Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Foretrekker Golberg på sprintlaget i OL.

Tror Golberg blir foretrukket: - Pila peker absolutt i riktig retning

Landslagsledelsen tar trolig med fem sprintere til OL. Likevel kan det bli en ekstra ledig plass i OL-troppen.

SLÅR FØLGE: Pål Golberg er en het kandidat til å få gå sprinten under OL. Her er han sammen med Johannes Høsflot Klæbo etter at de ble hhv. nummer to og en på klassisksprinten i Kuusamo tidligere i sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLÅR FØLGE: Pål Golberg er en het kandidat til å få gå sprinten under OL. Her er han sammen med Johannes Høsflot Klæbo etter at de ble hhv. nummer to og en på klassisksprinten i Kuusamo tidligere i sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med Emil Iversens andreplass på lørdagens klassiske sprint i Planica begynner OL-troppen å forme seg. Det store spørsmålet i herretroppen til Sør-Korea er nå hvem som får den siste plassen på sprinten. Det mener i alle fall Åge Skinstad.

- Etter de siste ukene regner jeg med at Eirik Brandsdal og Emil Iversen er inne på sprinten. Spørsmålet står om den siste plassen på sprintlaget. Den mener jeg nå står mellom Pål Golberg og Sondre Fossli, sier Eurosports langrennsekspert Åge Skinstad til Dagbladet.

Den tidligere sportssjefen for langrenn mener Pål Golberg sitter med de beste kortene for å kapre den siste plassen på laget.

- Golberg har pallplass fra Kuusamo før han fikk vannkopper, og med semifinaleplass i helga peker pila absolutt i riktig retning for ham. Derfor holder jeg en knapp på Golberg som fjerdemann på laget, utdyper Skinstad.

- Finn Hågen Krogh var en svært god klassisksprinter tilbake i 2015, men har ikke vist noe som tyder på at han er en medaljekandidat på den distansen denne sesongen. Derfor ville jeg ha tatt med en femte sprinter, forklarer Skinstad.

Reserve tas med

Hverken landslagssjef Vidar Løfshus eller sprinttrener Arild Monsen ønsket å bekrefte uttaket til OL-troppen før den endelige innstillingen hadde blitt levert til Olympiatoppen på tirsdag. Sprinttreneren bekrefter likevel at han ble litt klokere av resultatene i Planica.

- Ja, det måtte jeg bli. Avgjørelsen skal tas og vi skal levere vår endelige innstilling på tirsdag, sier Arild Monsen.

Den av Fossli og Golberg som havner utenfor laget kan likevel vente seg en plass på flyet til Pyeongchang. Med stor sannsynlighet blir det med fem klassisksprintere i OL-troppen.

- Vi ser på muligheten til å få med en reserve til sprinten. Vi kan ikke havne i en situasjon hvor Norge bare stiller med tre mann på en sprint sier Monsen tilD Dagbladet.

- Jeg skal møte Vidar Løfshus for å diskutere det endelige uttaket i morgen (mandag). Vi er nærme å finne en løsning, bekrefter Monsen.

Om Fossli skulle ende opp med en reserveplass får 24-åringen trøste seg med at norske sprintreserver har gjort det strålende tidligere. Til forrige OL var nemlig Ola Vigen Hattestad i utgangspunktet reserve, før han gikk inn til gullet på distansen i Sotsji.

- Hvis Fossli skulle bli reserven har han vist seg som nærmest en finalegarantist denne sesongen. Han kan steppe inn med bravur om det skulle bli nødvendig, sier Skinstad.

Ledig plass for Northug

Med sju mann allerede tatt ut til mesterskapet og Iversen, Brandsdal, Golberg og Fossli med er det fortsatt en plass igjen i den norske troppen.

Petter Northug fikk tidligere denne uken endelig svar på hva som har plaget ham siden skandinavisk cup i Piteå i Sverige. Northug fikk påvist parainfluensa og måtte ta det rolig i 10-15 dager før han kunne ta opp igjen treningen. Skinstad tror døra fortsatt kan være på gløtt for en eventuell reserveplass for Northug.

- Først og fremst må han bli frisk og få begynt å trene. Det er en ledig plass i troppen til å kunne ta ham ut. Samtidig er det ikke vits å ta ut flere utøvere enn de har bruk for, sier Skinstad.

Skinstad trekker frem at Norge aldri har brukt hele sin tildelte kvote på tolv utøvere på kvinnesiden og at det ikke nødvendigvis er nødt til å gjøre det på herresiden til dette mesterskapet. Han tror det kan bli vanskelig for Northug å finne form etter mange treningsavbrekk de siste månedene.

- Det meste Northug har gjort av trening siden 1. november har bare vært «så där». Frem til da virket grunnlaget svært godt. Siden har det blitt mye sykdom og avbrekk, sier Skinstad.

Et annet alternativ for landslagsledelsen er å ta ut en ung løper som kan være med som læregutt til OL. Bjørn Dæhlie hadde nettopp denne opplevelsen da han som 21-åring var med til OL i Calgary og bodde på rom med Oddvar Brå, uten å få delta i noen renn.

Skinstad trekker frem 21 år gamle Mattis Stenshagen, som har vist stor formfremgang med 4. og 5. plass i NM og 7. plass på 15-kilometeren i Planica, som en ung utøver som kunne dekket som reserve på en rekke øvelser og vært med for å lære som den andre som er nærmest den tolvte plassen i troppen.

Likevel ser Skinstad en vesentlig utfordring ved å ta med Stenshagen til mesterskapet om han ikke skal gå noen øvelser.

- Ulempen i Pyeongchang er at det omtrent ikke finnes andre løyper enn de hvor rennene skal gå. Det er ikke som på Lillehammer eller i Canmore hvor Dæhlie kunne gå hele Rocky Mountains om han ville.. Helhetsmessig vil det trolig være bedre for en ung utøver å være hjemme og trene og forberede seg til å prestere godt i verdenscuprennene etter OL.

- Det er annerledes med Petter Northug. Men det forutsetter at han får trent og er i form, sier Skinstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!