Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror ikke på spøkelsesnakk

Lyn-statistikken er et ikke-tema i Vålerenga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Direkte 19.00: Vålerenga - Lyn

(Dagbladet.no) Når Vålerenga-spillerne i kveld løper ut på Ullevaal til slaget om Oslo, er det med visshet om klubben ikke har slått Lyn på over 27 år.

Altså før flere av dagens spillere ble født.

Dette er noe Lyn-supporterne garantert kommer til å minne blåtrøyene om. De vil rope og synge om det rødhvite spøkelset som hjemsøker Vålerenga to ganger i året.

Nærmer seg seier

- Det vi historisk sett vet er at hvis et lag har vunnet en rekke ganger, så øker sannsynligheten for at de taper neste gang. Det er ingen som vinner hver gang, sier Johan Kaggestad til Dagbladet.no.

Han er mentor og mental trener i Vålerenga, men arbeidet hans var ikke annerledes forrige uke enn vanlig. Det er ikke sånn at spillerne har løpt ned kontordøra hans for psykologisk hjelp mot Lyn-spøkelset.

- Statistikken har ikke vært noe tema for oss. Den kampen spillerne husker best, er den forrige. Statistikken mot Lyn har vi derfor ikke snakket noe om. For spillerne betyr ikke den noe, og mange av dem har kanskje ikke vært med på mer enn ett tap for dem. Det vi har hatt fokus på er det vi kan gjøre noe med, sier Kaggestad.

SPØKELSESJAKT: Vålerenga skal i kveld prøve å jage Lyn-spøkelset, som har hjemsøkt dem to ganger i året siden 2002. Foto: ARNT E. FOLVIK
SPØKELSESJAKT: Vålerenga skal i kveld prøve å jage Lyn-spøkelset, som har hjemsøkt dem to ganger i året siden 2002. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Fem av de seks siste kampene mot Lyn har endt med Vålerenga-tap. I denne perioden har Vålerenga vært et av Norges beste lag og tatt medaljer - men de har ikke klart å ta Lyn-skalpen.

Vil og kan

- Jeg tror nok de fleste spillerne opplever trykket fra supporterne og nærmiljøet, som krever at rekka brytes. Det blir derfor viktig for dem å frigjøre seg fra slike eksterne faktorer, sier den mentale VIF-treneren.

- Hvis du taper mange ganger, kan du miste litt troen på å lykkes, men vi har jo også sett at folk blir sterkere gjennom motgang. Det er viktig å ikke tenke at vi vinne, da kan du fort låse deg litt. Vi må heller vri det til at «vi vil og vi kan».

Det har vært spillefri i Tippeligaen i to uker, og i kveld avsluttes den 20. serierunden med storkampen på landslagsarenaen. Men selv om det har vært kampfri, har det ikke vært mangel på dramatikk og temperatur på Ullevaal. Lyn-spillerne har mistet en trener og økonomiske uværsskyer har hengt tungt over klubblokalene. Samtidig vet flere av spillerne ennå ikke hva de gjør neste sesong.

- Det vil variere fra person til person hvordan slikt støy slår ut. Arbeidstakere er opptatt av sånne ting, så her det viktig at det kollektive tar tak i det, sier Johan Kaggestad.

PS! Lyns Theodor Elmar Bjarnason er usikker foran kvelds kamp, og langtidsskadde Christian Brink og Jimmy Tamandi er fortsatt ute. Bojan Zajic, Daniel Fredheim Holm og Mohammed Abdellaoue skal alle Vålerenga-testes før kampen. Kristofer Hæstad har pådratt seg fem gule kort og står over.

image: Tror ikke på spøkelsesnakk
image: Tror ikke på spøkelsesnakk
MANGE NEDTURER: Vålerenga-supporterne har ikke mange gode minner fra oppgjørene mot Lyn.
LENGE SIDEN SIST: Pål Jacobsen og Erik Foss scoret to mål hver, da Vålerenga slo Lyn 4-2 for 27 somre siden.
HENGER HØYT: Steven Lustü jubler etter derbyseieren i juli 2004.
TUNGE FALL: David Hanssen var med på å snuble mot Lyn. I kveld kan Vålerenga reise seg igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!