Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trondheim tapte og vant. Jelena og Russland bare taper

For tida er det en avgjørende forskjell mellom langrennsportens to supermakter.

FOR TAUS:  Jelena Välbe er sjef for verdens støre langrennsnasjon. Det bare virker ikke sånn når hun er sammen med resten av langrennsjefene. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet.
FOR TAUS: Jelena Välbe er sjef for verdens støre langrennsnasjon. Det bare virker ikke sånn når hun er sammen med resten av langrennsjefene. FOTO: Tormod Brenna / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANCUN (Dagbladet): Russland og Norge er langrennsportens to supermakter. I natt gikk Norge på et sjeldent nederlag da sporten vraket Trondheim som VM-by i 2021.

Russland taper hele tida. Mens russisk toppidrett er under press fra alle kanter for juks, fanteri og det som verre er, har landets mektige langrennsjef Jelena Välbe sittet på FIS-kongressen tilsynelatende uten å bry seg i det hele tatt. Under de engasjerte diskusjonene om langrennsportens framtid, har den gamle skidronningen vært en studie i likegyldighet:

•• Hun tok ikke ordet, svarte knapt på direkte spørsmål  og lot til slutt være å møte opp til den avgjørende avstemningen.

Da var det ikke så rart at Jelena og Russland fortsetter å miste både anseelse og tillit. Det er noe helt annet enn det nederlaget Trondheim gikk på i natt da byen tapte for Oberstdorf i kampen om å få arrangere ski-VM 2021. Trønderne kommer fort igjen til neste VM. Der er det ikke sikkert russerne er med engang.

FOR med den pågående undersøkelsen til Verdens Antidopingbyrå (WADA) om hva som egentlig skjedde da de russiske skiløperne vant medaljer på hjemme i Sotsji-OL i 2014, kan neste boikott av Russland like gjerne komme i langrenn. I går ble Maxim Vylegzhanin navngitt i russisk media etter at de første dopinganklagene gikk direkte på 5-mils vinner Alexander Legkov.

Da går de også rett i den russiske folkesjela. For «Sasja» som russerne kaller Alexander Legkov er landets mest populære skihelt:

- Ingen er i nærheten av Sasja. Han er så vennlig og åpen, forklarer Välbe meg nølende under en pause i forhandlingene. Da hadde hun allerede avfeid dopinganklagene mot langrennsløperne som «latterlige» i hjemlige medier, med snakket forsiktig utenfor møtesalen om hverdagen i russisk langrenn. For der står sporten støtt selv etter år med dopingtatte toppløpere og uker under press etter beskyldningene om organisert svindel i Sotsji-laboratoriet.

MED rundt 700 000 konkurranseløpere er Russland sportens desidert største nasjon. Langrenn står sterkest østover i Sibir der det er familiekultur å gå sammen på ski:

- På vinterens festdag «Ski Russland» hadde vi med to millioner, forteller Välbe. Den bredden og et nett med skiklubber gjør at det nasjonale seniormesterskapet jevnt samler 2 000 løpere der 40 prosent er jenter. Da rimer det dårlig at russisk kvinnelangrenn er blitt totalt utklasset, etter at Jelena selv var den store løperen sist gang Trondheim arrangerte VM i 1997.

En etter en ble jentene på det russiske landslaget der avslørt som svindlere. Og forfallet fortsatte:

•• Dess renere sporten ble, dess færre russere var med i toppen.

Til slutt var ingen i stand til å konkurrere jevnt med de norske, finske og svenske jentene. Og hvordan forklarer langrennsjefen den triste utviklingen?

- Jentene har trent hardt og jeg vet ærlig talt ikke hvorfor dette har skjedd.  Jeg tenker på det hele tida, men finner ingen svar, sier Jelena.

DA blir det enda rarere at hun ikke vil samarbeide med de andre skinasjonene for å løfte den lille langrennsporten. Under Jelenas ledelse holder russerne seg stort sett unna felles samlinger.

Når de av og til møter opp, er det med mistenksomhet. Da Marit Bjørgen sist høst åpent og detaljert fortalte om hvordan hun trente  på en internasjonal trenersamling i Trondheim, mente de russiske delegatene at dette var for godt til å være sant. Det måtte være en slags felle for å lure dem.

Og de ble ikke mindre nervøse da Marit tilbød seg å ta en kopi av det detaljerte treningsopplegget sitt slik at de russiske jentene kunne få lære. Var denne sjokkerende norske åpenheten bare noe lureri.

TRONDHEIM ble ikke lurt. Det var sportslige grunner bra nok til å velge Oberstdorf. Tyskerne trenger et VM for å få fart på rekrutteringen til langrenn, og hele skisporten trenger det tyske TV-publikummet og de tunge sponsorene deres.

Trøsten får være at den trønderske VM-søknaden er blitt prestert akkurat slik nordmenn må vise seg i en tid der vi vinner nesten alt i langrenn; altså åpne, ydmyke og mer enn villige til å la konkurrentene våre få vite hvordan det er mulig å gå så fort på ski. Det blir ikke nødvendigvis VM i Norge av sånt, men det blir en bedre sport.

Og da blir det etter hvert også et ski-VM. Etter avstemningen kom den ene FIS-delegaten etter den andre bort til VM-søkernes svært dyktige sjef Guri Hetland med beskjed om at det ble Trondheim neste gang.

Isolasjon og mistenksomhet gir stikk motsatt resultat. Det gjør nattas tap til å bære for oss, men russisk idrett tåler ikke alle disse nederlagene.

SJELDENT TAP:  VM-ambassadør Marit Bjørgen og VM-sjef Guri Hetland måtte akseptere at Oberstdorf vant klart i kampen om mesterskapet 2021. Det er ganske lett når Trondheims VM-sjanser underveis er blitt klart styrket.
FOTO: Dag W. Grundseth
SJELDENT TAP: VM-ambassadør Marit Bjørgen og VM-sjef Guri Hetland måtte akseptere at Oberstdorf vant klart i kampen om mesterskapet 2021. Det er ganske lett når Trondheims VM-sjanser underveis er blitt klart styrket. FOTO: Dag W. Grundseth Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!