Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trønder slo alarm om finsk doping og fikk lide resten av livet

- Pappa burde vært hedret, sier Hallgeir Martin Lundemo.

GJORDE SEG UPOPULÆR: Magnar Lundemo forsto at finnene ikke hadde rent mel i posen, og slo alarm under OL i 1984. Det førte til storm rundt den daværende norske skitreneren. Foto: NTB Scanpix
GJORDE SEG UPOPULÆR: Magnar Lundemo forsto at finnene ikke hadde rent mel i posen, og slo alarm under OL i 1984. Det førte til storm rundt den daværende norske skitreneren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I 1984 anklaget Magnar Lundemo (49) finnene for doping.

Familien til den avdøde skitreneren mener han aldri har fått skikkelig oppreisning.

Lundemo ble beskyldt for å være en dårlig taper da han under OL i Sarajevo anklaget finske langrennsløpere for bloddoping.
Blant annet forlangte daværende skipresident Johan Baumann at han tok med blomster og ba om unnskyldning. Lundemo sto på sitt. Til slutt dro Baumann med blomster selv.

- Det var ragnarok i mediene. Telefonen sto ikke stille. Etter hvert viste det seg at han hadde hundre prosent rett, sier sønnen Hallgeir Martin Lundemo (45).

- Pappa burde vært omtalt først i den nye dokumentaren der finsk doping rulles opp, fortsetter Lundemo.

En pioner
Han sikter til dokumentarfilmen «Når helter lyver», som NRK 2 viste i helga. Der kommer det fram sjokkerende opplysninger om finsk dopingkultur. En anonym kilde hevder også at doping var like utbredt i norsk som finsk langrenn.

- Pappa var en av pionerene i arbeidet mot doping. Etter hans død sto to finske langrennsløpere fram og innrømmet at de var dopet i Sarajevo. En av dem var Aki Karvonen, forteller Lundemo.

- Dessverre var pappa ganske så alene da det blåste som verst. Det han sa ble sett på som en skandale. Sannheten er at også andre satt inne med kunnskapen. Men de nektet å si noe av frykt for posisjonene sine.

Stort nettverk
Lundemo døde i 1987. Under VM i Lahti i 2001, kom det for alvor fram hva finnene hadde drevet med. Da ble seks av nasjonens langrennsløpere tatt.

Men det var Magnar Lundemo som fikk snøballen til å rulle 17 år tidligere.

- Hvordan kunne han være så sikker?

- Han hadde et stort kontaktnett, også i finsk langrenn. Han fikk informasjon fra innsida. Pappa gjorde også sine observasjoner. Han reagerte på at løpere som havnet to-tre minutter bak nordmennene før OL, plutselig kom to-tre minutter foran under mesterskapet. Han ville aldri gått ut slik han gjorde hvis han ikke var sikker i sin sak.

Den kjente idrettsmedisineren Inggard Lereim sier:

- Magnar Lundemo viste stort mot. Han hjalp oss idrettspolitisk. Det ble lettere å få gehør i kampen mot doping.

Ny aktualitet
Familien til Lundemo mener han aldri har fått skikkelig oppreisning.

- Kanskje burde navnet hans vært hedret i større grad. Nå har jo finsk doping fått fornyet aktualitet, sier sønnen.

- Pappa var intens opptatt av bloddoping. Han vurderte faktisk å teste seg selv med og uten doping på 3000 meter.

Skilegenden Oddvar Brå sier:

- Lundemo pekte på en sannhet, men fikk ikke mye støtte. For dette måtte han lide resten av livet.

SKUFFET: Hallgeir Martin Lundemo reagerer på at faren ikke er blitt trukket fram i dopingdebatten de siste dagene. Tidligere langrennstrener Magnar Lundemo var først ute med å beskylde finnene for doping i 1984. Han døde tre år seinere. Foto: Calle Törnström
SKUFFET: Hallgeir Martin Lundemo reagerer på at faren ikke er blitt trukket fram i dopingdebatten de siste dagene. Tidligere langrennstrener Magnar Lundemo var først ute med å beskylde finnene for doping i 1984. Han døde tre år seinere. Foto: Calle Törnström Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling