FAVORITT: Sepp Blatter er favoritt til å fortsette som FIFA-president, men flere tror nå at han kan få seg en overraskelse. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB Scanpix
FAVORITT: Sepp Blatter er favoritt til å fortsette som FIFA-president, men flere tror nå at han kan få seg en overraskelse. Foto: REUTERS / Arnd Wiegmann / NTB ScanpixVis mer

Tror Blatter kan felles av ledere som går bak ryggen på ham

I presidentvalget i FIFA.

Sepp Blatters motstandere tror sveitseren står overfor en overraskelse når han 29. mai er storfavoritt til å bli gjenvalgt til øverste leder for Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Til tross for 79-åringen har fått uttalt støtte fra flere kontinenter, forteller hans motstandere Michael van Praag og Jordans prins Ali Bin Al Hussein en annen historie.

Mandag var de to i København for å fortelle om deres planer med de nordiske og baltiske landene. I den forbindelse brukte de også tiden til å fortelle om flere nasjoners usikkerhet foran presidentvalget.

- Jeg har en følelse av at noen ledere sier de vil stemme på Blatter, men gjør noe annet 29. mai. Når jeg prater på enmannshånd med flere ledere, er det tydelig at mange vil se endringer umiddelbart, sa van Praag.

Blatters motstandere vil trenge 105 stemmer om det skal bli endring på toppen av verdens mektigste fotballorganisasjon. Kongressen holdes i Zürich hvor 209 nasjonale forbund skal avgi én stemme hver.

Afrika Offisielt har Det afrikanske fotballforbundet (CAF) sagt at kontinentet vil stemme samlet og gi samtlige 54 stemmer til Blatter. Jordans prins betviler imidlertid at alle nasjoner i Afrika er enige.

- Alle forbund har selv rett til å bestemme hvem de vil stemme på. Virkeligheten er annerledes enn det som har kommet fram. Det hersker en frykt man også skal ta høyde for, forklarte Ali Bin Al Hussein.

- Jeg har besøkt forbund og hørt deres behov, håp og ønsker, så jeg tror det blir en overraskelse på valgdagen, fortsatte han.

I tillegg til van Praag og den jordanske prinsen, er portugisiske Luis Figo kandidat til presidentvervet.

Van Praag fortalte i likhet med Jordans prins om usikkerhet i Afrika.

- Da jeg var til stede på kongressen i CAF la jeg merke til at flere ikke hadde det godt med seg selv. De følte at de var forrædere fordi Afrika hadde besluttet å stemme likt. Når jeg pratet med dem alene, var det annerledes, sier nederlenderen.

Hemmelig Fotballedere i Nord- og Mellom-Amerika og Asia virker også positive til en ny periode med Blatter, men det er et tolkningsspørsmål, skal vi tro de øvrige kandidatene.

- De asiatiske landene har sagt at de vil støtte ham, men det var før vi meldte oss på i valgkampen, sa van Praag.

Ingen av landene risikerer noe ved å stemme annerledes enn det de har sagt i forkant.

- Valget er hemmelig. Vi får alle en lapp med fire navn på hvor vi setter et kryss. Deretter går man fram og putter lappen i boksen. Slik kan alle se at man har stemt, forklarte van Praag.

Åpenhet Både nederlenderen og Jordans prins ønsker mer gjennomsiktighet og økt åpenhet i FIFA. Spesielt gjelder det organisasjonens økonomi.

Etter den massive kritikken av FIFAs valg av Qatar som vertskap for VM i 2022, krever de to også klausuler om menneskerettigheter i avtalene som gjøres med stedene som i framtiden skal arrangere FIFA-turneringer.

(NTB)