Tror han er ferdig med toppfotball

Christian Eriksen (29) og Serie A-klubben Inter er enige om å rive i stykker kontrakten. Den norske kardiologen Erik Solberg tror ikke Eriksen kommer tilbake til toppfotballen.

KJEMPER SEG TILBAKE: Christian Eriksen er en av Danmarks største fotballspillere gjennom tidene. Nå er karrieren på vent. Foto: NTB
KJEMPER SEG TILBAKE: Christian Eriksen er en av Danmarks største fotballspillere gjennom tidene. Nå er karrieren på vent. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dansken falt om i et hjerteskjærende drama under fotball-EM i sommer. Fra å være i full vigør mot Finland, lå han plutselig livløs på gressmatta i København.

Midtbanespilleren fikk seinere operert inn en hjertestarter. Men i Italia sier reglene at du ikke får spille med dette.

Inter bekreftet i går at Eriksen og klubben skiller lag. Han får angivelig ikke utbetalt en eneste krone av lønna han ville fått fram til kontraktslutt i 2024.

NEDE FOR TELLING: De danske spillerne danner et skjold rundt Christian Eriksen mens han får behandling i Parken. EM-kampen mot Finland endte i et mareritt 12. juni. Foto: NTB
NEDE FOR TELLING: De danske spillerne danner et skjold rundt Christian Eriksen mens han får behandling i Parken. EM-kampen mot Finland endte i et mareritt 12. juni. Foto: NTB Vis mer

De 300 millioner kronene er likevel underordnet Eriksens helse, og trolig dekker forsikringer en del av inntektstapet.

Spørsmålet er hva som skjer med 29-åringen nå. Kan han i det hele tatt komme tilbake til en ny klubb og spille med hjertestarter?

- Han har det virkelig bra. Alle de fysiske tilbakemeldingene han får er positive. Det er ingen grunn til ikke å drømme eller håpe, sier Eriksens agent, Martin Schoots, til Ekstra Bladet.

Den norske kardiologen og idrettsmedisineren Erik Solberg understreker at han ikke kjenner situasjonen til fotballspilleren i detalj. Men i sum tror han ikke at den klubbløse dansken kommer tilbake til toppfotballen.

HYLLEST: Ungarn-fansen hyller Christian Eriksen før kampen. Video: Rødt Kort Vis mer

Solberg vurderer situasjonen slik overfor Dagbladet:

- I profesjonell toppfotball sier den italienske og engelske ligaen nei, mens den nederlandske ligaen sier ja. Dette utelukker noen ligaer, uten at jeg kjenner til regelverket i alle land. Det andre momentet er legenes vurdering av underliggende hjertesykdom, hjertestarteren og risikoen ved fotball. Det er støtrisiko mot bryst og pacemakeren, samt pacemakerledningen, forteller han.

- Den tredje vurderingen er alderen og hvor han er i karrieren. Han har hatt en stor og lang karriere. Den fjerde vurderingen er familien. Hva ønsker han og familien?

FERDIG: Christian Eriksen kom fra Tottenham til Inter i 2020. Nå er han ferdig i klubben. Foto: NTB
FERDIG: Christian Eriksen kom fra Tottenham til Inter i 2020. Nå er han ferdig i klubben. Foto: NTB Vis mer

- Videre er spørsmålet hvilke medikamenter han bruker som gjør at toppfotballen kan medføre vanskeligheter, som for eksempel blødningsrisiko ved støt mot brystet, hvis han bruker blodfortynnende midler. Det vet vi ikke. Men det er noe vi må ta med i betraktningen.

Kardiologen og idrettsmedisineren fortsetter:

- Det sjette momentet er klubben, stadion og selve arrangementet av den ligaen han skal spille i. Hva er risikoen for at dette skjer igjen, og hvordan vil det påvirke hvilke sjanser man tar? Jeg tror at summen av alt dette gjør at han ikke kommer til å spille toppfotball igjen.

PREGET: Det var en preget Åge Hareide som fortalte om det siste døgnet sitt, etter Christian Eriksens hjertestans. Video fra Discovery + og Eurosport Norge Vis mer

Fra tid til annen faller unge og tilsynelatende friske idrettsutøvere plutselig om.

- Hva er det som skjer?

- For dem under 35 år er en eller annen medfødt hjertefeil den viktigste årsaken. Det kan utgjøre en disposisjon som i svært sjeldne tilfeller kan utløse hjertestans mer ved hard trening enn ikke hard trening, forteller Solberg.

- Toppidrettsutøvere har økt relativ risiko for å få hjertestans sammenliknet med ikke-idrettsutøvere. Den absolutte risiko, derimot, er imidlertid meget lav. Dette er svært sjeldent. Totalt er det ingen tvil om at det er bra å drive idrett. Fortsett å trene alle.

TOMMELEN OPP: Christian Eriksen sendte ut dette bildet fra Rigshospitalet i København etter operasjonen. Foto: NTB
TOMMELEN OPP: Christian Eriksen sendte ut dette bildet fra Rigshospitalet i København etter operasjonen. Foto: NTB Vis mer

Eriksen har ei fortid i Ajax og Tottenham.

- For faen, jeg er bare 29 år, var noe av det første han sa etter gjenopplivningen.

Ifølge sportssjefen i den danske klubben OB, Michael Hemmingsen, trener Eriksen på deres anlegg nå.

- Vi er veldig glade for at Christian holder formen ved like på våre baner, sier han.

TØFF OPPLEVELSE: Christian Eriksens kjæreste, Sabrina, var i sjokk på sidelinja da fotballspilleren falt om under EM-kampen mellom Danmark og Finland i juni. Foto: NTB
TØFF OPPLEVELSE: Christian Eriksens kjæreste, Sabrina, var i sjokk på sidelinja da fotballspilleren falt om under EM-kampen mellom Danmark og Finland i juni. Foto: NTB Vis mer

Eriksen bor delvis i Odense, delvis i Nord-Italia, sammen med kjæresten Sabrina og deres to barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer