Johannes Høsflot Klæbo har flere triks i ermet

Tror Klæbo-rykket kan være avslørt for tidlig

Svenske Emil Jönsson mener Johannes Høsflot Klæbo burde spart litt av kruttet til OL. - Han har flere triks i ermet, svarer landslagstrener Tor Arne Hetland.

BLIR SETT: Johannes Høsflot Klæbo får en hjelpende hånd av russeren Aleksander Bolsjunov i Kuusamo forrige helg. Framover må Klæbo regne med mer taktisk spill fra konkurrentene.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BLIR SETT: Johannes Høsflot Klæbo får en hjelpende hånd av russeren Aleksander Bolsjunov i Kuusamo forrige helg. Framover må Klæbo regne med mer taktisk spill fra konkurrentene. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Fem strake verdenscupseire har gjort Johannes Høsflot Klæbo til mannen å slå i langrennssporet denne sesongen.

Etter den fantastiske seieren på en knallhard tremil i Lillehammer, virker 21-årige Klæbo uslåelig. Selv ikke et formidabelt russisk lagtempo i sprintfinalen stoppet skifenomenet.

- Fyren er relativt unik med to ski og to staver om dagen. Han er litt læremester for oss andre, sier verdens beste skiløper de siste årene, Martin Johnsrud Sundby, til Dagbladet.

Spent Klæbo

Individuell start, sprint eller fellesstart virker ikke å spille noen rolle. Klæbo vinner uansett, men framover må han regne med å få mye mer oppmerksomhet enn han har fått så langt.

Taktikkeriet russerne forsøkte å kjøre ham av med lørdag, kommer til å bli enda mer merkbart fram mot OL.

- Det blir spennende å se hva som skjer framover. Alle har lyst til å gå så fort som mulig på ski, og alle har lyst til å komme først i mål. Det gjelder å finne sin måte å løse det på, sier Klæbo til Dagbladet.

Men selv om han virker utilnærmelig akkurat nå, tror den svenske veteranen Emil Jönsson at Klæbo med fordel kunne ventet med å vise fram den umenneskelige farta han klarer å holde over lange distanser.

Avslørt for tidlig

Nå, mener Jönsson, kan Klæbo ha gitt konkurrentene tid til å utlikne forspranget før OL. Det var nemlig det som skjedde da han selv brøt igjennom i langrennssirkuset med formidable rykk i sprint.

- Da vi gjorde noe nytt, så lærte den eldre garden seg det etter en stund. Nå er spørsmålet om Klæbo har avslørt dette for tidlig. Om han skulle våget å vente med det til OL. Det får vi se. Men det handler om å kjøre fort over lang tid, ikke bare å rykke fra. Å tørre å gjøre det når man er sliten og er i en finale. Jeg bruker ordet tørre, for man er så styrt av hvordan det har vært. Derfor er det så deilig at noen har tørt å gjøre det, for jeg har jo drømt om dette lenge. «Tenk hva som kan skje om man bare stikker i finalen», har jeg tenkt. Men jeg har ikke tørt å gjøre det, sier Jönsson til Dagbladet.

Den svenske veteranen satt hjemme og så Klæbos herjinger i Kuusamo, men fikk prøve seg i sporet igjen i Lillehammer. Det endte med 21. plass i sprinten lørdag.

Han elsker det Klæbo har gjort med sporten i år.

- Dette endrer alt, og det tror jeg sprintverdenen har trengt. Vi har trengt noen som har tørt å gjøre det, sier Jönsson, og spår at mange kommer til å gjøre som russerne og følge etter med full spiker hele veien.

Mer på lager

Men at Klæbo har avslørt konkurransefortrinnene sine for tidlig, det vil ikke landslagstrener Tor Arne Hetland være med på.

- Johannes har vel flere triks i ermet, så jeg tror ikke de kan være trygge på når og hva som kommer hver gang Johannes stiller på start, sier Hetland til Dagbladet, og frykter heller ikke lagtaktikk, slik russerne forsøkte lørdag.

- Jeg tror utlendingene kan prøve hva dem vil av lagarbeid og taktikk akkurat nå. Johannes mestrer det trykket, og det er vanskelig å angripe bestemann når de ikke vet hvor de har ham hen, sier Hetland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer