Tror Hellner hadde truet Northug uten katastrofe-ski

- Det hadde blitt kamp, sier Per Elofsson.

I BAKEVJA: Daniel Rickardsson og Marcus Hellner vekslet rundt tjue sekunder etter teten da klassisk-ski skulle byttes til fristil-ski. De første 15 kilometrene ble et blodsliten uten god glid.Foto: SCANPIX/AFP/DANIEL SANNUM LAUTEN
I BAKEVJA: Daniel Rickardsson og Marcus Hellner vekslet rundt tjue sekunder etter teten da klassisk-ski skulle byttes til fristil-ski. De første 15 kilometrene ble et blodsliten uten god glid.Foto: SCANPIX/AFP/DANIEL SANNUM LAUTENVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Den tidligere storløperen Per Elofsson mener noe gikk fryktelig galt med svenskene ski under dagens fellesstart med skibytte i Holmenkollen.

Mens Petter Northug fikk gjort en nær perfekt klassiskdel, der han sparte krefter til å knuse de andre med gullspurten, gikk de svenske forhåndsfavorittene Marcus Hellner og Daniel Rickardsson bakerst og slet med å holde følge med feltet.

- For svenskenes del var det noe som skjedde med skiene. Ser man på Daniel Rickardsson og Marcus Hellner, så er det åpenbart at noe gikk galt på klassiskdelen, men det føltes ikke som alt var helt i orden på fristildelen, heller. De fikk slite altfor mye, og hadde ikke krefter igjen da det virkelig gjaldt, sier Elofsson til Dagbladet.

Elofsson mener Hellner kunne truet Northug om han hadde brukt like lite krefter som Northug underveis.

- Det hadde blitt en kamp i hvert fall. Petter er jo utrolig skarp, og har den beste maksspurten, den høyeste maksfarten, men hadde det blitt gått tøft helt fra den Hellner-bakken, da vet man aldri hva som hadde skjedd.

Forurenset snø
Elofsson er ekspert for SVT under mesterskapet, og svenskene diskuterer nå heftig hva som gikk galt med skiene.

- Det var jo bedrøvelig. Noe har jo skjedd underveis i løpet også. Disse løypene ligger jo veldig nære byen, så det er mye forurensing og møkk i snøen som kommer opp. Følelsen er jo at det er noe som kommer fram etter hvert. Jeg vet ikke, men jeg har på følelsen at det har bygd seg opp møkk under skiene underveis. Før start var solen framme og smeltet en del av snøen, da kom kanskje møkka fram, sier Elofsson.

- Men vi ser at Northug er i god form, og han finner fortjent i dag, sier svensken.

- Hvor mye koster det å ha dårlige ski på en sånn klassiskdel?

- Hellner skal jo ha en ekstrem form for å kunne henge med feltet i det hele tatt (med sånne ski). Du ligger og trykker med et mye større motstand hele tida, og det sliter knallhard på kroppen. Spesielt når du skal endre stilart underveis, ser du på mange andre løpere så har de omtrent bare ligget og hvilt, sier Elofsson.

- Det er jo tøft mentalt også, man blir jo forbannet når man ser andre bare gli i fra, mener han.

Kommer tilbake
Hellner viste likevel at han er i bra form, da han kom seg fram på slutten og forsøkte et siste rykk der han fikk luke da han vant gull i sprint før helga.

- Ja, det er sterkt, men han har jo ikke de rette forutsetningene til å kunne yte seg selv rettferdighet på det tidspunktet. Han kommer nok tilbake, om ikke akkurat i toppen på tirsdag (15 kilometer klassisk), så sikkert senere i mesterskapet, sier Per Elofsson til Dagbladet.