Tror Heibergs homo-advarsel kan få konsekvenser for Oslo-OL

- Man kan ikke kalle det politikk å være seg selv.

- HVA SIER DU I IOC? Stortingsrepresentant Håkon Haugli vil vite hva Gerhard Heiberg sier internt i IOC om de russiske antihomolovene. Her er Heiberg avbildet under London-OL sommeren 2012.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
- HVA SIER DU I IOC? Stortingsrepresentant Håkon Haugli vil vite hva Gerhard Heiberg sier internt i IOC om de russiske antihomolovene. Her er Heiberg avbildet under London-OL sommeren 2012. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Debatten rundt IOC's holdning til eventuelle protester mot de russiske antihomolovene under det kommende vinter-OL i Sotsji i februar tok ny fart forrige uke da Gerhard Heiberg bekreftet overfor Dagbladet at den internasjonale olympiske komité kommer til å slå hardt ned på enkle markeringer som pins i regnbuefarger under lekene.

- Glem det! Dere er her for å konkurrere i idretten deres, ikke for å drive noen politisk markering under OL. Gjør det gjerne i hjemlandet deres, både før og etter OL, men ikke mens lekene i Sotsji pågår, sa Heiberg til Dagbladet.

- Ikke politikk
Den russiske loven fastslår at «homofil propaganda» er forbudt, og er ifølge kritikerne så vagt formulert at man i praksis ikke kan si noenting om homofili.

Den homofile skøyteløperen Blake Skjellerup fra New Zealand er blant dem som kommer til å utfordre lovgivingen og IOC ved å gå med en regnbuefarget pin på seg under mesterskapet.

Stortingsrepresentant og leder av Arbeiderpartiets homonettverk, Håkon Haugli, er en av dem som reagerer kraftig på Heibergs uttalelser. Han mener dette dreier seg om helt grunnleggende menneskerettigheter.

- Man kan ikke kalle det politikk å være seg selv. Det blir som å kalle det politikk å være mann eller kvinne. Og la meg si det sånn, hadde et land gjort det forbudt å si på tv at svarte er likeverdige med hvite, ville det blitt et bråk uten sidestykke. Det fikk vi ikke her, sier Haugli til Dagbladet.

Ikke boikott
Haugli mener den russiske loven burde blitt møtt med samme type avsky som vi møtte apartheid-lovgivingen i Sør-Afrika med, men er likevel ikke for en boikott av vinterens leker i Sotsji.

- Jeg er ikke for boikott, for dette gir verdenssamfunnet en mulighet til å se og reagere på det som skjer i Russland. Men jeg mener idrettslederne må utfordres på dette også. Hva har norske idrettsledere gjort, hvilke møter har de tatt opp dette i, og hva har Heiberg sagt i IOC og andre steder. De må jo fortelle Russland at de bryter OL-charteret, og ikke bare skyve det over på utøverne.

Oslo 2022
9. september skal det være folkeavstemming i Oslo for å avgjøre om Oslo og Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i 2022. Et OL koster som kjent mange milliarder kroner å arrangere, foreløpige estimater for Oslo 2022 beregner kostnadene til rundt 25 milliarder.

Haugli tror Heibergs og IOC's umoderne holdning til det å være homofil kan få konskvenser for folkeavstemmingen, og at folk i hovedstaden kan vegre seg for å støtte opp om et mesterskap som assosieres med Heibergs olympiske organisasjon.

Likevel er han forsiktig med å anbefale folk å stemme nei til OL, da et OL betyr så mye mer enn å støtte opp om IOC.

- Jeg er veldig kritisk til all støtte til IOC, men et OL er så mye mer enn det. Arrangementet bygger forståelse mellom verdens nasjoner på en helt egen måte. Men kanskje Oslo skulle være helt tydelige om vi søker, at vi skal lage et mesterskap som inkluderer absolutt alle, sier Haugli til Dagbladet.

KRITISK: Håkon Haugli vil at idretten utfordrer russerne på deres holdninger mot homofile i forkant og under vinterens vinter-OL i Sotsji.Foto: Morten Holm / SCANPIX
KRITISK: Håkon Haugli vil at idretten utfordrer russerne på deres holdninger mot homofile i forkant og under vinterens vinter-OL i Sotsji.Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer