Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke Magnus vil vinne flere partier i Russland

Men rival spår likevel norsk jubel.

Parti 8. Sotsji, Russland, VM i sjakk. Magnus Carlsen møter Viswanathan Anand i tittelkamp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Parti 8. Sotsji, Russland, VM i sjakk. Magnus Carlsen møter Viswanathan Anand i tittelkamp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): I dag spilles det niende av tolv partier i VM-matchen i sjakk i Sotsji. Stillingen er 4,5-3,5 i Carlsens favør.

Carlsen har hvite brikker og de fleste her i Sotsji forventer fullt angrep og store norske vinnersjanser. Men Carlsens russiske stormesterrival, Sergey Karjakin (24), er ikke så sikker på det.

Niks flere seire Sergey Karjakin var spådd å bli Russlands neste sjakk-konge og verdensmester.  

24-åringen må vente minst to år til på den tittelen, men Karjakin er ingen hvem som helst i sjakk. Han er tidenes yngst stormester gjennom tidene. Nå er han på plass i Sotsji for å følge VM-matchen ringside.  

Russeren spår en jevn match som vil vare helt ut, til og med det 12. og siste partiet.

- Jeg tror ikke Magnus kommer til å vinne flere partier. Jeg tror han kommer til å spille på å sikre seg fire remis (uavgjorte) på de fire siste partiene. Han vil spille trygt og solid, spår Karjakin.  

- Ikke nok energi Russeren tror ikke Carlsen er villig til å ta de store risikoene, selv om dette er uvant Carlsen. Nordmannen er kjent for å spille lange, harde partier og kjempe for seier til siste bonde har falt.

Men Karjakin er sikker på at nordmannen vil beholde verdensmestertittelen til slutt, og at Carlsen vil vinne VM-matchen - dog med minste mulige margin.

- Jeg tror ikke Vishy vil komme tilbake i denne kampen. Han vil nok prøve, men jeg tror ikke han har nok energi, sier Karjakin til Dagbladet.

- Enormt press
- Synes du Carlsen har spilt opp mot sitt beste i VM så langt?

- Han kan nok spille bedre. Men dette kommer også an på åpningene til motstanderen din, og hvordan motstanderen spiller. Hadde Vishy spilt bedre, hadde nok også Magnus spilt bedre, mener Karjakin.

Et av dagens spenningsmomenter er Carlsens fysiske form. Under det forrige partiet så Carlsen fryktelig trøtt og sliten ut, og han klaget også over lite energi på pressekonferansen etter partiet.

- Carlsen så veldig trøtt ut i forrige parti. La du merke til det?

- Ja, jeg så det. Men vi må huske på at han spiller under et veldig stort press. Det er ikke normalt for disse spillerne å spille en VM-kamp. Det er et enormt press.

RIVAL: Sergey Karjakin. 
Foto: Carina Johansen  / NTB Scanpix
RIVAL: Sergey Karjakin. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Var det uhøffelig av Carlsen å se så trøtt ut foran Anand?

- Det har jeg ingen formening om, smiler Karjakin.

Kritisk øyeblikk Karjakin fikk tittelen stormester 12 år og sju måneder gammel, nesten et år tidligere enn Carlsen fikk sin. Nordmannen er for øvrig nummer tre på lista over tidenes yngste.

Karjakin, født i Øst-Ukraina, men som har byttet statsborgerskap til russisk, er for tiden spilleren med sjette høyest rating på verdensstatistikken med 2770 poeng.

To år på rad har Karjakin vunnet superturneringen Norway Chess i Sandnes og Stavanger, og dermed snytt Carlsen for triumf på hjemmebane.  

Karjakin mener Carlsens allerede berømte tabbetrekk, da han spilte kongen til kongen til feltet D2 i VMs sjette parti, var VM-kampens kritiske øyeblikk. Det var her avgjørelsen falt, ifølge Karjakin.

- Det var VM-matchens største overraskelse. Både at Carlsen spilte trekket, og at Anand ikke fant svaret, sier Karjakin.

- Hvis du setter opp posisjonen på et brett og viser til Vishy, så vil han finne svaret med en gang. Det er ikke vanskelig å finne. Jeg så det med en gang med hjelp av datamaskinen min. Men midt i et slikt parti krever det at du er nødt til å stoppe opp å tenke.  

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling