BLIR HAN EN TYSK SUKSESS? Pep Guardiola vant 14 titler på fire år som Barcelona-trener. Fra sommeren skal han lede Tysklands mestvinnende klubb Bayern München. Foto: ALBERT GEA, REUTERS / NTB SCANPIX
BLIR HAN EN TYSK SUKSESS? Pep Guardiola vant 14 titler på fire år som Barcelona-trener. Fra sommeren skal han lede Tysklands mestvinnende klubb Bayern München. Foto: ALBERT GEA, REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

- Tror ikke Bayern gir avkall på spillestilen

Tjærnås er spent på Guardiolas mandat.


(Dagbladet): Det ble i dag kjent at Pep Guardiola har skrevet treårskontrakt med Bayern München. Han overtar til sommeren, da nåværende Bayern-trener Jupp Heynckes pensjonerer seg.

Et av spenningsmomentene er om Guardiola kommer til å innføre den ekstremt ballbesittende spillestilen han praktiserte gjennom fire suksessrike år i Barcelona, eller om han vil tilpasse seg klubben han kommer til.

- Jeg er spent på mandatet han har fått. Han kan enten være ansatt for å forme klubb eller for å forme lag. I det første ligger ubegrenset påvirkning av egne idéer i hele organisasjonen. I det andre idéer for å vinne pokaler, sier Lars Tjærnås til Dagbladet.

Bayern er Tysklands mestvinnende klubb med 22 ligatitler, 15 cupmesterskap og fire titler i den gjeveste europacupen. Det er ikke bare å komme inn og snu om på ting i en slik klubb.

- Jeg har vanskelig for å se at en klubb som Bayern gir avkall på sine grunnverdier og basis i spillestil, sier Tjærnås.

- Mange likheter Guardiolas eneste trenererfaring er fra Barcelona, klubben der han også tilbragte brorparten av spillerkarrieren sin. Likevel tror ikke Tjærnås det blir noen stor kulturkollisjon når Pep ankommer München til sommeren.

- Det er så mange likheter at jeg tror ikke det blir et problem. Begge liker å ha gjennombrudd på kant med gode spillere én mot én, begge liker å styre rytmen i kampen ved å beholde ball når det er nødvendig, og begge forsvarer seg med sone i bakre firer, og markerer i sone på midtbanen, sier han.

Guardiola har vært koblet til det meste av europeiske storklubber etter at han ga seg som Barcelona-trener sist vår og flyttet til New York. Ikke minst de engelske topplagene. Både Chelsea og Manchester City har vært hyppig nevnt, og det har også vært snakket om Guardiola som en mulig etterfølger for Alex Ferguson i Manchester United.

SPENT: Lars Tjærnås er spent på hvor mye Pep Guardiola får innføre av sine egne idéer i Bayern München. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX
SPENT: Lars Tjærnås er spent på hvor mye Pep Guardiola får innføre av sine egne idéer i Bayern München. Foto: ERLEND AAS / NTB SCANPIX Vis mer

Så seint som i går sa han i en hilsen til Det engelske fotballforbundet i anledning FAs 150-årsjubileum at han i sin tid som spiller drømte om Premier League, og at han ønsket seg til England som trener eller manager.

Konkurrenten gratulerer Men tysk fotball er i vinden, noe Bayerns signering er nok et klart bevis på.

Og selv konkurrentene er begeistret over at Bayern har kapret Guardiola. Administrerende direktør Hans-Joachim Watzke i Borussia Dortmund, som ligger på tredjeplass i Bundesliga, gratulerer konkurrenten.

- Jeg synes det er storartet. Et stort kompliment til Bayern, som har gjort dette kuppet. Det er til glede for hele ligaen, siden hele verden ser at det går an å hente en sånn trener til Tyskland, sier han til Die Welt.

Samtidig har han et lite håp om at ansettelsen kan bli en utfordring for den suverene serielederen:

- Forventingspresset på Bayern blir i alle fall ikke mindre av dette, sier Watzke.