Slovakia - Norge 1-0

Tror han er blitt tatt på senga av spillernes personlighet

Kjetil Rekdal: - Når det først begynner å gå dårlig, raser det sammen som et korthus.

TRIST KVELD: Lars Lagerbäck og Norge gikk på en ny smell tirsdag, denne gang mot Slovakia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TRIST KVELD: Lars Lagerbäck og Norge gikk på en ny smell tirsdag, denne gang mot Slovakia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Slovakia - Norge 1-0

TRNAVA (Dagbladet): Da Norge så ut til å komme fra det med et hederlig resultat, glapp det igjen. Overtidsscoringen til Stanislav Lobotka sørget for 1-0 til Slovakia i går kveld.

Dermed endte begge privatlandskampene i november med tap. Mens VM-feberen herjer i Sverige og Danmark, er Norge ikke i nærheten av å framstå som kandidat til et sluttspill.

Tar vi med at laget ikke skal spille en kamp som ikke er privatlandskamp før neste høst, virker det hele trøstesløs.

Langt unna samhandling

Kjetil Rekdal - som kommenterte kampen sammen med Kenneth Fredheim på Max - tror trener Lars Lagerbäck føler at han har fryktelig mye å tenke på.

FEILET PÅ OVERTID: Rune Almenning Jarstein og co. fortviler etter baklengsmålet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FEILET PÅ OVERTID: Rune Almenning Jarstein og co. fortviler etter baklengsmålet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi er ikke der hvor vi har klart å sette sammen et defensivt fundament som gir gode muligheter offensivt. I det offensive og defensive som helhet er vi langt unna den samhandlingen vi trenger for at vi skal ta steget opp på et høyere nivå.

Rekdal fortsetter:

- Jeg tror han er veldig overrasket over hvor mye vi sliter med disse tingene. Det er ustabilt - og nivået er flatt på de kandidatene han må forholde seg til.

- Jeg tror også han er blitt overrasket over karakteren, profesjonaliteten og personligheten til spillerne når det bukker under i enkelte kamper. Når det først begynner å gå dårlig, raser det sammen som et korthus.

- Mangelen på ledere, og mangelen på folk, som virkelig tar tak i situasjonen når det trengs, er kanskje den største overraskelsen for ham. Det så du antydning til da han på en pressekonferanse før helga begynte å snakke om at vi må begynne å stille krav tidlig.

Fire bortetap

Et tap for Slovakia er isolert sett ikke ille. Problemet er at det kommer på toppen av en rekke dårlige bortekamper. Av totalt fem bortekamper under Lagerbäck, har vi vunnet én gang. Det var mot lilleputten San Marino, en av verdens dårligste fotballnasjoner.

ALVORLIG: Landslagstrener Lars Lagerbäck hadde liten grunn til å smile på vei til pressekonferansen etter kampen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ALVORLIG: Landslagstrener Lars Lagerbäck hadde liten grunn til å smile på vei til pressekonferansen etter kampen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

I tillegg begynner kvoten der landslagstreneren kan dekke seg bak frasen om at «vi bygger et lag for framtida» å bli full. Dette messet Per-Mathias Høgmo om helt fra starten i 2013. Tre år seinere var det få - om noen - framganger å spore.

Lagerbäck er klar på at han ikke tar lett på tap. Et landslag skal vinne, uansett om det er treningskamp. Filosofien er at dette bygger en vinnerkultur.

- Vi forsvarte oss ganske bra mot Slovakia i lange perioder. Vi slapp til to-tre store sjanser, og det må du nesten regne med. Men den andre veien – da vi hadde ballen selv – var det veldig tynt. Vi klarte ikke å skape nok trykk. Innleggene var for dårlige. Dødballene ble for puslete. Vi spilte oss ikke til noen farligheter selv, påpeker Rekdal.

På rett spor

Selv sa Lagerbäck til Max etter kampen:

- Vi er på rett spor. Men det var få målsjanser. Vi må bli bedre framover.

Nettopp dette var omkvedet langs hele linja etter kampen på Stadión Antona Malatinského i Trnava.

- De to siste kampene har vært et steg i feil retning, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen, som mener den offensive biten mot Slovakia var skremmende svak.

- Det hadde akkurat begynt å bli optimisme rundt Norge. Nå sitter du og tenker: «Ja, ja – da var også den positive vinden over.» Når du ser hva de har levert mot Makedonia og Slovakia, blir du i tvil.

- Hva tanker du om den jobben Lagerbäck har foran seg?

- At det er en gigantisk og ekstremt vanskelig jobb.

Fasiten under Lagerbäck er tre seire, to uavgjort og fire tap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer