REAGERTE: Pål André Helland var ikke veldig fornøyd da Kåre Ingebrigtsen ble sparket som Rosenborg-trener. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
REAGERTE: Pål André Helland var ikke veldig fornøyd da Kåre Ingebrigtsen ble sparket som Rosenborg-trener. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

Tror Helland overlever slakt av RBK-styret

Skrev SMS til Kåre Ingebrigtsen om at spillerne skulle velte «det jævla styret». Vil ikke røpe om han visste at SMS-ene skulle leses opp i retten.

TRONDHEIM (Dagbladet): Pål André Helland (29) reagerte med sjokk og vantro da Kåre Ingebrigtsen (53) fikk sparken som Rosenborg-trener 19. juli i fjor.

Hvor sterkt han reagerte, kom fram i Sør-Trøndelag tingrett mandag. Der ble det lest opp SMS-er som Helland sendte Ingebrigtsen og assistent Erik Hoftun etter at de fikk fyken. I SMS-ene slaktet han Rosenborg-styret:

- Hvem faen er det de tror de er? skrev Helland til Ingebrigtsen.

- Hvor var vi i 2014? Folk blir så historieløs at jeg blir kvalm. Dere har klart å skape et sånt jævla samhold i spillergruppa. Vi skal få veltet det jævla styret og få gjeninnsatt dere. Det er samhold og lederskap.

Meldingene må ha fortonet seg som drøy kost for styreleder Ivar Koteng da han ble gjort kjent med dem. Fotballekspert på TV 2, Jesper Mathisen, tror likevel ikke at SMS-tiraden får konsekvenser for ansettelsesforholdet til Helland i Rosenborg:

- Det ser veldig voldsomt ut, sier Mathisen om meldingene.

- Men vi må huske tidspunktet de ble sendt på. Og de må sees på som at Helland sendte meldingene til en god venn etter at han (Ingebrigtsen) fikk sparken. Han hadde nok ikke sett for seg at de skulle legges fram for hele Norge.

Ingebrigtsen og Hoftun møter denne uka Rosenborg i retten. De mener avskjedigelsene var ugyldig, og krever utbetaling for tapt lønn og bonus fram til kontraktene går ut i 2020. Rosenborg - på sin side - mener de bare har krav på ett års etterlønn.

Et sentralt spørsmål er om Ingebrigtsen kan sees på som «virksomhetens øverste leder» og sånn sett ikke omfattes av stillingsvernet i arbeidsmiljøloven.

- Tusen hjertelig takk

Som en del av dokumentasjonen på hvilken status de hadde spillergruppa, ble SMS-ene til Helland lagt fram for retten i går. Til Ingebrigtsen skrev han:

- Hei Kåre! Først og fremst: Tusen hjertelig takk for absolutt alt. Jeg forstår ingenting. Har du sluttet av egen fri vilje? Om du har fått fyken, er det en skandale uten sidestykke, hvilket jeg ikke fatter. Slik som jeg har oppfattet det, så er spillergruppa i sjokk, i likhet med meg. Uansett vil jeg takke deg, og jeg håper det ikke er siste gangen du er treneren min.

Til Hoftun skrev han:

- Jeg er helt målløs.

Da Dagbladet snakket med Helland i går kveld, ville han ikke si noe om SMS-ene. Han ville heller ikke svare på om han var kjent med at de skulle legges fram for retten.

Heller ikke Koteng vil si noe om SMS-ene fra Helland. Men på vei ut av retten i går, bekreftet han at han visste at de skulle legges fram.

Spørsmålet er om styret kan leve med at en av stjernespillerne slakter dem på denne måten, selv om meldingene var ment som privat korrespondanse.

Mathisen sier:

- Da meldingene ble lagt fram for retten, tror jeg mange måtte spole tilbake og høre en gang til hva som egentlig ble sagt. Det er kraftig kost fra Helland. Absolutt. Men vi må se på når meldingene ble sendt. Noen trenere og spillere knytter helt spesielle bånd. Hvis de har hatt et samarbeid som har fungert bra, må dette sees på som fortvilte meldinger til en god venn.

Det er en kjent sak at spillerne ønsket Ingebrigtsen gjeninnsatt som hovedtrener. Dette ga de uttrykk for i et brev rett etterpå. Mathisen ser ikke bort ifra at Helland kan ha vært en av hovedarkitektene bak brevet.

Takhøyde

- Vi må huskene hva slags anledning SMS-ene ble sendt i, gjentar han.

- Jeg tror det er takhøyde for slikt i Rosenborg.

Mathisen kommer selv til å sitte ringside i tingretten onsdag. Da kommer et stjernegalleri av vitner som skal snakke klubbens sak. Blant andre Nils Arne Eggen, Rune Bratseth, Stig Inge Bjørnebye og Tove Moe Dyrhaug.

Ingebrigtsen krever inntil 10,75 millioner kroner i tapt grunnlønn og bonus. I Hoftuns tilfelle er det snakk om et beløp opp til 2,75 millioner kroner.

Samtidig som den pågående rettssaken, startet Rosenborg mandag forberedelsene til en ny sesong.