- Tror ikke det skjer kampfiksing

Verken Norsk Tipping eller ishockeyforbundet tror at det skjer fiksing av norske ishockeykamper.

I fjor ble det spekulert i at det foregikk fiksing av norske håndballkamper. Etter ishockeykampen mellom Furuset og Lørenskog startet ryktene om kampfiksing innen norsk ishockey.

Kilder i begge klubbene sier til Romerikes Blad i dag at det var underlige omstendigheter rundt kampen, som Lørenskog vant 3-1 31. januar. Bortseieren ga 3,7 i odds.

Furuset-spilleren Jarle Gundersen sier til avisen at han ikke blir forundret om det viser seg at kampen var fikset.

- Vi hadde sju spillere på skadelisten. Før kampen hadde jeg skiftet til kamputstyr, men så fikk jeg plutselig beskjed om at jeg ikke skulle spille. Den samme beskjeden fikk to andre.

- Begrunnelsen var at jeg ikke hadde vært på trening dagen før. Jeg kjente ikke til rutinene i Furuset, og spurte noen om dette var vanlig. De sa nei, sier Gundersen, som tidligere spilte for Lørenskog.

Har alarmer

Men det var først da Norsk Tipping ble kontaktet av media at de satte i gang en etterforskning.

- Det var ingenting som tydet på fiksing. Det var ikke en singelkamp og det ble ikke spilt for spesielt mye på denne kampen, sier Norsk Tippings informasjonsdirektør, Tore E. Tangen, til Dagbladet.no.

Norsk Tipping setter automatisk i gang gransking hvis de oppdager mistenkelige forhold rundt en oddskamp, men denne gangen var det ikke grunn til det før de ble kontaktet av media.

- Vi har alarmer som går, men her var det ingen grunn til det, sier Tangen.

I Norges Ishockeyforbund har de ikke hørt et ord om det som blir antydet å være en fikset kamp.

- Det er kanskje litt overraskende, men jeg blir beroliget når jeg hører hva Tangen sier. Jeg synes hele saken er nokså søkt, sier konstituert generalsekretær, Jon Haukeland, til Dagbladet.no.

- Bra at det undersøkes

Ishockeypresident Bjørn Ruud forteller at de satte fokus på kampfiksing i forbindelse med at håndball-saken var oppe i fjor.

- Vi oppfordret klubber til å overhode ikke tenke i de baner. Når det er sagt synes jeg det er bra at Norsk Tipping undersøker kamper hvis det finnes mistenkelige omstendigheter, sier Ruud.

Dagbladets tippeekspert Jon Sagbakken innrømmer at det har vært en del «snodige resultater» i norsk ishockey denne sesongen, men vil ikke dermed påstå at det har foregått kampfiksing.

- Det at det har vært en del snodige resultater er sunt for norsk ishockey. Det betyr at det har skjedd en utjevning blant de norske topplagene, sier Haukeland.

Han mener det vil være vanskelig å fikse norske ishockeykamper.

- Det er mange mennesker involvert og det er vanskelig å styre resultatet, sier Haukeland.

- Mange klubber sliter økonomisk. Øker det faren for fiksing?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har ikke noen kultur for fiksing av kamper, sier han.

- Ingen mistanker

Norsk Tipping har ikke vurdert å fjerne håndball- og ishockeykamper fra Langodds-programmet til tross for spekulasjonene om fiksing.

- Men vi må bli flinkere til å følge med. I håndball og ishockey er stallene så tynne at det vil gjøre store utslag om spillere er skadd og borte, sier Tangen.

I Dagbladet.nos avstemming tror over 70 prosent at det skjer fiksing av norske kamper.

- Det har vi ingen grunn til å tro. Vi har ingen mistanker, sier Tangen.