Tror ikke på nye norske gull

IOK-president Jaques Rogge tror ikke Thomas Alsgaard og Frode Estil får gull, selv om Johann Mühleggs B-prøve er positiv.

Norsk dopinekspert: - NESP må brukes i uker for å gi effekt

Magnar Dalen: - Vi visste det, men kunne ikke si det rett ut

Tyske utøvere i sjokk etter avsløringene

Spansk idrettsminister avslørte Mühlegg i natt

IOK sitter med mistenkelige prøver fra to andre utøvere

Ole Einar Bjørndalen: - Jeg er vanvittig sjokkert

Johann Mühlegg slet med blodverdiene før femmila

Odd-Bjørn Hjelmeseth rykker opp fra 4. plass til bronse dersom Mühlegg mister gullet på femmila. Det skjer dersom B-prøven er positiv. Testingen av prøven starter kl. 19 i kveld.

B-prøven klar i morgen?

I kveld stilte Mühlegg opp til et møte med IOKs disiplinærkomité. Møtet varte i en og en halv time og 31-åringen forlot stedet uten å gi si noe.

Legen i den spanske delegasjonen i OL, Benjamin Fernandez, sier til nyhetsbyrået DPA i kveld at resultatet av B-prøven først er klar mandag.

- Analysen vil ta om lag 30 timer, sa Benjamin Fernandez.

Om spansk-tyskeren ved en fellende B-prøve også mister gullene på tremila og jaktstarten er foreløpig uvisst.

IOK-president Rogge sier til nyhetsbyrået Reuters i kveld at Mühlegg trolig beholder to gull.

- Kan vi diskvalifisere ham fra dag 1, når han har bestått en dopingkontroll? Jeg er ingen ekspert, men jeg tror ikke det, sier Rogge.

Kan få beholde to gull

Den norske skipresidenten vet heller ikke om Mühlegg vil bli fratatt alle medaljene.

- Alle er usikre på dette, sier skipresident Jan Jensen til Dagbladet.no.

Ettersom prøven ble innhentet torsdag, er det ingen automatikk i at han mister plasseringer oppnådd også tidligere i lekene.

Gullene på 30 kilometer fellesstart og jaktstarten ligger Mühlegg altså an til å beholde. Men IOK understreker at gullene da bare blir smykker.

- Jeg tror ikke en slik utøver får noen ære eller kreditt, og vil ikke bli anerkjent som som mester for sine tidligere gull, sier Rogge.

Advokat Gunnar Martin Kjenner har tidligere jobbet med dopingsaker innen idretten. Han sier til Dagbladet.no at det må bevises at Mühlegg var dopet på de tidligere løpene dersom han skal fratas medaljene.

Lege Kåre Birkeland ved Akers Sykehus mener det forbudte stoffet må ha blitt brukt to til tre uker før konkurransene for å full effekt.

- Hvis man tester positivt på et middel som bare virker ved inntak over lang tid er det helt klart et moment. Det blir et bevisspørsmål, sier Kjenner til Dagbladet.no.

Advokaten understreker at han ikke uttaler seg om Mühlegg-saken, men på generelt grunnlag.

- Det er noe helt annet at det kan virke etisk feil at en som er dopingtatt beholder tidligere gull, sier Kjenner.

En slik avgjørelse vil trolig vekke sterke reaksjoner innen langrenn, selv om Mühlegg avla negative prøver etter gullene tidligere i OL.

Mühleggs gulløp

50 km klassisk:
1) Johann Mühlegg, Spania
2) Mikhail Ivanov, Russland
3) Andrus Veerpaul, Estland
4) Odd-Bjørn Hjelmeset, Norge

Jaktstart:
1) Johann Mühlegg, Spania
2) Thomas Alsgaard, Norge
2) Frode Estil, Norge
4) Per Elofsson, Sverige

30 km fellesstart:
1) Johann Mühlegg, Spania
2) Christian Hoffmann, Østerrike
3) Mikhail Botvinov, Østerrike
4) Kristen Skjeldal, Norge

Ulvang mener han må fratas alle medaljer

Vegard Ulvang sier til TV 2 at Mühlegg må miste gullene og får støtte av svenskenes norske landslagssjef Magnar Dalen.

- Jeg kan ikke reglene, men jeg blir sjokkert om han får beholde medaljer, sier Dalen til Dagens Nyheter.

Frode Estil og Thomas Alsgaard delte sølvet bak 31-åringen på jakstarten. De to medaljene kan bli gull hvis Mühlegg mister plasseringen.

Kristen Skjeldal ble beste nordmann på fjerdeplass på fellesstarten over 30 km lørdag for 15 dager siden. Med Mühlegg ute blir det bronse for Skjeldal.

- Er mann tatt for doping synes ikke jeg at det finnes noen alternativer enn å gi fra seg alle medaljene, sier Dalen til NRK.

Første på EPO

Foreløpig er det bare fra spansk side bekreftet at det skal foreligge en positiv prøve. Viser det seg at Mühlegg er dopingtatt, vil man stå overfor den største dopingavsløring i olympiske leker siden Ben Johnson ble tatt etter seieren på 100 meter i Seoul i 1988, melder NTB.

Dersom Mühlegg blir straffet for bruk av EPO eller NESP, vil han ikke bare være den første som er dopingtatt i årets vinterleker. Aldri er noen utøver tatt for EPO eller lignende stoffer i OL, og hvis dopingkontrollørene har klart å påvise NESP, så vil det være den første positive prøve på det stoffet.

(Dagbladet.no)

GIKK FRA ALLE: Johann Mühlegg vant gull i alle distanser han stilte opp i. Tremil, jaktstart og femmil. Her med Frode Estil rett bak.
<B>SØLV KAN BLI GULL: Thomas Alsgaard og Frode Estil kan få byttet inn sølvet til gull, dersom Johann Mühleggs b-prøve også er positiv.