- Tror det hviler en forbannelse over Carlsen

Ny smell i Stavanger.

• Caruana - Carlsen 1-0

STAVANGER (Dagbladet): Under 24 timer etter gårsdagens skandaleparti gikk Magnus Carlsen (24) på sitt andre strake tap i Stavanger, da han ga opp etter 45 trekk mot verdenstoer Fabiano Caruana (22).

FORSTÅR LITE: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel skjønner ikke hva Magnus Carlsen prøvde på i partiet mot Fabiano Caruana. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSTÅR LITE: Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel skjønner ikke hva Magnus Carlsen prøvde på i partiet mot Fabiano Caruana. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg syns ikke i går var noen fantastisk dag. Det var likevel en OK dag på jobben, som ble ødelagt av noe helt absurd. I dag var det en veldig dårlig dag mot en veldig god motstander. Det var også en ganske stygg bukk. Så er det jo sånn at bukker gjerne kommer når man er under press, men det skal ikke skje, sier Carlsen til Dagbladet.

Han avfeier også at gårsdagens parti hadde noe å si for den svake prestasjonen. Caruana hadde samtidig god grunn til å være fornøyd.

TOPPMATCH: Verdens to beste spillere, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen, møttes i runde to av Norway Chess.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
TOPPMATCH: Verdens to beste spillere, Fabiano Caruana og Magnus Carlsen, møttes i runde to av Norway Chess. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg syns det var et bra parti fra min side. Jeg sto bedre enn han i åpningen. Jeg var bedre forberedt enn ham. Etter åpningen fant jeg alle de riktige trekkene for å vinne, sier Caruana til Dagbladet.

- Blytungt Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel tror på sin side at Carlsen lider av et Norway Chess-kompleks.

- Etter det som skjedde mot Topalov i går, lurer jeg på om det hviler en forbannelse over Magnus i denne turneringen. Man kan bli overtroisk av mindre, sier Gausel.

Carlsen har aldri tidligere vunnet Norway Chess. 2015 er derfor året 24-åringen endelig skal innfri på hjemmebane, men nå er turneringen i ferd med å utvikle seg til et mareritt.

- Dette tapet gir Magnus et blytungt utgangspunkt, sier Gausel.

- Hvorfor tror du Carlsen sliter med å prestere i Norge?

- At han ikke har vunnet turneringen før, kan skurre i bakhodet. Det kan være et mentalt hinder.  

- Uforståelig Dagbladets sjakkekspert, som også er stormester og har tre NM-titler på merittlisten, forstår lite av Carlsens spill mot Caruana. Gausel påpeker at Carlsen tidlig fikk en dårlig stilling på grunn av det han omtaler som «lite logiske» trekk.

- Jeg syns Magnus har spilt litt mystisk. Han forstår åpningen på et helt annet nivå enn meg, så jeg skal ikke kritisere spillet hans, men for meg er det vanskelig å forstå.

Kan snu trenden Forrige gang Carlsen tapte to åpningspartier på rad i en turnering, var i Bilbao Masters i 2010. Gausel tør likevel ikke å avskrive verdensmesterens vinnersjanser i Norway Chess helt enda.

- Han har tapt to partier før og likevel vunnet turneringer, bemerker Gausel, før han legger til:

- Magnus har fått en dårlig start, men han kan finne på å reise seg som en løve.

Og det var akkurat det Carlsen gjorde sist gang han tapte to partier på rad i en turnering - under Shamkir Chess i april i fjor.