UBEKYMRET: Sportssjef i Norges friidrettsforbund, Ronny Nilsen, tviler på at det kommer flere dopingsaker rundt Norges EM-tropp. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.
UBEKYMRET: Sportssjef i Norges friidrettsforbund, Ronny Nilsen, tviler på at det kommer flere dopingsaker rundt Norges EM-tropp. Foto: Heiko Junge / SCANPIX.Vis mer

- Tror ikke det er noen fare for flere saker

Norge havner ikke i et dårlig lys før EM, mener friidrettssjefen.

||| ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Erik Tysse har testet positivt på CERA. Stoffet er et tredjegenerasjons EPO-stoff.

En nedstemt Erik Tysse hevdet på pressekonferansen at samvittigheten hans er ren.

- Jeg har helt ren samvittighet. Jeg har ikke gjort dette. Det er derfor vi prøver å finne ut hva som kan ha slått ut, sier han.

Kappgjengeren sier at han har mistet troen på antidopingssystemet.

- Jeg har alltid vært en tilhenger av at systemet er slik at man kan teste folk. Men, man mister selvfølgelig troen på at systemet fungerer når man selv blir anklaget for noe man ikke har gjort.

Frykter ikke flere
Sportssjef i Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen tror ikke Tysse-saken er starten på flere.

- Frykter du at flere norske utøvere skal bli tatt som en følge av dette?

- Nei, det gjør jeg ikke. Heldigvis er det langt mellom slike saker som dette, så det ville overraske meg voldsomt. Vi jobber godt med holdningsskapende arbeid, så jeg tror ikke det er noen fare for at det blir flere saker, sier sportssjefen til Dagbladet.

- Vil du hjelpe Erik Tysse i hans forsøk på å renvaske seg?

GRÅTKVALT: En gråtkvalt Erik Tysse forklarte pressen om dopingprøven. Foto: Roald Berit / SCANPIX.
GRÅTKVALT: En gråtkvalt Erik Tysse forklarte pressen om dopingprøven. Foto: Roald Berit / SCANPIX. Vis mer

-  Det viktigste nå er at alle sider av denne saken blir gjennomgått.

- EM er rett rundt hjørnet, hva tror du denne saken gjør med Norges ry som ren friidrettsnasjon?

- Det er selvsagt uheldig, men jeg tror ikke Norge havner i et dårlig lys på grunn av en sak. Det viktigste nå er at alle utøverne våre og presterer slik de vanligvis ville gjort.

President i Friidrettsforbundet, Svein Arne Hansen sier følgende om saken:

- Dette er en veldig trist sak for norsk friidrett og en spesielt trist sak for Erik Tysse.

- Lang vei å gå
Det er et WADA-akkreditert laboratorium i Roma som har stått for analysene av prøven.

Laboratoriet har slått fast at både A- og B-prøven er positiv.

Tysse selv antydet på pressekonferansen at et høyt jerninnhold i blodet kan ha vært årsak til de positive dopingprøvene.

- Det er derfor vi har spurt om rekonstruksjon, om det er jern som kan ha gitt utslaget. Så får man bare håpe at man får lov til å bevise sin uskyld i saken.

Helge Oftebro, tidligere leder av dopinglaboratoriet på Aker er klar på at kappgjengeren har en lang vei å gå for å bevise det.

- Jeg har ingen personlig erfaring med disse analysemetodene, men det er snakk om svært komplekse analyser som består av flere forskjellige deler, og alt må klaffe i forhold til hverandre for å få et riktig resultat, sa Oftebro på pressekonferansen.

Oftebro hang seg opp i fire forhold ved prøven som felte Tysse.

- Først og fremst gjelder det sikkerheten ved analysen. Det er en forholdsvis ny metode som er brukt, og ingen kan si med sikkerhet hvor sikker eller usikker den er. Det er ikke gitt å si hvor mange falske prøver metoden kan påvise, mente Oftebro, som mener det er en viss mulighet for feiltolkning av resultatet.

Legen ville imidlertid ikke si hvor stor denne muligheten kunne være. - Jeg tror det kan bli fryktelig vanskelig for Tysse å få gjennomslag for det han påstår i denne saken. Han har nok en lang kamp foran seg, men det er et håp i en eventuell rekonstruksjon, dersom han kan få til det, sier han til NTB.