Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trondheim-VM brukte millioner på stemmesanking

Trondheim fikk VM på ski i 1997 fordi organisasjonskomiteen kjøpte stemmer. - Vi tilbød flere nasjoner billig skiutstyr, og subsidierte treningssamlinger i Trondheim, forteller Andreas Glimstad.

Glimstad var generalsekretær for organisasjonskomitéen for ski-VM fra 1990 til 1995, og mener smøringen var en forutsetning for å få arrangementet til Trondheim.

- Det eksisterte en kultur i det internasjonale forbundet som vi var fanget av, sier han.

- Vi bestakk ingen

I et intervju i Adresseavisen i dag, forteller Glimstad åpent om hvordan organisasjonskomitéen tilbød billig eller gratis skiutstyr, treningssamlinger i Trondheim, gratis instruktører og langrennskompetanse. Slik ville de sikre seg stemmer fra de rundt hundre stemmeberettigete i det internasjonale skiforbundet.

- Vi bestemte oss tidlig for ikke å gi representantene penger, men tilby dem muligheten til å bli bedre skinasjoner, forteller Glimstad til Dagbladet :på nettet.

>p>>b>

billige ski

Trondheimskomitéen inngikk avtaler med Russland og Tyrkia. Russiske langrennsløpere, hoppere og kombinertløpere trente i Trondheim før OL på Lillehammer i 1994. Oppholdet var delvis betalt og subsidiert av komitéen. Til Tyrkia sendte komitéen 700 par brukte barneski.

Rundt 500 000 kroner ble brukt til å gjennomføre disse to avtalene.

- Vi gjorde dem en tjeneste på et faglig plan. Vi bestakk ingen, sier Glimstad. - Vi var nødt til å tute med de ulvene som fantes. Det var bare sånn det var. Hadde vi vendt de stemmebertigete ryggen, hadde vi vært helt sikre på å ikke få stemmer.

- Hvordan var det å måtte smøre stemmegiverne?

- Vi kunne gjerne vært det foruten, gud bedre meg. Men hadde vi ikke gjort det, hadde det ikke vært noe VM i Trrondheim i 1997.

Råd fra Lillehammer

Andreas Glimstad og hans kolleger fikk verdifulle råd fra søkerkomitéene på Lillehammer. Glimstad bedyrer at de aldri fikk tips om smøring eller bestikkelser.

- Det de sa, var at det var viktig å bli venner med representantene i FIS. Vi lærte å være åpne, vennlige og invitere dem på middager, forteller Glimstad, som anslår at komiteen brukte til sammen 3,5 millioner kroner på å få ski-VM til Trondheim.

I intervjuet med Adresseavisa i dag, går det fram at Glimstad hadde med seg en koffert full av dollarsedler til Budapest, hvor avgjørelsen om plassering av VM -97 skulle falle. Glimstad benekter at disse pengene skulle brukes til smøring og bestikkelser.

- Jeg visste at vi risikerte å måtte betale et cocktailselskap på 600 mennesker hvis vi vant, og tok ikke sjansen på å sette lit til visaautomatene i Budapest i 1992, sier Glimstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media