Tror Deila vil innføre omstridt diett i Celtic

- Ett eller to kilo for mye er ikke bra nok.

FOKUS PÅ KOSTHOLD: Celtic-manager Ronny Deila har fokusert på et bedre kosthold for spillerne i sesongstarten. Hans tidligere kollega i Strømsgodset, Kenn Hallstensen, tror Deila vil innføre lavkarbodiett. Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT
FOKUS PÅ KOSTHOLD: Celtic-manager Ronny Deila har fokusert på et bedre kosthold for spillerne i sesongstarten. Hans tidligere kollega i Strømsgodset, Kenn Hallstensen, tror Deila vil innføre lavkarbodiett. Foto: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUTVis mer

MARIBOR (Dagbladet): Celtic-manager Ronny Deila (38) måtte endre spillernes lunsjvaner etter at han kom til klubben i juni.

Nå er det forbudt med for eksempel brus på treningsfeltet og pannekaker som lunsj.

- Alt er annerledes og nytt i Celtic, sier Deila til Dagbladet.

Kostholdsrådgiver Kenn Hallstensen jobbet tett med Deila gjennom seks år i Strømsgodset. Sammen fokuserte de på et kosthold med lite karbohydrater - såkalt lavkarbo.

- Jeg ser ikke bort fra at Ronny vil prøve noe lignende i Celtic. Han er opptatt av at spillerne skal være så godt trent og så sunne som mulig. Den lille forskjellen kan avgjøre. Ett eller to kilo for mye er ikke bra nok, sier Hallstensen til Dagbladet.

- Jeg kjenner jo både Stefan (Johansen) og Jo Inge (Berget) godt og ingen av dem er helt ukjente med denne dietten. Ronny har aldri presset noen til lavkarbo, men han er opptatt av at kosthold skal være viktig, sier Hallstensen, som har jobbet for Strømsgodset denne sesongen.

Deila ler Deila tar seg noen minutter til å snakke med Dagbladet etter den internasjonale pressekonferansen på NK Maribors hjemmebane.

- Vil du innføre lavkarbo i Celtic, Deila?
 
- He-he, det har jeg ingen kommentar til. Vi har et bra opplegg i Celtic nå. Men jeg vil sette krav. Kosthold er viktig. Det er min stil. Spillerne må ta vare på seg selv. Det jeg kan si er at spillerne er mer «fit» nå enn for noen uker siden, sier Deila til Dagbladet.

- Brus og pannekaker er forbudt?

- Tja.. Dette er småting og har ikke vært noe problem. Men det er korrekt at jeg mener bevissthet rundt kosthold er viktig. Jeg vil lære spillerne om det. Det var annerledes da jeg kom til Celtic, men overrasket er jeg ikke, sier Deila.

- Er det mye nytt?

- Både språk og kultur er jo veldig annerledes og det er noen småting jeg må ta tak i, sier 38-åringen.

MÅLER FETTPROSENT: Kostholdsveileder i Strømsgodset Kenn Hallstensen måler fettprosenten hos Péter Kovács. Bildet er fra 2013.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
MÅLER FETTPROSENT: Kostholdsveileder i Strømsgodset Kenn Hallstensen måler fettprosenten hos Péter Kovács. Bildet er fra 2013. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Celtics svenske back, Mikael Lustig, fortalte nylig til skotsk presse at det er annerledes under Deila enn tidligere managere.

- For å være ærlig: Det var enkelte spillere som drakk Cola og Irn Bru (skotsk brus) i lunsjen. Men det er forskjellige kulturer i Skandinavia og her i Storbritannia. Her kan vi spise pannekaker eller toast til frokost. Det gjør vi aldri i Skandinavia, fortalte Lustig.

Wikipedia definerer lavkarbo slik: «Lavkarbokosthold innebærer at andelen karbohydrater i kosten reduseres til fordel for økt inntak av proteiner og/eller fett.»

At idrettsutøvere bruker denne dietten har også møtt kritikk.

- Jeg stiller meg skeptisk til om fotballspillerne i Strømsgodset og Odd Grenland virkelig spiser meget karbohydratfattig mat. Om de trener hardt en til to ganger om dagen, med høy intensitet og over en og en halv time, samt spiller en til to kamper i uka, spiser de antakelig en god del karbohydrater,  sa Christian Drevon, professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet i 2011.

Tett program Celtic har et tett kampprogram de neste ukene med Maribor (20. aug.), Inverness (23. aug.), Maribor på hjemmebane (26. aug.) og Dundee (31. aug.).

Etter fire kamper på elleve dager før Deila litt hvile med landslagspause fram til 13. september.

- Det er et tøft program, men det må vi tåle, sier Deila.

NK Maribor - Celtic har avspark klokka 20.45 i kveld. Returkampen spilles i Skottland neste uke. Vinneren over to kamper er klar for gruppespillet i Champions League. Dagbladet er på plass i Slovenia og kommer tilbake med mer fra kampen.

MØTTE PRESSEN: Celtic-manager Ronny Deila og spissen Anthony Stokes på pressekonferanse i går. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
MØTTE PRESSEN: Celtic-manager Ronny Deila og spissen Anthony Stokes på pressekonferanse i går. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer