- Tror aldri en fotballnasjon har vært så mye bedre enn resten

Tjærnås: Spansk knockout er flaut for de andre nasjonene.

TOTAL DOMINANS: Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Valencia, Real Madrid og Barcelona er alle klare for semifinale i Europa League og Champions League. England, Tyskland og Portugal har ett lag hver. Foto: SCANPIX
TOTAL DOMINANS: Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Valencia, Real Madrid og Barcelona er alle klare for semifinale i Europa League og Champions League. England, Tyskland og Portugal har ett lag hver. Foto: SCANPIXVis mer

(Dagbladet): Før sesongen hevdet kritikerne av La Liga at spansk fotball bare handlet om to lag.

Barcelona og Real Madrid var de eneste gode lagene, mens serien for øvrig ikke var noe særlig å skryte av.

Nå er det neppe noen som prater lenger. Fem av åtte lag i semifinalene i Champions League og Europa League er spanske: Barcelona, Real Madrid, Valencia, Athletic Bilbao og Atletico Madrid. England har bare ett lag igjen, Tyskland det samme, mens Portugal har det siste.

BEST BLANT DE YNGRE: Ander Herrera og Thiago Alcantara feirer etter triumfen i U 21-EM i Danmark i fjor sommer. Foto:  REUTERS/Darren Staples
BEST BLANT DE YNGRE: Ander Herrera og Thiago Alcantara feirer etter triumfen i U 21-EM i Danmark i fjor sommer. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer

Italia og Frankrike må konstatere at det var slutt i kvartfinalene.

Ingen døgnflue
«Spania - 5 av 8 lag i CL/EL-semifinaler - regjerende verdensmester - regjerende europamester - regjerende Champions League-mester», skrev Viasat-programleder Jan Åge Fjørtoft på Twitter i går.

Lars Tjærnås påpeker at bildet faktisk er enda skarpere enn som så.

- I tillegg forsyner de seg med de aller største bitene av kaka på alderbestemte mesterskap også, og er regjerende mestere, både i EM og VM med flere lag. Jeg satt i går og gikk gjennom for meg selv det jeg vet om fotballhistorie. Selv om andre nasjoner har dominert sporten i perioder kan jeg aldri se at det har vært en nasjon som har vært så markant foran de andre på så mange ulike områder som Spania er nå, vel og merke i en tid hvor fotballen er det den er - en verdensidrett, sier Tjærnås til Dagbladet.

VERDENSMESTER I 2010: Andres Iniesta feirer vinnermålet mot Nederland i VM-finalen. Foto:    AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
VERDENSMESTER I 2010: Andres Iniesta feirer vinnermålet mot Nederland i VM-finalen. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON Vis mer

Han tror ikke nødvendigvis det er snakk om noen døgnflue heller, og viser til at enkeltspillere på de aldersbestemte landslagene har vist at de kan være i stand til å føre arven videre.

Og selv om mange mener at for eksempel Premier League er svakere enn på lenge, tror Tjærnås den spanske framgangen først og fremst handler om at de er de som har tatt et steg fram - ikke at de andre har gått tilbake.

- De har gjort det eneste som er «farbar vei» for å oppnå framgang - hentet læring fra de beste, og foredlet det til sin egen modell. For noen år siden var engelske lag foran på intensitet, italienske på fysiologi, brasilianske på teknikk. Jeg tror spanjolene har hentet elementer av dette fra disse. Det er en markant forskjell på å se en normal spansk kamp nå og for fem, seks år tilbake. Det går mye fortere, men med minst like stor ferdighet hos enkeltspillere. Spanske toppklubber nå har forenet lek og vitenskap, blant annet på fysiologi på en helt annen måte en tidligere, og har utviklet en fotballintensitet tilpasset utviklingen i idretten, mener han.

Ga United en leksjon
De aller fleste forventet at Barcelona og Real Madrid kom til å nå langt i Champions League. Det har de da også gjort uten nevneverdige problemer, men laget som kanskje har sjarmert og imponert flest er Athletic Bilbao.

REGJERENDE EUROPAMESTER: Fernando Torres ble matchvinner i EM-finalen i 2008. Foto:  AFP PHOTO / FRANCK FIFE
REGJERENDE EUROPAMESTER: Fernando Torres ble matchvinner i EM-finalen i 2008. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE Vis mer

Selv sir Alex Ferguson måtte innrømme at det var fullt fortjent da baskerne ga Manchester United en leksjon i begge kvartfinalene, og vant 5-3 sammenlagt.

Det til tross for at de ligger helt nede på 11. plass i La Liga. En stund kjempet de om topp fire, men nå har de tapt fire av de fem siste og er nesten like nær nedrykk som de er Malaga på fjerdeplass.

Tjærnås trekker fram Athletic Bilbao som laget som har imponert ham mest.

MEST IMPONERT OVER BILBAO: Canal+-ekspert Lars Tjærnås. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
MEST IMPONERT OVER BILBAO: Canal+-ekspert Lars Tjærnås. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Det er umulig å komme utenom dem. Alle vet at Real Madrid og Barcelona er gode, men mange har ment at spansk liga består av to klubber, mens resten er middelmådighet. Det budskapet bør være grundig tilbakevist nå, ikke minst etter baskernes spill mot Manchester United, og deres opptredener mot Schalke. For meg er det gode bevis på det jeg snakker om, hvor en forener teknisk briljanse med en jobbing der det ser ut som det er bikkjer på revejakt med stripete drakter på banen.

- Hvor lang tid vil resten av Europa trenge på å hente inn forspranget?

- Heldigvis er det sånn at det vil alltid svinge i fotball. Det er en for kompleks idrett med for mange parametere til at en nasjon kan dominere totalt over lang tid, forutsatt at andre tar opp hansken. Allerede i sommerens EM kan Spania bli slått, og allerede neste sesong kan andre nasjoner vinne. Tyskland gjør blant annet mye riktig, og får fram en genersajon veldig spennnende spillere, og Italia er på vei opp av bølgedalen. Engelske klubber har en tradisjon og ressurser som tilsier at de vil komme tilbake raskt. Men Spania har lagt et grunnlag for å være med helt der oppe i overskuelig framtid, hvertfall neste tiår, tror Tjærnås.

Tror på Real og Valencia
Barcelona møter Chelsea og Real Madrid møter Bayern München i CL-semifinalene. I Europa League skal Valencia gjøre opp om finaleplassen med Atletico Madrid, mens Sporting Lisboa og Athletic Bilbao kjemper om den siste.

Med andre ord kan vi få helspanske finaler både i Champions League og Europa League.

- Jeg tror vi får helspanske finaler. Bayern er kanskje det laget som har størst sjanse til å forhindre det. Der møtes to lag med et enormt offensivt register, men jeg tror Mourinho er for kynisk og smart for Bayern. Chelsea har en sjanse mot Barca, det er å være «britiske» i stilen, med vekt på fysikk og dødballer, sier Tjærnås?

- Flaut for de andre store ligaene om det blir to helspanske finaler?

-  Jeg tror det både er flaut og en vekker for resten. Når du får et slag i trynet har du grovt sett to valg: Ligge nede og synes synd på deg selv, eller reise deg og slå tibake. Det siste vil skje, til det beste for fotballen.

Tjærnås tipper Real Madrid går til topps i den gjeveste turneringen, mens Valencia henter hjem den andre.

- Det er helt åpent begge steder. Jeg har sett så mange Clasicoer at jeg burde vite hva som normalt skjer hvis de to møtes. Likevel har jeg en magefølelse på at det samme eventuelt vil skje som i Copa del Rey i fjor, at Real vinner etter en jevn kamp. Men veldig mye kan skje fram til det, og det er heller ingen stor sensasjon hvis disse to ikke møtes i finalen.

- I Europa League er det minst like åpent. Sporting skal ikke undervurderes, men tror som sagt det blir helspansk finale, og tipper Valencia som vinner, til tross for mildt sagt variabel form siste tiden. De er normalt sett det mannskapet som skal holde et høyest gjennomsnitt i prestasjonene sine av de fire siste lagene, og jeg tror det blir avgjørende, sier Tjærnås.