Tror begge kontraktene er falske

Dagbladet har lagt fram de omstridte kontraktene i Mikel-saken for skrifteksperten til Statens Kriminaltekniska Laberatorium i Sverige. Han tror begge er forfalsket.

John Obi Mikel og Lyn har sendt inn hver sin kontrakt til FIFA som de mener er ekte. Begge parter mener at motpartens kontrakt er forfalsket. Striden om de forfalskede kontraktene behandles også av politiet og av domstolene etter at Mikel stevnet Lyn.

Spørsmålet alle disse instansene skal ta stilling til er følgende:

Er kontrakten, datert 22. april 2005, som Lyn har sendt til fotballforbundet, forfalsket?

For å dokumentere at denne er falsk har Mikel presentert en kontrakt som er datert 8. september 2004. Lyn sier de aldri har sett denne kontrakten før, og at det er denne som må være forfalsket.

Nordens fremste ekspert

Dagbladet har kopier av begge kontraktene, og sendte dem til Statens Kriminaltekniska Laberatorium i Sverige. Dette er Sveriges Kripos, og noen av nordens fremste eksperter på håndskriftanalyse jobber her. Forensisk dokumentundersøker Frank Leander har jobbet med å avsløre forfalsket håndskrift siden 1973. På forespørsel fra Dagbladet har han vurdert kontraktene som Alex Fergusson, Morgan Andersen, Mikel, John Shittu, Rune Hauge og Jose Mourinho krangler så fillene fyker om.

Neppe ekte

Leander understreker at han helst burde sett orginaldokumenter, men at kopiene er gode nok til at han kan gi en vurdering.

-  Jeg vil bli overrasket om noen av disse omstridte signaturene er ekte, sier han.

De omstridte signaturene er initialer på førstesidene av kontraktene. Initialene på de andre sidene av kontrakten er like på både Lyns og Mikels kontrakt, og er ikke omstridt. Leander har brukt disse initialene som referanser når han har vurdert forfalskingen.

Minst tillit har han til den kontrakten Mikel og hans advokater har presentert.

-  MA er helt feil i proporsjonene og angrepet i pennen på M\'en stemmer ikke. Dette er en enkel signatur som ligger utenfor refferansemarginene. Jeg vil bli veldig overrasket om denne ikke er forfalsket, sier han.

Shittus signatur skummel

Men han har heller ikke tillit til den kontrakten Lyn sendte til Fotballforbundet i mai. Originalen blir i disse dager gransket av Leanders norske kollegaer i Kripos.

-  OJ\'en (Olatunji John Shittu, red. anm.) er også skummel. Det er en pennløfting i J\'en som ikke stemmer med referansene.

Leander mener han som eventuelt forfalsket signaturen, løftet pennen mens han skrev J\'en. Det stemmer ikke med Shittus måte å undertegne på.

-  Punktet nede til høyre etter J\'en ligger også for langt nede i forhold til referansene, sier eksperten.

Men det er ikke logisk i forhold til slik saken står at begge versjonene av kontrakten er forfalsket?

-  Det forholder ikke jeg meg til. Jeg ser kun på det tekniske, og slik jeg ser det lukter det mistenkt av begge to, sier han.

Kripos undersøker også

Han er nøye med å understreke at dette er uttalelser basert på kopier, og at han ikke kan konkludere sikkert. Finansgruppen i Oslo politidistrikt får derimot hjelp av Kripos til å konkludere. De har fått orginalavtalen fra april fra Fotballforbundet, og kan også vurdere blekket og papirtypen. Det er ikke mulig på en kopi.

-  Utilstrekkelig

Mikels agent John Shittu avviser Leanders mistanke om forfalsking.

-  Kontrakten vi har presentert er den Morgan Andersen signerte i september. Avtalen var allerede signert av ham da jeg satte initialene mine på den. Han har sikkert signert sidene på forskjellige tidspunkter og dermed skrevet litt annerledes på side 1, sier Shittu til Dagbladet.

Lyns advokat Erik Nadheim mener Leanders vurderinger ikke stemmer med sakens realiteter.

-  Dette skaper nye gåter og viser skriftekspertenes utilstrekkelighet. Særlig når de har med kopier å gjøre, sier han til Dagbladet.

Morgan Andersen svarte ikke på Dagbladets henvendelse i går.

ANKLAGER SHITTU: Morgan Andersen nekter for anklagene fra Shittu, og hevder tvert imot at Shittu har forfalsket kontrakten.
ANKLAGER LYN: John Shittu mener Lyn har forfalsket kontrakten, og vil at John Obi Mikel skal spille for Chelsea.
EKSPERT: Frank Leander.