Tror Klopp frister Tyskland

Rune Bratseth (61) mener det akkurat nå bare er én mann som kan erstatte Hansi Flick (57) som ny landslagssjef for Tyskland.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PROFIL: Fotballekspert Rune Bratseth. Foto: NTB
PROFIL: Fotballekspert Rune Bratseth. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Costa Rica - Tyskland 2-4 (0-1)

Fotballekspert Rune Bratseth tror Tysklands landslagssjef Hansi Flick sitter trygt, til tross for at gigantnasjonen røk ut av VM, men mener samtidig det er ett navn som kan friste det tyske forbundet:

Liverpool-manager Jürgen Klopp.

- Flick får helt sikkert kjørt seg, men jeg tror ikke de kommer til å gjøre noe der. Da måtte det i så fall være Jürgen Klopp. Han tror jeg er det eneste navnet som frister det tyske forbundet, sier Bratseth til Dagbladet.

Tyskland skuffet stort da laget torsdag kveld røk ut av Qatar-VM. 4-2-seier over Costa Rica holdt ikke, da Spania tapte 1-2 for Japan.

LURT SMIL: Fra Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: Reuters/Craig Brough/NTB
LURT SMIL: Fra Liverpool-manager Jürgen Klopp. Foto: Reuters/Craig Brough/NTB Vis mer

- Hvem ellers?

Klopp har ved flere anledninger blitt koblet til jobben som tysk sjef, men foreløpig har 55-åringen blitt værende på Anfield. Tidligere i år skrev han under på en ny avtale med Merseyside-laget, som binder ham til klubben ut 2025/26-sesongen.

Bratseth tror ikke Liverpool-fansen trenger å være bekymret for å miste sin suksessfulle manager med det første.

- Det finnes alternativer, men hvem ellers skulle det vært? Det er ingen grunn til å tro at det skjer, for jeg tror Hansi Flick fortsetter, men man vet aldri. Det indre klimaet med spillere, trenere og det tyske forbundet kjenner jeg ikke godt nok til, forklarer han.

FORTVILER: Tyskland-spillerne etter kampslutt mot Costa Rica. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB
FORTVILER: Tyskland-spillerne etter kampslutt mot Costa Rica. Foto: Ina Fassbender / AFP / NTB Vis mer

Håpløst

Tyskland ble meldt som en av favorittene til å vinne det omdiskuterte verdensmesterskapet i Qatar.

Bratseth er likevel ikke sjokkert over at Manuel Neuer & Co. ikke klarte å ta seg videre fra gruppespillet.

Han peker på at laget mangler et solid forsvar, og ikke minst en målscorer på topp.

- Det er overraskende, men forskjellen mellom lagene blir stadig mindre. Man møter profesjonelle fotballspillere uansett. Tyskland har et forsvar som ikke henger på grep. De gjør mange feil, og slipper inn håpløse mål, sier Bratseth.

Han fortsetter:

- Dessuten mangler de en avslutter. De har ikke hatt en ordentlig spiss siden Mario Gomez og Miroslav Klose. Det er merkelig at de ikke finner en. Derfor er jeg ikke overrasket over at Tyskland ikke er helt der oppe, i dette mesterskapet, avslutter den tidligere Tyskland-proffen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer