- Tror ikke folk hjemme er fornøyd

Thor Hushovd tapte nok en spurt i går. Nå tror han norske TV-seere er skuffet over hans prestasjoner i Tour de France.

KARLSRUHE (Dagbladet): Sjøl innrømmer Hushovd at det er tøft å tape med centimeter hver dag. I går var han med i spurten, men krysset mållinjen i Karlsruhe på niendeplass. Sammenlagtleder Tom Boonen endte på sjuendeplass og avstanden mellom de to i sammendraget økte fra sju til 11 poeng.

-  I dag er jeg veldig skuffet. Jeg spurtet for dårlig, Mer er det ikke å si, sier en åpenhjertig Hushovd til Dagbladet like før middagen på hotellet i Karlsruhe i går kveld.

Etter fem landeveisetapper i årets Tour de France, står Hushovd med 2., 3., 5., 9. og 9. plass.

Bare nesten, med andre ord.

Thor Hushovd innrømmer at det kjennes tøft når det bare blir, ja, nesten.

-  Det er ikke lett å legge bak seg etapper som den i dag. Jeg har veldig lyst på en seier, og blir skuffet når jeg ikke klarer det.

-  Kan ikke ljuge

Som Norges største sykkelstjerne vet Hushovd at det forventes mye av ham hjemme i TV-stolene. Og han tror ikke forventningene er blitt innfridd.

 SER FRAMOVER: Thor Hushovd er fortsatt optimist med tanke på å vinne den grønne spurttrøya, selv om han har tapt alle spurtene så langt I Tour de France. I går endte Grimstad-gutten på 9. plass. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
SER FRAMOVER: Thor Hushovd er fortsatt optimist med tanke på å vinne den grønne spurttrøya, selv om han har tapt alle spurtene så langt I Tour de France. I går endte Grimstad-gutten på 9. plass. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

-  Nei, jeg tror ikke folk hjemme er fornøyde. De forventer at jeg skal vinne, sier Hushovd.

Og han flykter ikke fra «underholdningsansvaret», fordi han vet hvem som har bygd opp forventningene.

-  Jeg setter meg veldig høye mål om å både ta etappeseier og vinne den grønne trøya. Når jeg ikke klarer det, ser jeg at det kanskje er litt dumt, men samtidig kan jeg ikke ljuge, sier Thor Hushovd.

-  Jeg sier det heller som det er, og enten går det eller så går det ikke. Jeg kan ikke fortelle folk at jeg ikke har som mål å ta den grønne trøya når det er det jeg satser på.

-  Større enn NM

Samtidig vet 27-åringen fra Grimstad at folk hjemme i Norge forstår hvem han kjemper mot.

-  Jeg konkurrerer mot to av de tre beste spurterne i verden, og nordmenn vet at Tour de France er større enn NM. De skjønner at det jeg gjør er stort. Likevel forventer de at jeg skal gjøre det enda bedre, og det er min egen skyld.

Hushovd rangerer begge sine hardeste konkurrenter, Tom Boonen og Robbie McEwen, som bedre spurtere enn seg sjøl.

-  De er best i verden sammen med Alessandro Petacchi (ikke med i Tour de France, journ.anm.). Jeg er blant de fem beste, kanskje nummer fire.

Muligheter i dag

-  Likevel tror jeg at jeg kan ta den grønne trøya fordi det ikke handler om å være best på enkelte etapper, men om å være med hele tida og plukke poeng gjennom hele touren. Sånn som i morgen (i dag), sier Hushovd.

For i dag tror Crédit Agricole-rytteren han kan kappe ned forspranget til belgiske Boonen. For sjøl om Hushovd ikke er den beste spurteren av de tre, er han trolig den beste syklisten. Og derfor kan han, hvis det blir stor nok fart i feltet, være den eneste av de tre som kommer seg over andrekategorifjellet Col de la Schlucht mot slutten av etappa med nok krefter igjen til å spurte om en poengplass.

-  Det er mange etapper hvor det går an å knipe poeng, og det er heller ikke slik at en må vinne en etappe for å ta den grønne trøya. Det er derfor jeg ikke gir opp, sier Hushovd.

-  Men målet mitt er å gjøre begge deler, det er det jeg helst vil.