UHELDIG LISTE: Den angivelige mistenkt-lista til det internasjonale friidrettsforbundet sprer en uheldig mistanke mot Henrik Ingebrigtsen og flere friidrettsprofiler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
UHELDIG LISTE: Den angivelige mistenkt-lista til det internasjonale friidrettsforbundet sprer en uheldig mistanke mot Henrik Ingebrigtsen og flere friidrettsprofiler. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

IAAFs angivelige «mistenkt-liste»

Tror Ingebrigtsen er et offer i russisk storpolitikk:
- Kan være forfalsket

Dr. Matt X. Richardson er uenig med Gjert Ingebrigtsens hudfarge-teori og tror det ligger en politisk agenda bak lekkasjen av den angivelige «mistenkt-lista».

(Dagbladet): Det skapte store overskrifter - så vel nasjonalt som internasjonalt - da den russiske hackergruppen «Fancy Bears» lekket ut IAAFs angivelige «mistenkt-liste» med blant annet friidrettsprofiler som Mo Farrah, Asbel Kiprop og Henrik Ingbrigtsen på lista.

Familien Ingebrigtsen visste ingenting om lekkasjen da den ble videreformidlet av Letsrun.com onsdag kveld, men flere uavhengige kilder i antidopingmiljøet sier til Dagbladet at det trolig ligger politikk i dette.

Blant annet sier den svenske antidopingsjefen Dr. Matt X. Richardson at han er usikker på om lista i det hele tatt er ekte.

- Denne «mistenkt-lista» kan være forfalsket. Det har tidligere vært lignende lekkasjer hvor hackerne har endret på listene. WADA gikk blant annet ut å fortalte at deres lister ikke stemte med det som kom ut ved forrige lekkasje, sier Richardson til Dagbladet.

Han viser til offentliggjøringen av medisinske frittak som inneholdt feilinformasjon, ifølge WADA. Det samme kan derfor like godt være tilfellet her.

- Det er veldig synd og viser at sikkerheten i antidopingarbeidet ikke er bra nok. Slike sensitive opplysninger skal ikke komme ut. Det er veldig uheldig for antidopingarbeidet, mener han.

Politisk spill?

TESTES LIKE MYE: Brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen blir alle svært ofte dopingtestet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TESTES LIKE MYE: Brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen blir alle svært ofte dopingtestet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Teorien om kreftene bak lekkasjen omhandler et politisk spill hvor formålet er å sverte utøvere og systemet.

Det skal angivelig være et angrep mot systemet ved å vise hvem som får konkurrere til tross for «mistenkelig blodpass», mens samtlige russiske utøvere er utestengt fra friidretten, uavhengig om blodpasset er «mistenkelig» eller ei.

- Dette virker å være en politisk sak. Russerne prøver å påpeke en systemfeil ved å vise at de synes det er feil at disse får konkurrere og ikke deres utøvere, forklarer Richardson.

I dette angivelige politiske spillet blir altså Henrik Ingebrigtsen et av ofrene, mener den svenske antidopingsjefen.

Han er imidlertid usikker på om hackerne lykkes med den påståtte politiske agendaen.

- Jeg har fundert på hva de får ut av det, men jeg synes det heller underbygger antidopingarbeidet når dette komme fram. Det viser at det testes flittig og at antidoping tas på alvor. Jeg tror ikke Russland vinner på noe. Dette viser tvert imot at systemet fungerer.

Blodverdiene

Når det gjelder «mistenkelig blodpass», er ikke det galt i seg selv. Blodverdier som varierer kan komme av helt naturlige årsaker. Det er individuelle variasjoner, og høydetrening er en av de eksterne faktorene som beviselig skaper svigninger hos mange utøvere.

- Det er ikke noe unormalt i at blodverdiene svinger. Da kan man havne på en slik liste hvor man vil undersøke hvorfor, uten at det betyr at man har gjort noe galt. Om man havner på en slik liste uten å teste positivt, styrker det ens troverdighet. Derfor er det veldig synd at slike lister kommer ut og sprer mistanke, sier Richardson.

BRAGD: Både Filip og Henrik Ingebrigtsen er europamester på 1500 meter, mens lillebror Jakob setter stadig nye verdensrekorder for sin aldersgruppe. Foto: REUTERS/Michael Kooren
BRAGD: Både Filip og Henrik Ingebrigtsen er europamester på 1500 meter, mens lillebror Jakob setter stadig nye verdensrekorder for sin aldersgruppe. Foto: REUTERS/Michael Kooren Vis mer

Mo Farrah er testet suverent flest ganger av IAAF, nærmere bestemt 73 ganger. Henrik Ingebrigtsens 37 tester er nest mest på lista, mens en rekke av de øvrige angivelig mistenkte utøverne er testet langt sjeldnere.

Kiprop, trippel verdensmester på 1500 meter, er til sammenlikning testet 14 ganger i samme periode.

- Det er interessant. Testantallet til både Farrah og Ingebrigtsen er ekstremt høyt, mer den svenske antidopingsjefen.

Henrik Ingebrigtsen har i tillegg blitt testet mange ganger av blant annet Antidoping Norge. Totalantallet skal derfor være på rundt det dobbelte av de 37 overnevnte, ifølge Gjert Ingebrigtsen.

Paradokset

Blant dem som er testet langt sjeldnere finner vi blant annet flere medaljegrossister fra Kenya og Etiopia, som i tillegg til færre gjennomførte dopingtester av IAAF, har et tilnærmet ikke-eksisterende antidopingarbeid i hjemlandet.

Det er et paradoks.

- Det har vært en brist i antidopingarbeidet i disse nasjonene. WADA har sanksjonert mot Kenya før på grunn av for dårlig antidopingarbeid, men rapportene tyder på at det skal være bedre nå. Antidoping Norge er blant dem som hjelper de andre antidopingsystemene i andre land, sier Richardson.

- Hvorfor blir de som har dårligst antidopingarbeid i hjemlandet testet mindre av IAAF enn de som har et godt nasjonalt antidopingbyrå?

- Det vet jeg ikke. Det har jeg dessverre ikke svaret på.

IOC og IAAF vurderte å utestenge hele Kenya og Etiopia fra idretten,som Dagbladet kunne avsløre i mai. Derfor skulle man kanskje tro at utøverne fra disse nasjonene ble testet ekstra ofte av IAAF.

I stedet er det motsatt, og i stedet blir Ingebrigtsen-brødrene Henrik, Filip og Jakob testet langt oftere.

Benekter Ingebrigtsens hudfarge-teori

Gjert Ingebrigtsen lurer på om det rett og slett kan være fordi Ingebrigtsen er en hvit mann i en idrett dominert av afrikanske nasjoner.

- Kanskje er det sånn at hvis man er hvit i huden og hevder seg internasjonalt i dette gamet i flere år og har i tillegg god høyderespons, så mistenkes man? Da er det noe oppriktig galt. Det virker som de tenker at det er for godt til å være sant med en hvit mann i toppen over flere år, sa Gjert til Dagbladet torsdag.

Det tviler imidlertid Richardson på.

- Nei, det tror jeg ingenting på. Det er ikke sånn det fungerer. Det handler om en risikobedømmingsmodell med flere punkter som vurderer, forklarer han.

Risikobedømmingsmodellen tar hensyn til idrettsgren, nivå, risiko for at ulike preparater anvendes, potensiell belønning og fysiske krav innenfor idretten.

- Hvis testantallet stemmer, må de score høyt på alle punktene i risikovurdringen. Det kan stemme hvis de løper raskt i en slik idrettsgren og i tillegg har naturlig høye blodverdier og er mye i høyden, mener svensken.

Etterlyser mer testing

Det er likevel en skjevhet i testingen på «mistenkt-lista» som får pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til å reagere.

- Henrik har blitt testet 37 ganger av IAAF, men medregnet Antidoping Norge og øvrige tester er totalantallet dobbelt så stort. Det er kjempebra at antidopingarbeidet blir tatt på alvor i friidrettsforbundet. Det burde gi utøverne som testes mye økt troverdighet, mener Gjert Ingebrigtsen.

- Jeg synes det gir større grunn til skepsis når noen av konkurrentene nesten aldri blir testet. Hvorfor skal man mistenke de som blir testet mest? Når man testet så ofte, men viser at man er ren gang på gang, må jo det være det beste beviset på at man ikke er dopet. Det burde bidra til å stoppe mistankene i stedet for å skape dem.

Slik havner du på mistenkt-lista

I det angivelige IAAF-dokumentet heter det altså at Henrik Ingebrigtsen har et mistenkelig blodpass. Blodpassene er basert på individuelle blodverdier som sammenfattes i en biologisk profil, med utgangspunkt i testene fra WADA, IOC og de respektive særforbundene.

Alt inngår i et blodpass og evalueres deretter. Ved svingninger sendes funnene videre til en ekspert, som kommer med en uttalelse. Hvis han skriver «likely doping» i sin kommentar, går det videre til to uavhengige eksperter. Det blir ikke en dopingsak før tre uavhengige eksperter er enige om at utøveren har merkelappen «likely doping».

Dagbladet får opplyst at dette ikke er en sak i så måte, og Ingebrigtsen har som kjent aldri testet positivt. Svingninger i blodverdiene er heller ikke synonymt med at man har gjort noe galt. Blant annet gir høydetrening klare utslag på blodverdiene, hvis høydetreningen skal ha effekt.

- På høydeopphold endres blodverdiene. Hvis det ikke skjer, er høydeoppholdet bortkastet, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

I en uttalelse torsdag beklaget IAAF-president Sebastian Coe lekkasjen.

- Det finnes ingen unnskyldninger for lekkasjer av personlige og medisinske opplysninger og informasjon om pågående etterforskninger. Dette setter de involverte i fare. Det skader også kampen mot doping, sa Coe.