Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Uhrenholdt Jacobsen droppet landslagsopplegget

- Tror jeg aldri har vært bedre

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tråkket til med en overraskende seier på kvinnenes 10 km fellesstart. Det etter å ha trent utenfor landslaget gjennom hele oppkjøringen.

BEST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurtslo Ebba Andersson og Katharina Hennig om seieren på den femte etappen av Tour de ski 2019/20.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST: Astrid Uhrenholdt Jacobsen spurtslo Ebba Andersson og Katharina Hennig om seieren på den femte etappen av Tour de ski 2019/20.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet). Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde et drastisk valg før årets sesongen.

Den 32 år gamle skiløperen valgte å kjøre sitt eget løp utenfor landslaget hele høsten, for å få kombinert treningen med sine egne medisinstudier, hvor hun nå er inne i avslutningsfasen.

For drøye to uker siden leverte Jacobsen siste eksamen for høsten i gynekologi, obstretikk og pediatri. I dag var hun tilbake som seirer i verdenscupen, for første gang siden hun i et redusert startfelt vant i Rybinsk for snaue fem år siden.

12 år har gått siden forrige gang Jacobsen vant med alle konkurrentene på plass. Selv sier hun at hun ikke har tenkt mye på å vinne skirenn i åra imellom.

- Dæven, det var lenge siden! Jeg er dårlig på å ha resultatmål, så jeg har ikke tenkt bestemt på det. Man trenger ikke ha mål om å vinne for å vinne, åpenbart, sier en smørblid Jacobsen til Dagbladet.

Trent smartere

I stedet for økter med landslaget har Jacbosen brukt satsingen i hennes barndomsklubb, Heming, som basis for sin egen trening denne høsten. Jacobsen har lagt opp treningen rundt periodene hvor det var tøffest opplegg på skolen, og totalt sett har hun senket treningsmengden.

- Før har jeg måtte prøve å møte forpliktelsene i to leire, både på universitet og landslaget. Da har jeg nok blitt mye mer dratt enn det jeg har blitt i år hvor jeg ikke følger landslagsopplegget underveis i studiene. Jeg tror det har gjort at jeg har kunne trene smartere.

Det har gitt resultater. Jacobsen mener treningsbasen aldri har vært bedre.

- Grunnformen tror jeg aldri har vært bedre. Jeg har ikke følt meg i spesielt bra form her, så sånn sett er det litt overraskende. Treneren sa til meg etter skøyterennet i Toblach at jeg går fort, men at jeg manglet det siste giret. Sånn har det føltes. Grunnivået er høyere enn noen gang, men fresen kom for første gang i dag, sier Jacobsen.

Takker klubben

Jacobsen takker miljøet i klubben for at hun er så god denne vinteren, og mener hun nå viser for yngre utøvere at det er mulig å satse også hjemmefra.

- Det er litt ekstra gøy og jeg tror det er viktig å høre for dem som er litt yngre. Man kan faktisk bli veldig, veldig god av å trene der man bor, så lenge du har et godt treningsmiljø. Jeg har vært heldig, noen er på høyt nivå og andre er tidligere i utviklingen, men bidrar med andre ting i miljøet.

- Fordelen i klubb og kretslag er at der er gutter og jenter samlet, og jeg har hatt veldig mange gode gutter å henge på. Jeg har ikke akkurat suset rundt uten utfordringer, sier Jacobsen.

I Val di Fiemme gikk Jacobsen et taktisk prikkfritt løp og på oppløpet spurtet hun ned svenske Ebba Andersson og den tyske overraskelsen Katharina Hennig.

Dermed kuttet hun på forspranget til Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg i tet, og er drøye halvminuttet bak ledende Johaug. I morgen har den tidligere sprintverdensmesteren muligheten til å hente mer tid.

- Astrid er veldig bra, jeg er imponert. Hun er en som plutselig kan gjøre det bra på sprint og plukke inn noen sekunder. Det er åpent, og det er det vi håper på, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.