bortebane. Vi er gode i den posisjonen, sier Tromsø-trener Per Mathias Høgmo.

Med en scoring av Mos Abdellaoue i første omgang og en straffescoring helt på tampen av den andre, er Tromsø nå kun tre poeng bak serieleder Molde - med to kamper mindre spilt.

- Vi kan ikke begynne å snakke om gull igjen nå. Vi har åtte poeng på fem bortekamper og det er bra. Nå har vi heller ikke spilt så mye borte, som hjemme, så det er mye mulig den statistikken blir å bedre seg, mener Høgmo.

Du er ikke redd for at folk i Tromsø tar litt av nå da?

- Det må de få lov til. Fotball er følelser og der og da skal man ta litt av. Men vi har bare spilt 13 kamper, så det er mye arbeid igjen, sier Høgmo til Dagbladet.

Fredrikstad-publikummet kunne med rette fortvile over kveldens resultat. Det var nemlig hjemmelaget som styrte det meste på hjemmebane.

- Vi skaper mye sjanser, men vi gjør det vanskelig for oss med en dårlig førsteomgang. I andre presser vi dem nesten ut av banen, fortviler Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune.

- Jeg er fornøyd med måten vi tar oss sammen etter pausen. Det var langt bedre det vi viste i andre, utdyper han.

Stille åpning Begge lags supportere åpnet kampen med ti minutters stillhet for å markere sin motstand mot mandagskamper i Tippeligaen. Det så det forsåvidt ut som spillerne gledelig var med på. Ingen av lagene klarte å produsere verken godt pasningsspill eller målsjanser.

Når den første sjansen kom var den riktig nok stor. Alexander Ruud Tveter forserte fint ned hjemmelagets venstreside, men istedenfor at innlegget fant en umarkert Tarik Elyounoussi, var det en langt dårligere plassert Celso Borges som prøvde å heade. Returen fikk aldri Amin Askar på mål.

Tromsø tok derimot sin store sjanse. Hans Åge Yndestad fant Ruben Yttergård Jenssen, som stusset spiss «Mos» Abdellaoue gjennom. Verken Jørgen Horn eller FFK-keeper Lasse Staw så ut til å skjønne alvoret. Mos var langtr raskere i reaksjonen og kunne enkelt sette inn Tromsøs ledermål.

- Det er alltid deilig å score. Jeg var utrolig fornøyd med å få den inn, sier en fornøyd målscorer.

Våknet i andre omgang Noe måtte Tom Freddy Aune ha sagt til spillerne i pausen, for det tok Fredrikstad kun noen få sekunder av omgangen å skape sin største sjanse så langt i kampen. Khalifa Jabbie samarbeidet nydelig med Ruud Tveter og glei enkelt gjennom et Tromsø-forsvar fortsatt i pausemodus. Avslutningen stod derimot langt fra i stil med forarbeidet og gikk godt over Marcus Sahlmans tverligger.

Sjansen var en klar forvarsel på hjemmelagets offensive ambisjoner etter en tam førsteomgang. Ved hver anledning fosset Fredrikstad i angrep i håp om utligning.

Det ga naturlig nok også rom for Tromsø-kontringer. Og gjestene fikk muligheten så til de grader et snaut kvarter ut i omgangen. U-21 landslagsspiller Thomas Drage lurte Christian Gamboa og slo nydelig til en umarkert Steffen Nystrøm på 12-meter.

Vadsø-væringen klinket ballen i tverliggeren bak keeper Staw, før keeperen så reddet Nystrøms påfølgende skudd. Den neste returen klinket Magnus Andersen i stolpen foran et skremt hjemmepublikum.

Så var det FFKs tur igjen. Først klarte verken innbytter Hans Erik Ramberg eller Tarik Elyounoussi å straffe en Marcus Sahlman på skikkelig bærtur inne i Tromsø-boksen. Like etter fikk Mads Hansen en god mulighet, men da var nevnte Sahlman på rett sted til rett tid.

Dårlig uttelling FFK-presset vedvarte. Igjen var det Mads Hansen som kom noen få centimeter unna utlikning, da han fikk avsluttet et knallhardt innlegg fra høyre.

Men det voldsomme trykket til tross, Tromsø holdt stand og kunne juble for tre viktige poeng i gullkampen.

- Tabellplasseringen tyder på at vi gjør ting riktig. Det er det viktigste vi kan ta med oss, mener Tromsøs første målscorer «Mos» og avslutter med en ekte fotballklisjé:
- Vi har et tett kampprogram fremover, så vi må bare ta en kamp av gangen.

Tromsø spiller allerede torsdag returkamp i første runde av Europaligaen, før de søndag møter Vålerenga på Ullevaal.