Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

FIS anker Johaug-dommen:

Tror Johaug-anken er et slags «takk for sist»: - Et politisk spill

Den tidligere proffsyklisten Mads Kaggestad tror det handler mer om å sette en standard for Det internasjonale skiforbundet.

- OVERRASKA: Mads Kaggestad hadde ikke trodd FIS skulle anke dopingdommen mot Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- OVERRASKA: Mads Kaggestad hadde ikke trodd FIS skulle anke dopingdommen mot Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): I dag kom nyheten om at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har anket Therese Johaugs dopingdom på 13 måneder.

I dagene før FIS fattet avgjørelsen om hvorvidt de skulle anke eller ikke falt, trodde mange eksperter at særforbundet ikke kom til å anke.

En av dem er TV 2-kommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad (40), som tidligere i år uttalte i Dagbladet at han var redd for at den stadig mer grundige jakten på jukserne, kom til å medføre at mer eller mindre uskyldige ofre kunne ende opp med å lide.

Den tidligere proffsyklisten ble svært overraska da han sto opp til nyheten om at Johaug-dommen ankes av særforbundet.

- Basert på min tidligere erfaring om dopingsaker og hva man har opplevd tidligere, er jeg ganske overraska over at et særforbund anker. Et særforbund pleier å ville ta vare på utøverne sine og skape en merkevare. De har ikke ønsket å gjøre ting vanskeligere tidligere, forteller Kaggestad til Dagbladet.

Etter de mye omtalte McLaren-rapportene del 1 og 2, tror Kaggestad at FIS følte de måtte være konsekvente og strenge mot alle.

- Jeg tror vinden har snudd. I lys av tida og etter McLaren-rapporten, vil FIS at det skal være likt. Og så vil de nok ikke hisse opp russerne mer. Dopingskandalene i Russland har vært med på at denne anken kommer.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

- Ikke sikkert FIS ønsker strengere straff

«Denne anken av den norske straffen på 13 måneder til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) betyr slett ikke at FIS tviler på sakens fakta eller om Therese bevisst fikk i seg et anabolt stoff.» Det skriver Dagbladets Esten O. Sæther i dag.

Og Mads Kaggestad er helt enig.

- FIS uttaler ikke hvor sterk straff de ønsker, men at de ønsker å belyse saken mer. At utøveren burde sett varselen på pakken. Det hele kan dreie seg om at de vil belyse dette til en senere anledning. Det er ikke sikkert de ønsker en strengere straff. De har ikke uttalt hva de mener er en riktig strafferamme. I lys av liknende saker kan det bli 15 måneder - eller to år.

Den tidligere proffsyklisten tror FIS føler for å statuere et eksempel. Om det er et slags «takk for sist» og et stikk mot doping-kritikerne fra Norge som i alle år har gått hardt ut mot doperne, tror Kaggestad det godt kan ha vært. For han er rimelig overbevist om at det handler om politikk, ikke bare juridiske begrunnelser.

TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Mads Kaggestad har brukt mange timer i sykkelmiljøet. Et miljø som tidligere fikk mye kritikk for mye doping, men som har blitt mye bedre. Her fra sykkel-VM i Stuttgart i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TIDLIGERE PROFFSYKLIST: Mads Kaggestad har brukt mange timer i sykkelmiljøet. Et miljø som tidligere fikk mye kritikk for mye doping, men som har blitt mye bedre. Her fra sykkel-VM i Stuttgart i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- På generelt grunnlag har særforbund og idretten blitt kritisert tidligere for ikke å ta doping på alvor. Nå må man bare ta det uansett hvor strengt og urettferdig det er. Man kan snakke om at antidopingarbeidet må bli bedre, men det har hatt en utvikling til det positive, sier Kaggestad.

- Se på Marit Bjørgen

Nå venter sannsynligvis seks måneder i uvisshet for langrennsstjerna Therese Johaug. Dersom CAS utvider dommen til 15 måneder vil hun rekke OL, da hun vil ha mulighet til å slutte seg til landslaget 18. november. Den 18. januar vil dommen være ferdigsonet.

Dersom straffen blir utvidet lenger, mister altså Johaug OL i Pyeongchang som går fra 9. til 25. februar 2018.

Selv om det vil være tøft for Johaug å kjempe seg tilbake på landslaget formmessig, uansett hvor mye hun trener nå, vil det også være tøft psykisk. Men at hun kommer tilbake har Kaggestad trua på.

- Du har jo utøvere som har kommet tilbake fra to års utestengelse tidligere også. For eksempel syklisten Alejandro Valverde. Men for syklister er ikke OL så viktig, da er det Tour de France som teller. Jeg tror det er et større slag for en utøver der OL er så viktig som det er for en norsk skiløper.

Likevel. Therese Johaug er 28 år, og har fortsatt mange år i langrennssporet foran seg - dersom hun selv ønsker.

- Hun kan jo se på Marit Bjørgen, sier Kaggestad, og sikter til at Bjørgen er verdens beste kvinnelige skiløper i en alder av 36.

- Håper ikke hun gir seg

Mads Kaggestad tror Johaug hadde fordøyd utestengelsen på 13 måneder, men at det nå blir mer usikkerhet først, i tillegg til at det er en prosess som stjeler energi og fokus.

- Og hun vet ikke hva det ender med. I verste fall tror jeg hun får to år. Men jeg tror ikke hun får det.

Mens hun venter, tror Kaggestad at Johaug vil ha problemer med å se framover. At en utøver ikke alltid tenker langsiktig.

- Skulle det her ende med at hun får en straff som gjør at hun ikke får vært med til OL, håper jeg ikke hun gir seg. Hun kan fortsatt trene og bygge et grunnlag. Men det er jo klart at hun ønsker å komme raskest mulig tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media