Tror norske løpere doper seg

72 prosent av svenskene svarer ja på spørsmålet om norske løpere har vært dopet. I Kiruna summer ryktene om dopingavsløringene. - Det snakkes jo, sier Fischer-smører Hallgeir Martin Lundemo.

Les alle sakene om doping her!

Ryktene om dopinginsinuasjonene i Rikets Tilstand har nådd nabolandene våre. Aftonbladets nettutgave vier i formiddag sportsforsiden sin til overskriften «Anklagene sjokkerer Norge». I avstemningen på forsiden lyder spørsmålet «Tror du de norske skiløperne var dopet under OL på Lillehammer?». Like etter klokka tolv i formiddag hadde 11 808 personer stemt. 72,4 prosent svarer ja.

«Fest i Finland»

Aftonbladets sportskommentator Lasse Anrell går hardt ut i sin kommentar:

- Den norske idrettene er full av juksere. Full av dopere, skriver han og refererer videre påstandene fra TV2s dokumentarprogram som om de var vedtatte sannheter. Men så vekker han sine svenske lesere opp av Norges-hetsen:

- Jeg tillater meg likevel å hevde at det er grunn til å ta det en smule rolig. Det er ikke sportsjournalister som har laget denne granskingen. Erfaringen har lært meg at det ofte blir ytterst summarisk og fordomsfullt når journalister som ikke kan se forskjell på en stav og et spyd eller en sprøyte og en spurt skal gi seg i kast med idrettens etikk.

Anrell stiller seg med andre ord kritisk til påstandene som kom fram i Rikets Tilstand, men konkluderer med at Norge må vinne tilbake æren, og at mens det nå er sorg i Norge er det fest i Finland.

Konkurrentene tar igjen

Dagbladet.no har vært i kontakt med Johann Mühleggs mamma, Magdalena Mühlegg, i forbindelse med påstandene om norsk doping. Men Johann Mühlegg, som håper på å bli frikjent for doping i desember, er taus.

- Han gir ingen kommentarer. Han venter på forhandlinger i Lausanne, sier Magdalena Mühlegg.

Til helga er det verdenscupåpning i Kiruna i Sverige. Mange nasjoner er allerede på plass, og ryktene om Rikets Tilstand har for lengst nådd løperne.

- Det snakkes jo rundt i de andre nasjonene, sier Hallgeir Martin Lundemo til Dagbladet.no. Lundemo er smører for Fischer og skal blant annet smøre for flere norske løpere. Han tror at mange synes norske løpere har fått som fortjent etter at de har gått hardt ut mot dem som har blitt tatt.

- De norske har jo gått i bresjen for både det ene og det andre. Nå tenker andre nasjoner at det ikke var rent mel i posen der heller. Fem fjær blir til ti høns. Jeg drev brannslukking her i går og driver brannslukking nå, sier han.

- Det er greit å ikke være for aktiv i forhold til reglene om to års utestengelse nå. Det er greit at man ligger litt lavt hvis tyske utøvere gjør det bra.

- Tenker du på Johann Mühlegg?

- Ja, eller generelt når utenlandske løpere går fort. Det er greit å kanskje ikke snakke negativt om det. Alle vet at de norske mistenker de andre, så da blir det at man tar litt igjen, sier Lundemo.

Konkurrentene snakker mye om de blodfortynnende midlene som TV2 hevder ikke ble levert tilbake til sykehusapoteket.

- Det er dét det går på i leirene.

- Tror konkurrentene at nordmennene bruker doping?

- Det har ikke kommet så langt. Men du vet jo hvor stygt man kan tenke. Det er ikke artig, lell.

SMØRER I KIRUNA:</B> Hallgeir Martin Lundemo har smørt for flere landslag og jobber for Fischer i Kiruna. - Jeg driver brannslokking her, sier han.