I HARDT VÆR: Sam Allardyce bør frykte de nærmeste dagene, ifølge Wimbledons tidligere assistenttrener Lars Tjærnås. Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Sam Allardyce bør frykte de nærmeste dagene, ifølge Wimbledons tidligere assistenttrener Lars Tjærnås. Foto: NTB ScanpixVis mer

Allardyce-skandalen:

Tror Allardyce får sparken:
- Tillitsbruddet er betydelig

Lars Tjærnås.

Fotballekspert Lars Tjærnås tror Sam Allardyce sin tid som engelsk landslagssjef er omme etter mandagens avsløringer.

I en større etterforskning av korrupsjon og bestikkelser i engelsk fotball, kom Sam Allardyce i trøbbel etter at avisen The Telegraph offentliggjorde opptak som viser at han angivelig forhandlet fram en avtale verdt over fire millioner kroner mot at han gir råd om hvordan man omgår overgangsreglene i engelsk fotball.

Nå har Det engelske fotballforbundet (FA) satt i gang etterforskning mot sin landslagssjef.

Fotballekspert Lars Tjærnås tror etterforskningen ender med fyken for Allardyce etter bare én kamp som England-manager.

– Jeg er veldig usikker, men jeg tipper det. Tillitsbruddet er betydelig, sier han til NTB på direkte spørsmål om han tror «Big Sam» mister jobben.

– Han ønsker å omgå regler som rammer egen arbeidsgiver. Han bør definitivt frykte de kommende dagene.

Tredjepartsoverganger

Reglene Allardyce forsøker å omgå, er såkalte tredjepartsoverganger. De handler om at en tredjepart eier en spillers økonomiske rettigheter som videre betyr at tredjeparten, fremfor selgende klubb, drar nytte av overgangssummen når en spiller blir solgt.

Dette ble forbudt i England i 2008, mens Det internasjonale fotballforbundet fulgte (FIFA) opp i fjor.

Allardyce fortalte til representantene for det Asia-baserte selskapet, som i realiteten var The Telegraph-journalister med skjult kamera, at det «ikke var noe problem» å omgå reglene. Han sa han kjente til enkelte agenter «som gjorde det hele tiden».

Tjærnås forteller at tredjepartsoverganger har intensjon å beskytte spillere og klubber i en eventuell tvist. Han sier det er delte meninger om både intensjon og konsekvens av regelen, men påpeker at de uansett skal respekteres, spesielt av en engelsk landslagssjef.

– Enhver trener lever av tillit fra to hold: nedenfra, det vil si spillere og supportere, og arbeidsgiver ovenfra. Det er ingen tvil om at den tilliten er svekket fra arbeidsgiver og mange supportere.

Hånet Hodgson

I løpet av de to møtene på totalt fire timer med det Allardyce trodde var representanter fra et selskap i Asia, ga landslagssjefen også sin mening om forgjenger Roy Hodgson og hans taleevner. Hodgson har lenge blitt latterliggjort for sin uttale av bokstaven «R».

– Han ville sendt alle i søvn, Roy. Eller «Woy». Han har ikke personligheten som trengs, sa Allardyce og langet videre ut mot Gary Neville som var Hodgsons assistent i EM. Han trekker fram episoden mot Island da Hodgson og Neville diskuterte om når de skulle sette inn Marcus Rashford.

– De diskuterte i ti minutter om å sette han inn. Gary hadde feil innflytelse på ham (Hodgson). Be Gary sette seg ned og holde kjeft, så du kan gjøre hva du vil. Du er manageren, du gjør det du vil, ikke hva andre forteller deg.

– Måten han driter ut Hodgson på, er stygg. Det er særdeles klønete og en uverdig opptreden, sier Tjærnås om Allardyce-avsløringen.

(NTB)