Tror bortekrisa vil snu

LYON: Du skjønner hvorfor Rosenborg sliter på bortebane i Champions League når du leser sjansestatistikken de fem siste sesongene. Ørjan Berg og Erik Hoftun mener at de svake resultatene handler om sviktende sjøltillit. Ola By Rise vil skjerpe forsvarsspillet.

Særlig fjorårets bortestatistikk skiller seg ut. Da tapte Rosenborg alle tre bortekampene med ett mål, men i sjanser var det rein slakt. Rosenborg skapte fem sjanser. Feil vei er tallet 27.

Ørjan Berg var den eneste utespilleren som presterte opp mot maks på utebane i fjor. Han har klare meninger om hva RBK gjør galt når de forlater Trøndelag.

- Vi har mistet ballen for raskt og for enkelt. Jeg tror vi spiller med for lite sjøltillit i forhold til det vi gjør på Lerkendal, sier han.

Har pratet mye

Denne uka har Rosenborg trent for å unngå det ellevte bortetapet på rad i Champions League.

- Vi har prøvd å fokusere på organiseringen bakover. Har ikke fått øvd så mye, men vi har pratet mye om det. Og vi er jo en rutinert gjeng. Heller ikke Nils mener at vi ensidig skal angripe med hodet gravd ned i bakken. Sjøl tror jeg ikke det er så mye som skal til, sier Ørjan.

Erik Hoftun er enig med Ørjan i at Rosenborg for ofte har mistet hodet når de drar på tur.

- Vi har blitt utrygge. Dette ligger mentalt. I fjor torte vi ikke være oss sjøl på bortebane. Vi mistet ballen for lett og hadde for stor respekt. Vi trodde motstanderne var bedre enn de var. Ingen torte å drible. Folk gjemte seg bort, sier RBK-kapteinen.

Han håper det snur seg i kveld. Rosenborg har tross alt ikke scoret på bortebane i Champions League siden 24. oktober 2000. Da scoret Christer George to mål i 7- 2 tapet for Paris St. Germain - til nå Rosenborgs eneste Champions League-erfaring på fransk jord.

- Jeg er sikker på at vi er bedre enn det vi har vist på bortebane de siste sesongene, sier Hoftun.

Skjerper forsvaret

Eggen-assistent Ola By Rise legger ikke altfor stor vekt på Dagbladets sjansestatistikk.

- Det blir som å sammenlikne cupresultater. Dette avhenger av hvilke lag du trekker.

Men han er helt enig med dem som mener at Rosenborg må gjøre noe med forsvarsspillet på bortebane.

- Skal vi vinne en fotballkamp i denne gruppa her, må vi vise bedre og langt klokere forsvarsspill enn det vi har gjort i en del av bortekampene de siste åra, sier han.

By Rise bekrefter at dette har stått høyt på lista siden Inter-kampen.

- Vi har snakket en del denne uka. Det er viktig å snakke samme språk. Laget må være samlet uansett hva du gjør. Spesielt på bortebane er vi i perioder nødt til å samle laget litt mer og etablere en femmer på midtbanen. Når motstanderen har ballbesittelse, må vi trekke oss litt ned før vi hogger på nytt. I perioder må grunnmuren på plass, sier By Rise.

Må prate mer

By Rise skal fortsette i trenerteamet når Åge Hareide tar over etter nyttår. Men jobben med å styrke det defensive arbeidet har allerede startet.

- Jeg tror vi må utvikle en større lagmessig klokhet når vi spiller på bortebane. I enkelte perioder må vi samlet slippe oss ned på banen mye bedre, slik at vi ikke blir spilt ut med mye folk høyt oppe. Men når motstanderne spiller en dårlig pasning bakover, må vi «høgg». Dette har selvsagt å gjøre med sjøltillit, sier By Rise, som mener at laget viste framgang i kvalikkampen mot Brøndby.

- Jeg håper spillerne har tatt med seg den opplevelsen hit.

Han håper også at enkeltspillere tar større ansvar i forhold til å holde laget samlet.

- Dette er først og fremst en fellesskapsgreie, men det er veldig viktig at bærerne på banen er med og bruker det de har av erfaring og fotballvett for å justere slike ting - akkurat som Rune Bratseth gjorde på landslaget i sin tid.

- Savner RBK en slik type?

- Nei, men jeg synes vi må utvikle en større grad av ansvar. Der har vi litt å gå på. Jeg vil gjerne at enda flere av enkeltspillerne tar enda større ansvar for laget. Mer prating og flere konkrete beskjeder.

OPTIMIST: Ørjan Berg og Rosenborg trente i går kveld på Lyons hjemmebane Stade Gerland. I kveld skal RBK-gutta forsøke å gjøre skam på den elendige bortestatistikken i Champions League.