FÅTT ØYNENE OPP: Lars Tjærnås tror suksessen til Bayern München og Borussia Dortmund fører til økt interesse blant norske fotballspillere. Her er Bayern Münchens Javier Martinez i duell med Mario Götze som blir Bayern spiller fra og med neste sesong. Foto: EPA/MARC MUELLER/NTB scanpix
FÅTT ØYNENE OPP: Lars Tjærnås tror suksessen til Bayern München og Borussia Dortmund fører til økt interesse blant norske fotballspillere. Her er Bayern Münchens Javier Martinez i duell med Mario Götze som blir Bayern spiller fra og med neste sesong. Foto: EPA/MARC MUELLER/NTB scanpixVis mer

- Tror enda flere norske spillere har fått øynene opp for Bundesliga

Lars Tjærnås peker på Champions League-suksessen til Dortmund og Bayern.

(Dagbladet): Borussia Dortmund og Bayern München har med suksessen i Champions League ført til at Bundesligaen har fått mye skryt i media den seneste tiden. Tysk fotball har allerede hentet norske spillere som Håvard Nordtveit, Mohammed «Moa» Abdellaoue, Per Ciljan Skjelbred, Vegard Eggen Hedenstad og Mathis Bolly.

Fotballekspert Lars Tjærnås tror det økte fokuset på Bundesligaen gjør at flere norske spillere innser hvor høyt nivå ligaen faktisk holder.

- Jeg tror Bundesliga har vært vel ansett blant fotballspillere i Norge lenge, men at stadig flere får opp øynene for hvor god den ligaen er etter kampene denne uka. Selv har jeg fått sett litt Bundesliga denne sesongen, og blitt vanvittig imponert av trykket, tempoet og intensiteten. Jeg tror det vil forsterke seg også for et større publikum og spillere med den scenen de nå viser seg på, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

- Tror du vi får en økende eksportering av norske spillere til Bundesligaen?

- Kjøp og salg av en spiller er en toveisprosess, der både selger og kjøper må være interesserte. Jeg tror det er mye mer sannsynlig at mange norske spillere er interesserte i Bundesliga enn omvendt. Det er neppe noen fare for at ikke de aller aller fleste norske spillere vil se på Bundesliga som noe som ikke er attraktivt. Utfordringen nå vil være at de risikerer økt konkurranse fordi mange andre gjør det samme, sier Tjærnås.

Drømmen om spill i utlandet Mange norske fotballspillere drømmer om å spille i de største ligaene i Europa. Tjærnås mener spillerne må evaluere mulighetene for spilletid før de reiser utenlands.

IMPONERT:Fotballekspert Lars Tjærnås er vanvittig imponert over Bundesliga denne sesongen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IMPONERT:Fotballekspert Lars Tjærnås er vanvittig imponert over Bundesliga denne sesongen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener det er klokt og nødvendig at både spillere og agenter stiller mange kritiske spørsmål til seg selv før en overgang. Det mest sentrale er hva klubben ønsker med spilleren, og hvor realistiske sjansene er for spill. Generelt er det et godt råd å gå til det høyest mulige nivået der du får spille, men ikke så høyt at du blir sittende på benken, sier Tjærnås.

Det er ikke noe nytt at flere norske spillere velger nettopp Tyskland. Fotballeksperten mener at det er viktig at de nordmennene som allerede spiller i Bundesliga viser seg fram fra en god side om andre nordmenn skal følge etter.

- Tysk fotball verdsetter det mange norske spillere står for. De er fysisk godt trent, de er holdningssterke, og tilpasningsdyktige. Derfor er de på mange måter enkle å integrere i kulturen og spillestilen, og kan være gode kjøp. Det hjelper veldig når de som er der også gjør en god jobb, som feks Nordtveit og Skjelbred gjør, sier Tjærnås.