Tror Beckham blir fotballens frelser

Enorme forventninger i USA.

(Dagbladet.no): Det er få som gråter i Madrid, men mange som jubler i USA etter at LA Galaxy i dag sikret seg David Beckham. 31-åringen - som trolig er den mest berømte idrettsutøveren i verden - vil håve inn svimlende 1,6 milliarder i løpet av sine fem år i Los Angeles.

Det er verdt hver eneste krone, mener menneskene som har hentet ham til klubben.

Brobygger

For i en nasjon hvor fotball ennå ikke står spesielt sterkt, er forventningen at David Beckham skal være katalysatoren som får amerikanerne til å sperre øynene opp for sporten.

Spillere som Pelé, George Best og Franz Beckenbauer har alle forsøkt. Ingen av dem med stort hell.

- David Beckham vil ha større innflytelse på fotball i Amerika enn noen idrettsutøver har hatt på en sport i verden, sier president Timothy J. Leiweke til klubbens hjemmeside.

Og stanser på ingen måte der:

-  Vi har skaffet oss et individ som ikke bare vil være den beste ambassadøren og den beste rollemodellen for idrettsutøvere og fotballfans, men det beste eksempelet på hva en idrettsutøver kan og bør være. David er virkelig den eneste personen som kan bygge en bro mellom fotball i Amerika og resten av verden.

IKKE GRÅDIG: David Beckham bedyret i et TV-intervju torsdag at pengene ikke var motivasjonen hans for å dra til USA. Forventningene er skyhøye til hva 31-åringen kan utrette for fotballen i Amerika. Foto: AP
IKKE GRÅDIG: David Beckham bedyret i et TV-intervju torsdag at pengene ikke var motivasjonen hans for å dra til USA. Forventningene er skyhøye til hva 31-åringen kan utrette for fotballen i Amerika. Foto: AP Vis mer

- Han kan være vår Michael Jordan, sier Leiweke.

De har i hvert fall samme trøyenummer: 23.

Med slike forventninger kunne de fleste av oss bukket under. Men er det noe Beckham er kjent for foruten sin magiske høyrefot, er det hans enorme mentale styrke.

- Dro ikke for pengene

For 31-åringen har vært ute noen vinternetter før - som fotballspiller, som ektemann til en Spice Girl, som moteikon- og homseikon og reklameyndling. Nå kommer Beckham dit han kanskje lenge har hørt hjemme, til Hollywood.

- David Beckham er et globalt sportsikon som vil overgå selve sporten fotball i Amerika, sier MLS-kommissær Don Garber.

- Hans avgjørelse om å fortsette sin begivenhetsrike karriere i Major League Soccer er et bevis på det faktum at Amerika hurtig utvikler seg mot å bli en ekte fotballnasjon, sier han.

I USA har enkelte allerede døpt om uttrykket «bend it like Beckham» til «spend it like Beckham». Selv bedyrer han at han ikke reiser på grunn av pengene. Men penger har han og kona Victoria tross alt nok av - så kanskje vil noen ta Beckham på alvor når han hevder det ikke var dollarsedlene som lokket ham.

Tror Beckham blir fotballens frelser

- Jeg vil ikke at folk skal si at jeg bare drar dit for pengenes skyld. Det er ikke derfor jeg gjør det. Jeg skal være med på å bygge et lag med stort potensial, og det pirrer meg, sier Beckham.

Hyller Zidane

På spørsmål om det er noe han angrer på, svarer Beckham kontant:

- Nei. Jeg har aldri angret på noe jeg har gjort i livet og karrieren, og det vil jeg aldri gjøre.

- Å spille med Zidane er for meg den største æren jeg har hatt i min karriere, i tillegg til å spille med folk som Ronaldo, Robert Carlos...nei, jeg angrer ikke på noe i det hele tatt, sier han.

• Din mening: Tror du Beckham vil klare å gjøre fotball til en viktig idrett i USA?

<B>ET IKON:</B> Michael Jordan er et nasjonalt ikon i USA. Presidenten i LA Galaxy er ikke snauere enn at han håper Beckham kan gjøre for fotballen det Jordan har gjort for basketballen.
<B>HER SKAL HAN SPILLE:</B> LA Galaxys hjemmebane rommer 27 000 tilskuere, og det kan bli i minste laget når Beckham ankommer i august.
<B>RULL UT DEN RØDE LØPEREN...</B>: Ekteparet Beckham er snart på plass i Hollywood.