Tror fire av 11 sparetiltak ikke kan gjennomføres

Billig-OL blir dyrere enn antatt.

OL I NORGE FORRIGE GANG: Åpningsseremonien av Lillehammer-OL i 1994. 

Foto: Geir Bølstad.
OL I NORGE FORRIGE GANG: Åpningsseremonien av Lillehammer-OL i 1994. Foto: Geir Bølstad.Vis mer

(Dagbladet): De foreslåtte kuttene i Oslo-OL vil bare redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere har anslått, ifølge Kulturdepartementet, melder NTB.

Det viser en gjennomgang utført for Kulturdepartementet og Finansdepartementet. En kvalitetssikringsgruppe (KSG) har vurdert gjennomførbarheten og kostnadsbesparelsene i tiltakene Oslo2022 har lagt fram.

I KSGs rapport kommer det fram at de tror fire av de 11 sparetiltakene til Oslo2022 ikke er mulig å gjennomføre.

- Det er kvalitetssikringsgruppens vurdering at gjennomføring av de tiltak som vurderes som realistiske og gjennomførbare, vil redusere behovet for brutto statsgaranti med cirka 4,8 milliarder kroner og for offentlig tilskudd med cirka 1,8 milliarder kroner, heter det i en pressemelding.

Les kvalitetssikringsgruppas rapport her.

- Det er svært viktig at et OL/PL i Norge harmonerer med våre norske idrettslige verdier og holdninger. Det er bra at Oslo2022 har gjort noen grep som realitetsorienterer prosjektet i forhold til kostnadsnivå og kostnadsfordeling. Gjennomgangen vi har fått nå vil være med i underlagsmaterialet for regjeringens beslutning, sier kulturminister Thorhild Widvey.

I en meningsmåling Ipsos MMI har utført for Dagbladet svarer 29 prosent ja og 64 prosent nei til et vinter-OL i i Norge i 2022, i tråd med hvordan OL-stemningen har vært i landet det siste året. Men når andelen som svarte «nei» eller «vet ikke» fikk spørsmål om de kunne støtte en OL-søknad dersom kostnadene reduseres ved gjenbruk av flere anlegg fra Lillehammer-OL, er stemningen en helt annen:

Da støtter 53 prosent av de spurte et Oslo-OL, mens 40 prosent fortsatt sier nei.

Direktør Eli Grimsby i Oslo2022 sier i en pressemelding i kveld at kvalitetssikringsgruppens gjennomgang viser at det er mulig å gjennomføre flere av sparetiltakene.

- Kvalitetssikringsgruppens gjennomgang viser at det er mulig å gjennomføre et flertall av de kostnadsreduserende tiltakene vi presenterte 4.9.2014. Vi er godt fornøyd med at våre vurderinger i stor grad sammenfaller med kvalitetssikringsgruppens vurderinger, sier OL-direktør Eli Grimsby.

De skriver at dersom regjering og storting benytter seg justeringene departementene opplyste om i kveld vil brutto statsgaranti reduseres fra 35,1 til 30,3 milliarder kroner og de offentlige utgifter fra 21,7 til 19,9 milliarder kroner.

Kvalitetssikringsgruppen peker blant annet på at det vil være fullt mulig å redusere kostnader gjennom en enklere løsning på mediesenteret og ved å benytte Vikingskipet i stedet for å bygge ny skøytehall på Valle Hovin. Oslo2022 har i tillegg vært av den oppfatning at det også vil være mulig å redusere statsgarantien gjennom økte inntekter fra IOC og ved gjenbruk av deltakerlandsbyen som bygges ny til Ungdoms-OL 2016 på Lillehammer.

- Vi deler kvalitetssikringsgruppens vurdering om at de varslede økte inntekter fra IOC ikke foreløpig kan legges til grunn. Imidlertid er vi av den oppfatning at en økning i inntekter likevel vil komme, sier Simen Olstad, leder av utredningsarbeidet i pressemeldingen.

- Vår vurdering er at det under De olympiske og paralympiske leker i 2022 vil være både kostnadsbesparende og fullt mulig å gjenbruke deltakerlandsbyen som bygges til Ungdoms-OL. Vi forstår det slik at kvalitetssikringsgruppen ikke deler denne oppfatningen, og vi ser fram til å få et innblikk i deres vurdering», sier Simen Bakken, leder av konseptutviklingsarbeidet.