MØTER NY RUSSER: Aleksandr Grisjtsjuk kikket på partiet mellom Sergej Karjakin og Magnus Carlsen i runde seks. I dag møter han selv nordmannen. FOTO: Joachim Baardsen / Dagbladet.
MØTER NY RUSSER: Aleksandr Grisjtsjuk kikket på partiet mellom Sergej Karjakin og Magnus Carlsen i runde seks. I dag møter han selv nordmannen. FOTO: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

- Tror Magnus har følt på forventningspresset

Kjemper beinhard kamp om Norway Chess-tittelen.

STAVANGER (Dagbladet): Norway Chess er inne i turneringens avsluttende fase. I løpet av tre partier skal det avgjøres hvem som stikker av med den prestisjefylte tittelen og nærmere én million kroner i premiepenger.

Stillingen forut for runde sju er ekstremt jevn. Fra første- til sisteplass skiller det bare ett poeng. Alt kan fremdeles skje. Alle kan ennå vinne Norway Chess.

Kjenner på presset Med 3.5 poeng, topper Magnus Carlsen (23) sammenlagtlista sammen med russiske Vladimir Kramnik (38) og italienske Fabiano Caruana (21).

Nordmannen har likevel ikke vært helt fornøyd med spillet sitt under oppholdet i Stavanger. Etter partiene mot Veselin Topalov (39) og Levon Aronian (31) i runde fem og seks, var han også fullstendig utslitt.

Det forklarer Henrik Carlsen med at sønnen både har slitt med søvnproblemer og blitt påvirket av de massive forventingene som følger når verdens beste spiller bringer sjakksirkuset hjem til Norge.

- Jeg tror nok Magnus har følt litt på det ekstra forventingspresset ved å være på hjemmebane, forteller Carlsen senior til Dagbladet.

- Veldig lyst Under første utgave av Norway Chess i 2013 klarte ikke sønnen å innfri verken folkets eller sine egne skyhøye ambisjoner. Fjorårets 2. plass er derfor med på å forsterke viktigheten av å vinne i år.

- Jeg har veldig lyst til å gjøre det bra, både fordi det er på hjemmebane og fordi jeg ikke gjorde det særlig godt i fjor. Jeg vil rette opp inntrykket, sa Magnus Carlsen til Dagbladet i mars.

I går gjentok pappaen at en Norway Chess-triumf henger høyt.

For at Carlsen skal nå helt opp og kunne smykke seg med tittelen under fredagens bankett, bør det bli minimum to, men kanskje så mye som 2.5 poeng til av tre mulige.

Det betyr at dagens parti mot verdenstreer Aleksandr Grisjtsjuk kan bli helt avgjørende.

- Jeg er aggressivt innstilt. Jeg skal prøve å vinne. Jeg må ikke, men jeg er hvit og bør vinne. Det er min oppgave, sier Magnus Carlsen til Dagbladet.

God støtte Med seg på ferden mot et av årets store mål følger familie og venner spent med fra tilskuerplass i Stavanger. Etter det korte remispartiet mot Sergej Karjakin i går, fortalte sjakkesset til Dagbladet at han setter stor pris på støtten og at han håper det blir mer spenning i dagene som kommer.

- Magnus synes det er veldig morsomt at det arrangeres en toppturnering på hjemmebane. Han er imponert over det de har fått til her borte, supplerer Henrik Carlsen.

Oppgjøret mot dagens motstander forventes å bli svært underholdende. Grisjtsjuk er regjerende verdensmester i lynsjakk, men også kjent for å ofte havne i tidsnød i spillets klassiske versjon. Russeren tror også selv at det blir et spennende parti.

- Det er alltid veldig interessant å spille mot Magnus med svarte brikker, for han går aldri for uavgjort. Han ønsker alltid å vinne. Så jeg håper det blir interessant, sier Grisjtsjuk til Dagbladet.

PS: Simen Agdestein ligger bare et halvt poeng bak Magnus Carlsen på sammenlagtlista. 47-åringen møter i dag russiske Peter Svidler.