HØYDEPUNKTER: Tromsø - Sarpsborg 08 spilte 22. runde i Eliteserien 2017. Video: Fotball Media Vis mer

Eliteserien

Tromsø sjokkerte Sarpsborg - knuste tabelltoeren

Tromsø-trener Simo Valakari feiret ny kontrakt med en real nedsabling av et rotasjonspreget Sarpsborg.

  • Tromsø - Sarpsborg 5-0 (4-0)

(Dagbladet): - Målet er å fortsette med det en stund til. På et eller annet tidspunkt blir nok det gjort til skamme. Ikke i dag forhåpentligvis, sa Sarpsborg-trener Geir Bakke til Eurosport før kampen.

Bakke hadde nemlig aldri tapt mot Tromsø som Sarpsborg-trener, men kveldens mannskap bar tydelig preg av at fokuset ligger på onsdagens cupsemifinale mot Vålerenga.

Hele sju endringer var gjort siden seieren mot Vålerenga - det skulle vise seg.

- Vi kan ikke gjøre oss bekjent av dette. Vi må slikke sårene og reise oss igjen nå, sier Sarpsborg-keeper Anders Kristiansen til Eurosport.

- En marerittkamp. Det er tøft. Det er en tung dag på jobb. Vi må reise kjerringa nå, sier kaptein Ole Heieren Hansen.

- Det er tungt å hente inn det der. Tromsø er gode og effektive. De er bunnsolide på dødballer og vi desto dårligere. De vinner fortjent, sier Geir Bakke.

Målshow av Tromsø

Til pause ledet Tromsø hele 4-0.

Kaptein Simen Wangberg åpnet målshowet. Morten Gamst Pedersen slo et strøkent hjørnespark mot midtstopperen som knuste alle i lufta.

- Det er en veldig god omgang av oss. Vi tar initiativet fra start, vi bestemmer tempoet og hele kampen egentlig, sa tomålsscorer Simen Wangberg til Eurosport.

Like etter la Lasse Nilse inn i feltet. I et realt kaos fikk Christian Landu-Landu avsluttet både én, to og tre ganger, før den endelig satt i nettet. 2-0 - og to scoringer på tre minutter.

Ti minutter senere lå den tredje ballen i nettet. Thomas Lehne Olsen fosset ned høyresida. Deretter lobbet han ballen inn i feltet. Der kunne Mushaga Bakenga enkelt løpe inn ballen. 3-0 til Tromsø.

Og de var ikke ferdige.

Full kollaps

Like før pause slo Morten Gamst Pedersen inn en ny dødball. Igjen var kaptein Wangberg først på kula. 4-0.

Sarpsborg trengte tilsynelatende en god snakk i pausa. Resultatet etter hvilen ble ikke bedre. Et kvarter ut i omgangen la Mikael Ingebrigtsen på til 5-0 etter bare noen sekunder på banen.

Sarpsborg hang bedre med, men klarte ikke å gjøre noe for å pynte på resultatet.

Sarpsborg-kaptein Ole Heieren Hansen var endelig tilbake i startoppstillinga etter et lengre skadeopphold, men comebacket ble av den grufulle sorten.

- Nå må vi spille med ære. Vi må opp i krigen. Vi kan ikke framstå sånn her, sa Hansen til Eurosport i pausen.