Makedonia - Norge kl. 18.30 lørdag

- Tror ikke nordmenn skjønner hva jeg har gjort

Sier Ola Kamara, som endelig er med i Lars Lagerbäcks tropp.

SULTEN: Ola Kamara entrer treningsanlegget i Skopje før landskampen mot Makedonia lørdag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SULTEN: Ola Kamara entrer treningsanlegget i Skopje før landskampen mot Makedonia lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKOPJE (Dagbladet): Ikke siden 3. september 2014 har Ola Kamara (28) spilt landskamp for Norge. Nå er han tilbake i varmen og klar for å vise at han er blitt en bedre fotballspiller.

Spissen spiller for Columbus Crew i den amerikanske ligaen. Det siste halvannet året har han bøttet inn mål. Denne sesongen har det blitt 19 for Ohio-laget som ligger på femteplass i Major League Soccer (MLS).

- Det føles veldig godt. Du har lyst til å være med på landslaget, sier Kamara, som til sammen har sju A-landskamper og ett mål.

Privatlandskamp

Fotballandslaget har vært på plass i Skopje siden mandag. Førstkommende lørdag venter Makedonia i privatlandskamp på Philip II Arena, som har en kapasitet på 33 000 tilskuere.

I AKSJON: Ola Kamara (i midten) flankert av Håvard Nordtveit og Mats Møller Dæhli på dagens trening. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I AKSJON: Ola Kamara (i midten) flankert av Håvard Nordtveit og Mats Møller Dæhli på dagens trening. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Kamara ble ikke tatt ut i troppen i første runde. Men etter mange forfall – blant annet fra Bournemouth-spissen Joshua King – fikk han den forløsende telefonen:

- Du er med i troppen!

Dermed bar det ut på en 22 timer lang reise via Norge. Kamara er blitt en spiller du kanskje har lest om i kjappe nyhetsmeldinger på nett, eller på notisplass i papiravisene. «Kamara scoret igjen», har overskriften gjerne vært.

Fotball i USA – slik vi kjenner den fra Europa – er det få som sitter oppe om natta og ser på. Landslagstrener Lars Lagerbäck mener også det er en liga med svært ujevn kvalitet.

Nomade

I Norge har Kamara spilt i blant annet Stabæk, Strømsgodset og Molde. Han har vært en fotballnomade som også har erfaring fra SV Ried og Austria Wien i Østerrike, pluss 1860 München i Tyskland. For halvannet år siden kom han til Columbus Crew. Da løsnet det skikkelig.

- Jeg tror ikke nordmenn skjønner hva jeg har gjort. Samtidig forstår jeg det litt. Du skjønner mer når du kommer over og føler klimaet og alle de tingene der.

- Hvordan vil du si at nivået er?

- Jeg har spilt i Eliteserien, Østerrike og 2. Bundesliga. Dette er den klart beste ligaen jeg har spilt i til nå.

Kamara fortsetter:

- Dette har vært en sesong som jevnt over bra hele veien. Året før scoret jeg 16 mål på 20 kamper. Det har vært en eventyrhistorie sånn sett.

David Villa

På lista over toppscorere ligger Kamara på femteplass. Chicago Fires Nemanja Nikolics topper med 24 mål. På andreplass ligger den ikke ukjente spanjolen David Villa. Han spiller for New York City og har nettet 22 ganger.

- MLS har det sjette høyeste tilskuersnittet i verden. Vi har rundt 14 000-15 000 tilskuere på kampene. En klubb som Atlanta har 72 000, forteller Kamara.

- Hva kan du bidra med for Norge?

- Vi får se. Jeg håper det er mål.

Motivasjon

- Har det vært frustrerende ikke å bli tatt ut på landslaget tidligere?

- Det har jeg brukt som en motivasjon. Det har gått veldig bra der borte. Noen ganger trenger du noen små knocks, noe som gjør deg ekstra motivert. Nå er jeg her, så da får jeg prøve å overbevise.

Norge møter Makedonia klokka 18.30 lørdag. Tre dager seinere venter Slovakia, også dette i privatlandskamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer