Tronen er ledig

ROSENBORGS TO HARDESTE utfordrere - Viking og Lillestrøm - solgte gullsjansene til Belgia noen dager før seriestart. Dermed vinner Rosenborg igjen. I øyeblikket likner ikke det en fordel for norsk fotball.

Rosenborg hadde en prestasjonsmessig tilbakegang i fjor. Men det var bare på internasjonalt nivå det ble resultatmessig synlig. Vinteren og våren har ikke gitt signaler om at trenden er snudd.

Rosenborg går til seriestarten med svake treningsresultater, skuffende liten grad av fornyelse - og med et mannskap som hadde klare slitasjeplager i fjor.

TIDA BURDE VÆRE INNE for andre klubber til å overta rollen som Norges beste lag. Rosenborgs nedtur burde blitt tangert av andres opptur.

Men heller ikke de to sterkeste utfordrerne - Lillestrøm og Viking - har hatt den forventede utviklingen inn mot seriestart.

  • Begge lag har solgt sin kanskje viktigste spiller til Anderlecht. Clayton Zane og Hannu Tihinen. Det er naivt å tro at disse to er villige til å blø for et seriegull fram til de reiser i begynnelsen av juni.

DEN ØKONOMISKE VIRKELIGHETEN i alle andre klubber enn Rosenborg har redusert både kvaliteten og kvantiteten på spillerstallene i Tippeligaen. Enkeltspillere som Zane og Tihinen er viktigere enn noen gang.

Og kanskje helt avgjørende for utfallet av Tippeligaen.

  • Lillestrøm får ytterligere et stort problem med en nøkkelspiller når keeper Emille Baron slutter seg til Sør-Afrikas landslagstropp i forbindelse med VM.

I fraværet av åpenbare utfordrere til Rosenborg må håpet være at Rosenborg klarer å endre inntrykket av at laget i beste fall har stagnert. Men vi ser ingen klare tegn på en slik utvikling. Tvert imot.

TIPPELIGALAGENE KAN GROVT DELES i fire kategorier:

  • Én favoritt: Rosenborg: Bredest stall, mest penger, størst rutine - og flere av landets beste spillere.
  • Fire medaljekandidater: Viking, Lillestrøm, Molde og Stabæk: Som enten har solgt seg ut av gullkampen (LSK, Viking) eller som mangler vinnerkultur (Molde, Stabæk) til å våge å utfordre Rosenborg.
  • Fem jokere: Brann, Sogndal, Odd Grenland, Vålerenga og Lyn: Mye usikkerhet, mye potensial og sikkert mange ujevne prestasjoner. Lag som fort kan overraske i forskjellige ender av tabellen.
  • Fire dumpekandidater: Start, Bryne, Moss og Bodø/Glimt: Lag med så tynne staller og små ressurser at de garantert får problemer i en lang sesong.