TØFF OPPGAVE: Kan Jose Mourinho (t.h.) være rett mann den dagen Alex Ferguson skal erstattes i Manchester United? Foto: Nigel Roddis, Reuters/Scanpix
TØFF OPPGAVE: Kan Jose Mourinho (t.h.) være rett mann den dagen Alex Ferguson skal erstattes i Manchester United? Foto: Nigel Roddis, Reuters/ScanpixVis mer

- Tror Mourinho havner i en av Manchester-klubbene

Er han klar for «den jævligste oppgaven i fotballen»?

(Dagbladet): Ryktene om at Jose Mourinhos dager i Spania snart er talte blusset opp igjen i helga. Mourinho har alltid vært klar på at han ønsker seg tilbake til England før eller siden.

La Liga-kommentator Petter Veland i Canal+ tror det er god grunn til å vente at det kan skje allerede til sommeren. Real Madrid leder serien med sju poeng i skrivende stund.

- Jeg er hundre prosent sikker på at han går dersom Real Madrid vinner La Liga. Da kan Mourinho gjøre det samme som han har hatt til vane for å gjøre i tidligere klubber. Og han kan dra etter å ha dyttet Barcelona ned fra tronen, akkurat slik han lovet å gjøre da han kom, sier Veland til Dagbladet.

- Mer grått hår Han synes Mourinho er synlig preget av alt oppstyret som følger med å lede Real Madrid.

- Hvis en ser profilbilder av ham fra da han tok over og sammenligner det med nå er det betraktelig mer grått hår. Han ser direkte sliten ut.

Veland tror mediehysteriet og negativ oppmerksomhet tærer på kreftene til portugiseren. Ikke minst har flere tidligere Real Madrid-personligheter hevet kritiske røster i det siste.

- De er irritert over at han alltid forsvarer spillerne sine, selv om de gjør noe stygt. For eksempel situasjonen med Pepe og Messi - der mener de fleste Real Madrid-supporterne at Mourinho burde vært strengere. De vil at han skal kritisere stygt spill, sier Veland.

Mulige åpninger Dersom Mourinho skal tilbake til England, er det selvsagt ikke hvilken som helst klubb han vil ønske seg til. Naturlig nok vil han være på jakt etter toppjobbene.

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener det kan åpne seg muligheter for managerbytter i alle de største engelske klubbene i løpet av de nærmeste par årene:

KAN BLI LEDIGE JOBBER: Øyvind Alsaker tror det kan bli ledige jobber i alle de største engelske klubbene i løpet av nær framtid. Foto: Morten Holm, Scanpix
KAN BLI LEDIGE JOBBER: Øyvind Alsaker tror det kan bli ledige jobber i alle de største engelske klubbene i løpet av nær framtid. Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer

• Manchester United:
- Alex Ferguson er ett, to eller tre år unna å gi seg.

• Liverpool:
- Hvis prosjektet Kenny Dalglish skulle mislykkes, er det fort en ledig plass.

• Chelsea:
- André Villas-Boas lever farlig, det vet vi.

• Tottenham:
- Managerjobben blir kanskje ledig om Harry Redknapp får England-jobben.

• Arsenal:
- Det er flere spørsmål knyttet til Wengers posisjon enn noengang.

• Manchester City:
- Det slår meg som mest sannsynlig at Jose Mourinho ender i en klubb med utenlandske eiere, der det britiske og tradisjonene kanskje ikke er det viktigste. Derfor er det lettere å se for seg Mourinho i for eksempel City enn i Arsenal eller Liverpool.

Ferguson-erstatter? Det er ingen ny tanke å se for seg Mourinho som erstatter for Alex Ferguson i Manchester United. Managerlegenden går mot slutten av jobbkarrieren, og var blant de som hadde et meget godt forhold til Mourinho under tida hans i Chelsea.

Alsaker mener Mourinho som United-manager er et meget interessant tankeeksperiment.

SIKKER PÅ AT HAN GÅR: Petter Veland er sikker på at Mourinho forlater Real dersom de vinner ligaen. Foto: Canal +
SIKKER PÅ AT HAN GÅR: Petter Veland er sikker på at Mourinho forlater Real dersom de vinner ligaen. Foto: Canal + Vis mer

- Ferguson hadde åpenbart sansen for ham, og kjente igjen seg selv - ungdommen som gjør ting på sin egen måte. Det er jo den jævligste oppgaven i fotballen - å overta etter Ferguson. Men hvem er vel mer egnet enn «The Special One»?

Utfordringen for Mourinho i England kan bli omdømmet hans, den tidvis kontroversielle stilen han har på sidelinja og i intervjuer.

- Da har du det med Manchester United som klubb, merkevare og verdensomspennende fenomen. Ønsker de å bli identifisert med Mourinhos akrobatikk på linja? spør Alsaker.

Petter Veland tror på Moruinho i United.

- Jeg tror vi kan utelukke Chelsea, fordi jeg tror ikke han går tilbake til en klubb han allerede har vært i. Magefølelsen sier United, jeg kan ikke se for meg Mourinho i Arsenal eller Tottenham. Det blir nok en av de to Manchester-klubbene, sier han.