BEVISET: Norge har vært verdens beste nasjon i juniorklassen denne sesongen. Derfor deppet heller ikke Kai Lexberg og Søren Wærenskjold for mye over ny 8.-plass på VM-fellesstarten. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.no
BEVISET: Norge har vært verdens beste nasjon i juniorklassen denne sesongen. Derfor deppet heller ikke Kai Lexberg og Søren Wærenskjold for mye over ny 8.-plass på VM-fellesstarten. FOTO: Knut Andreas Lone, procycling.noVis mer

Sykkel-VM i Bergen:

- Tror aldri vi vil oppleve en slik sesong igjen

Sjefen klarte ikke være skuffet over ny 8.-plass.

BERGEN (procycling.no): Bak podiet ved VM-scenen på Torgallmenningen, så landslagssjefen seg nødt til å ta en prat med utøverne sine etter 8.-plass på fellesstarten.

- De var litt nedfor i teltet bak podiet. Jeg sa til dem at nå må vi ut og nyte det vi har gjort resten av sesongen, forteller Kai Lexberg til procycling.no.

Eidsvollingen har nemlig hatt en fantastisk stamme med offensive ryttere i Nations Cup’en denne sesongen.

Tour du Pays de Vaud og det lille Fredsrittet er blant rittene Norge har vunnet. Det ga totalt 266 poeng - 50 mer enn Kazakhstan på andreplass.

- Vi kan ikke være skuffet

Det synlige beviset på at de har vært best, sesongen igjennom, fikk juniorene altså på podiet i etterkant av at Julius Johansen fortjent ble kronet til verdensmester.

- Vi kan ikke være skuffet. Det har vært en fantastisk sesong. Jeg tror vi aldri kommer til å oppleve en slik juniorsesong igjen. Vi har tatt etappeseirer og trøyer i alle rittene vi har kjørt. Det er en offensiv og fantastisk gjeng. Det blir tøft å toppe dette neste år. Da får vi ta det i mesterskapet. Det har vi ikke klart i år.

Så spørs det om den siste setningen er det man husker beste fra årets sesong. At man ikke klarte å følge opp de høye forventningene under mesterskapet på hjemmebane.

Førsteårsjunioren Søren Wærenskjold var blant de som drømte om topplassering, lørdag. Han falt av den nest siste gangen opp Laksebakken, fikk kontakt igjen tre kilometer etter passering mål - og ble blåst rett av igjen.

- Det har vært litt tungt. Noen ganger har man ikke formen inn i mesterskap og løp. For min del er det lettere å godta det enn om man hadde vært veldig bra. Det er flere av oss som har trøblet litt i oppkjøringen til VM, innrømmer Wærenskjold overfor procycling.no.

Velt ødela for Norges største håp

Da rittet ble avgjort, plasserte det norske laget Idar Andersen i det som ble den avgjørende utvelgelsen.

Han veltet på vei inn mot den siste bestigningen opp bakken, og den norske medaljedrømmen falt i grus der og da.

- Han velter fra en mulig medalje der. Jeg var veldig fornøyd da Idar tok seg opp til den gruppa etter målpassering, men stemninga var desto dårligere når han gikk i bakken med Minde, sier Lexberg.

Danske Johansen var det uansett lite å gjøre med:

- Det er ikke alltid han vinner løpene, men han har vært utrolig sterk hele sesongen. Det viste han da han ble verdensmester på bane og spesielt i Trofeo Karlsberg. Vi klarte å lure ham under tempoen i Herning, mens han lurte oss her. Det er vel uavgjort da, sier landslagssjefen.

- Utrolig kult

Wærenskjold og de andre var småskuffet i etterkant, men turen opp på podiet for å hente NationsCup-trofeet ble et solid plaster på Andersens sår.

- Det var utrolig kult. Vi har kjørt bra hele sesongen, og dette er egentlig som én etappe i et av rittene vi har kjørt. Vi trenger litt flaks på formen, vi og - og det hadde vi ikke nå. Vi får slå tilbake neste år, sier den svært lovende østfoldingen.

Lexberg fyrte av sin lett gjenkjennelige latter utenfor den norske lagbussen da han fortalte at trofeet ville passe fint på kontorpulten hans, og så la han til:

- Jeg tror ikke Stig Kristiansen (tidligere landslagssjef for juniorene, vår anm.) har noe bedre enn 2.-plass fra NationsCupen, så dette var viktig, og lo enda litt til.