HVA SKJER NESTE SOMMER?:  I månedsvis har det vært opprørstendenser i Brasil. Mye av misnøyen er knyttet til at landet skal arrangere VM i 2014 og OL i 2016. Foto: NTB Scanpix
HVA SKJER NESTE SOMMER?: I månedsvis har det vært opprørstendenser i Brasil. Mye av misnøyen er knyttet til at landet skal arrangere VM i 2014 og OL i 2016. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tror du VM i Brasil blir tidenes fotballfest? Fifa er ikke så sikre

Frykter gigantpartyet drukner i en hær av politifolk og soldater.

AARHUS (Dagbladet): Demonstrasjonene har vært mange og motstanden stor i Brasil etter at landet ble tildelt VM i fotball 2014.

Nå er sluttspillet drøye sju måneder unna. I dag var Fifas kommunikasjonsdirektør Walter De Gregorio til stede under sportskonferansen «Play The Game» i Aarhus, og ett av temaene han ble spurt om var hvordan Fifa nå vurderer situasjonen i Brasil.

- Det er et problem - og det må vi håndtere. Etter mitt skjønn diskuterer vi masse viktige ting nå, for eksempel VM i Qatar i 2022, VM i Russland i 2018, vi prater om reformering av Fifa - og mye mer. Men min personlige bekymring er neste VM - det er ikke VM i 2022, sier De Gregorio.

- Spredte signaler Misnøyen med at offentlige midler blir brukt på en måneds fotballfest har utløst massive demonstrasjoner i gatene.

- Målet vårt er å arrangere VM. Uansett hvordan. Det må vi. Og det kommer spredte signaler på hvordan det vil bli. Brasils sportsminister Aldo Rebelo sier det vil bli roligere neste år, fordi folk har forstått at de i år har kastet bort muligheten til å promotere sitt eget land - at Brasil har mer å by på enn fotball, forteller De Gregorio.

- Men jeg har også annen informasjon. Den sier det vil bli verre neste år. For eksempel hører vi at den såkalte Black Bloc (anarkistiske demonstranter) vil prøve å stoppe VM-kamper. Det kommer de ikke til å klare, men prisen vi må betale for å være sikre, er veldig høy, forklarer Fifas kommunikasjonsdirektør.

- Kanskje blir det sånn at når du går på kamp, må du ha opp mot 6000 politibetjenter og soldater for å sikre arenaen. Det er prisen vi må betale hvis dette stemmer. Da vil du ikke få en atmosfære av fest, og det blir ikke så lett å nyte kampen på den samme måten.

Vil ha samme standard Mindre enn tre måneder etter VM-finalen skal det holdes presidentvalg i Brasil.

- Det gjør at mesterskapet er en fin anledning til å angripe det sittende regimet. Og jeg forstår at brasilianerne vil ha bedre systemer innen helse og utdanning, for eksempel. De ser at Fifa kommer og krever VIP-standard og det hele. Folket er ikke imot at det kommer nye arenaer - de vil bare ha samme standarder for resten av samfunnet, sier Fifa-talsmannen.