Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror Kina timer terror-avsløringer

For å fjerne fokus fra andre spørsmål før OL.

(Dagbladet.no): I helga ble det kjent at kinesiske myndigheter den siste tida har avslørt flere terrorplaner, hvorav noen som skulle rettes mot sommerens OL i Beijing.

NUPI-forsker Andreas Selliaas leder prosjektet Sport og forsoning i samarbeid med Raftostiftelsen. Han tror ikke tidspunktet for terroravsløringene er tilfeldig.

- Det er neppe tilfeldig at avdekkingen av årets terrorplaner og aksjoner kommer samtidig med møte i den kinesiske Folkekongressen, skriver han i sin blogg.

- Terrorhåndtering får fokus

Selliaas antyder at avverging av terror er effektive nyheter for å ta bort fokus bort fra andre politiske saker, som kinesiske myndigheter ikke ønsker at skal knyttes til OL.

Slike spørsmål kan være menneskerettigheter og Kinas muligheter til å endre situasjonen i den krigsherjede Darfur-regionen vest i Sudan.

- Terrorhåndtering blir møtt med veldig stor forståelse og får stor oppmerksomhet i Vesten. Samtidig får Kina vist at de har kontroll og gjør alt for å sikre et trygt OL, sier Selliaas til Dagbladet.no.

- Slik kommer de kritikerne i forkjøpet, tror han.

- Endret mediestrategi

AVSLØRTE TERROR-PLANER: Her trener kinesiske paramilitære styrker på terrorhåndtering, en situasjon som er høyst aktuell etter helgas avsløringer. Foto: EYEPRESS/AP
AVSLØRTE TERROR-PLANER: Her trener kinesiske paramilitære styrker på terrorhåndtering, en situasjon som er høyst aktuell etter helgas avsløringer. Foto: EYEPRESS/AP Vis mer

Samtidig har han også merket seg at Kina har lagt om mediestrategien sin i det siste - som en følge av at stjerneregissør Steven Spielberg trakk seg som kunstnerisk leder for OL.

- Da ble Xi Jinping satt til å lede de olympiske forberedelsene. Han blir regnet som en av de heteste kandidatene til å ta over etter president Hu Jintao, skriver Sellias.

- Dette blir testen på om han er klar for oppgaven, mener han.

Etter Xi Jinpings ansettelse har antall pressekonferanser økt betraktelig, og journalister har nå bedre tilgang til de olympiske arenaene, påpeker doktorgradstipendiaten.

image: Tror Kina timer terror-avsløringer
STILLER SPØRSMÅL: NUPI-forsker Andreas Selliaas tror ikke tidspunktet for Kinas terroravsløringer nødvendigvis er tilfeldige.
Partisekretæren i Xinjiangs Kommunistparti, Wang Lequan (t.v.), og Xinjiang-guvernør Nur Bekri er her fotografert under helgas samling i Folkekongressen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media