Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke IOK klarer å si nei til Obama

Chicago favoritt til å få OL i 2016.

KOMMER I MORGEN: USAs president Barack Obama ankommer København i morgen formiddag, bare timer før IOK skal fatte sin avgjørelse som offentliggjøres klokka 18.30. Foto: Kevin Lamarque/Scanpix
KOMMER I MORGEN: USAs president Barack Obama ankommer København i morgen formiddag, bare timer før IOK skal fatte sin avgjørelse som offentliggjøres klokka 18.30. Foto: Kevin Lamarque/Scanpix Vis mer

|||

D-dagen nærmer seg for den thrilleren det kommer til å bli når Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) skal avgjøre hvem som får OL i 2016.

Chicago er oddsfavoritten med Rio de Janeiro hakk i hæl, men både Madrid og Tokyo har også gode søknader og konsepter for OL om sju år. Fredag kveld blir det klart hvem som står som vinner av prestisjekampen.

Av de fire byene har Tokyo vært OL-arrangør en gang tidligere, i 1964, mens Rio forsøker å bli den første søramerikanske byen til å få ansvaret for dette prestisjemessige gigantarrangementet. Det gjelder å vinne tillit blant IOKs 100 medlemmer som skal være med å stemme, og alle byene stiller med sterke støttespillere i den kampen.

Siste presentasjon

Mange mener det kan bli avgjørende at den amerikanske presidenten Barack Obama har tatt turen til København, men lederen i Chicagos søkerkomité, Pat Ryan, tar ingenting for gitt.

TOPPMØTE: Spanias konge Juan Carlos (to f.h.), dronning Sofia og statsminister Jose Luis Zapatero (t.v.) møter Jacques Rogge, leder i den internasjonale olympiske komité, IOK. De ønsker OL til Madrid. Foto: Charles Dharapak/Scanpix
TOPPMØTE: Spanias konge Juan Carlos (to f.h.), dronning Sofia og statsminister Jose Luis Zapatero (t.v.) møter Jacques Rogge, leder i den internasjonale olympiske komité, IOK. De ønsker OL til Madrid. Foto: Charles Dharapak/Scanpix Vis mer

- Det er helt jevnt mellom alle de fire byene i øyeblikket. Dette er en totalt åpen kamp, sier 70-åringen dagen før avgjørelsen faller.

Før IOK-medlemmene trekker seg tilbake for å avgi sine stemmer, skal alle de fire byene gjennom den aller siste presentasjonen. Det er der de sterke støttespillerne kommer til å få en avgjørende rolle.

Fordeler og ulemper

Det er både fordeler og ulemper heftet ved alle de fire søkerbyene. For Madrid som er den europeiske kandidaten, er den største ulempen at London skal ha sommer-OL i 2012. Det er lite trolig at Europa kommer til å få lekene to ganger etter hverandre. Helt umulig er det ikke, for det har skjedd før.

Chicago var ikke i smørøyet for noen uker siden, men får nå kraftig drahjelp fra Obama, og det er kanskje den amerikanske byen største fordel.

Samtidig er det klart at en del av IOK-medlemmene er mistroiske til USA etter bestikkelsesskandalen som førte til at Salt Lake City fikk vinter-OL i 2002. Det førte til en skikkelig oppvask og utrenskning i IOK.

- Det som skjedde da Salt Lake City fikk OL betyr ikke noe mer. Den saken er vi ferdig med, sa Jacques Rogge på en pressekonferanse for 14 dager siden, men ikke alle IOK-medlemmene er enig med ham.

Kriminalitet

Rio de Janeiro skal ha fotball-VM i 2014. Det blir sett på som både en ulempe og en fordel for den søramerikanske byen. Fordelen ligger at landet vil få en fantastisk god trening i å holde et så stort idrettsarrangement, men ulempen ligger i usikkerheten rundt eventuelle sponsoravtaler når byen skal ha to så store arrangementer med bare to års mellomrom.

Den sterke kriminaliteten som råder i gatene i Rio de Janeiro spiller også negativt inn, men det faktum at Sør-Amerika aldri har hatt OL tidligere veier opp på den positive siden.

Dessuten har Rio levert en solid og gjennomarbeidet søknad som har høstet mye ros.

Tokyo har også levert en solid søknad. Det er svært liten usikkerhet forbundet med japanernes opplegg, men støtten blant vanlige folk både i Tokyo og Japan er liten i forhold til de andre søkerbyene. Det kan bli japanernes bane.

Tør de?
HØY KJENDISFAKTOR: Idrettsutøvere, politikere og tv-stjerner gjør alle sitt for å få OL til sitt hjemland. Her er Oprah Winfrey på vei ut av hotellet i København etter å ha snakket Chicagos sak. Foto: Scanpix
HØY KJENDISFAKTOR: Idrettsutøvere, politikere og tv-stjerner gjør alle sitt for å få OL til sitt hjemland. Her er Oprah Winfrey på vei ut av hotellet i København etter å ha snakket Chicagos sak. Foto: Scanpix Vis mer

Bortsett fra Gerhard Heiberg som er IOK-medlem og som har vært det siden OL i Lillehammer i 1994, er det ingen norske som er med på å avgjøre det viktige OL-valget i København.

- Norge har ingen offisiell favoritt for hvem som bør få lekene i 2016, sier idrettspresident Tove Paule som er på plass i København, men helt uten innflytelse i fredagens avstemning om OL-by.

- Jeg mener Chicago ligger godt an i og med at Obama tar turen til København, men på den annen side har Sør-Amerika aldri hatt OL tidligere. Det spørs om IOK-representantene tør ta sjansen på å velge Rio de Janeiro, sier Paule til NTB.

Mange tenker som Paule.

- Hvordan i himmelens navn skal man vende tommelen ned for verdens mektigste mann (Barack Obama), altså for søknaden fra Chicago? spør en av IOK-medlemmene.

Det er helt klart at fredagens avstemning i København blir en skikkelig utfordring for de 99 IOK-medlemmene som skal ta avgjørelsen.


(NTB)

.

LITEN STØTTE: Disse japanske ungdommene deltar i et sykkelløp i Købanhavn, men støtten til OL i Tokyo er lav blant japanere generelt. Foto: Scanpix
LITEN STØTTE: Disse japanske ungdommene deltar i et sykkelløp i Købanhavn, men støtten til OL i Tokyo er lav blant japanere generelt. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media