Tromsø sjokkerte Besiktas

Snudde kampen mot det tyrkiske storlaget.

 DRAMA PÅ ALFHEIM:  Besiktas tok en tidlig ledelse på Alfheim. Men Tromsø gir seg aldri på Alfheim og kjempet seg tilbake i kampen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
DRAMA PÅ ALFHEIM: Besiktas tok en tidlig ledelse på Alfheim. Men Tromsø gir seg aldri på Alfheim og kjempet seg tilbake i kampen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

* Tromsø - Besiktas 2-1

TROMSØ (Dagbladet): Var det én ting Tromsø skulle unngå hjemme mot Besiktas i Europa League-playoffens første runde, var det et tidlig baklengs. Det tok bare ni minutter før Gutans marerittscenario var et faktum.

Den portugisiske landslagsstjernen Hugo Almeida fikk stå helt alene etter en stygg feil av Tromsø-stopper Miika Koppinen og satte sikkert inn gjestenes ledermål.

Akkurat da så det ut som Tromsø europacupeventyr var så godt som over.

Men Tromsø er et helt annet lag i Europa enn i den hjemlige Tippeligaen. Og takket være Thomas Kind Bendiksens straffemål tre minutter etter pause og Josh Pritchards iskalde avslutning alene med Besiktas-keeper Tolga Zengin, kunne Tromsø juble for en cupseier hjemmepublikummet sent vil glemme.

- Vi springer mye og presser de høyt, akkurat som vi planla før kampen. Nå er sjansene våre for avansement langt større enn de var for noen timer siden, sier TIL-trener Agnar Christensen.

Matchvinner Josh Pritchard, som er på utlån fra Fulham, var også strålende fornøyd med snuoperasjonen.

- Det var en helt vanvittig kamp og publikum var helt utrolig. Happy days, sier en fornøyd Pritchard.

 DÅRLIG START:  Tromsø fikk den verst tenkelige starten mot Besiktas. Her scorer Hugo Almeida etter kun ni minutter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
DÅRLIG START: Tromsø fikk den verst tenkelige starten mot Besiktas. Her scorer Hugo Almeida etter kun ni minutter. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Også TILs første målscorer, Thomas Kind Bendiksen, jublet over den senasjonelle hjemmeseieren.

- Vi viser en fantastisk moral med å komme tilbake i kampen. Spesielt etter pause er vi gode, sier Bendiksen, som var sikker da han fikk sjansen fra straffemerket.


Svakt før pause I førsteomgangen virket Tromsø derimot langt unna et cupsjokk.

De få sjansene hjemmelaget fikk, var mer et resultat av de tyrkiske gjestenes slurv, enn egen dyktighet.

Nærmest var stopper Jaroslaw Fojut med en heading som Besiktas-keeper Tolga Zengin hadde få problemer med å plukke.

Mot slutten av omgangen burde derimot bortelagets Almeida igjen kommet på scoringslisten. Nevnte Fojut bommet stygt og portugiseren ble stående helt alene med en Marcus Sahlman på halvdistanse. Tromsø-keeper var både god og heldig da han hindret 2-0.

Kjempet seg tilbake Om trener Agnar Christensen tok fram sin nordnorske glosebok i pausen er uvisst, men det var i hvert fall et helt annet Tromsø-lag som entret banen etter hvilen.

En god Saliou Ciss fosset nedover sin høyreside og inn i Besiktas 16-meter. Venstreback Ersan Gülüm bommet med taklingen og etter å ha tenkt seg om i noen sekunder, pekte den irske dommeren Alan Kelly på straffemerket.

Fra 11-metersmerket var Thomas Kind Bendiksen sikker og Alfheim-publikummet kunne juble for 1-1.

Og det stoppet ikke der. Tromsøs innleide brite Josh Pritchard utnyttet svakt tyrkisk forsvarsspill og var plutselig helt alene med keeper Zengin.

 TAPTE:  Slaven Bilic og Besiktas tapte overraskende for Tromsø i kveld.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TAPTE: Slaven Bilic og Besiktas tapte overraskende for Tromsø i kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

Pritchard var iskald og satte sikkert inn 2-1.

Og til tross for et vanvittig stormløp mot TIL-målet i sluttminuttene, hvor keeper Sahlman vartet opp med flere kjemperedninger, holdt det for Gutan.

Nå venter returkampen i Istanbul om en uke.

- Vi har selvfølgelig en sjanse. Ingen kamper er vunnet eller tapt på forhånd. Bortemålet er en strek i regninga. Den hadde vi ikke planlagt, men vi har en sjanse, sier Christensen.

Til tyrkisk presse var TIL-treneren noe mer spøkefull. På spørsmål om laget hans kunne gjenta bragden for åtte år siden, da Tromsø slo ut hovedstadsnabo Galatasaray, svarte Christensen kontant.

- Vi elsker å spille mot tyrkiske lag. Akkurat som vi elsker å reise til Tyrkia på ferie.