Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tror norske OL-håp doper seg

1 av 3 nordmenn tror noen av de norske OL-deltakerne i Salt Lake City bruker eller har brukt ulovlige dopingmidler. - Det er fryktelig leit og trist, sier Vegard Ulvang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Si din mening!

Tidligere skikonge Ulvang synes det er trist og leit at det norske folk mistror norske OL-utøvere.

Han prøver seg like godt på en forklaring:

- Slik jeg ser det, kan noe av årsaken være at så mange store fisker har gått i dopinggarnet de siste årene. Utøvere fra store nasjoner og med ressurser er avslørt, og deretter masseeksponert i mediene. Jeg tror nok folks syn er preget av det de ser og leser, sier en lettere sjokkert Ulvang til NTB.

En undersøkelse Research International Feedback har gjort for NTB, viser at 33 prosent av den norske befolkning tror noen av de norske OL-deltakerne i Salt Lake City bruker eller har brukt ulovlige dopingmidler.

- Tallet er ikke bra. Det er fryktelig leit og trist at det norske folk tror mange av de norske OL-håpene driver urent spill.

- Overraskende, personlig tror jeg faktisk vi går mot et av de reneste OL noensinne, sier Ulvang.

Skremt toppidrettssjef

Også toppidrettssjef Bjørge Stensbøl er skremt av tallene og i framtiden vil han gjøre alt han kan for å bedre norske deltakeres rykte.

Over 1000 mennesker i aldersgruppen 15-80 år er spurt, og 53 prosent av de spurte mener det motsatte. 14 prosent har ikke gjort seg opp noen mening om temaet. Interessant er det også at bare 18 prosent av de spurte i aldersgruppen over 65 år tror de norske vinteridrettsutøverne bruker ulovlige midler.

- Liker dette dårlig

Mest oppsiktsvekkende er at hele 45 prosent av de spurte i aldersgruppen 15-24 år mistenker de norske OL-farerne for å dope seg. Prosentandelen for aldersgruppen 25-39 år er solide 39 prosent.

- Dette er langt i overkant av det vi hadde håpet og forventet. Nei, tallet er altfor høyt. Jeg likte også svært dårlig at nesten halvparten av de spurte i den yngste aldersgruppen tror vi jukser, sier toppidrettssjef Bjørge Stensbøl til NTB.

- Undersøkelsen viser at folk i stor grad er styrt av hva de leser i aviser og ser på TV. Utøverne selv har reagert sterkt på at tallet er så høyt, de har også sett tilsvarende resultater i andre undersøkelser, fortsetter toppidrettssjefen.

Han tror definitivt at det norske folk skal få slippe å oppleve en norsk dopingsak under OL i Salt Lake City.

- Helt klart, vi har gjort enormt mye for å unngå at det skal skje. Kontrollen og oppfølgingen med inntak av kosttilskudd og annet er betydelig skjerpet. Det var vi tvunget til etter hendelsene i Sydney.

Til disposisjon

Spørreundersøkelsen viser også at det er flest mennesker i Midt-Norge og Vestre Østland tror de norske doper eller har dopet seg. Folk med minst treårig utdannelse, og de som bor i husstander med brutto årsinntekt over 500.000 er av samme oppfatning.

- Alle utøverne våre stiller, har stilt og vil stille seg til disposisjon for å få ned disse tallene. Mistenkeliggjøring av den norske OL-troppen er noe vi må ta på alvor, derfor er det viktig for oss å være åpne. Det er en av grunnene til at vi frigjør opplysninger om blodverdier og annet hos de norske OL-deltakerne, sier Stensbøl.

- Vi aksepterer ikke dopingmisbruk, og heller ikke mye annet som er lovlig, men etter vår mening ikke etisk forsvarlig. Høydehusdebatten vil jeg ikke inn på nå, men innrømmer gjerne at vi har en kommunikasjonsutfordring i forhold til media.

- Må teste bedre

Stensbøl mener Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Den internasjonale olympiske komité (IOC) er kommet langt i jakten på dopingsynderne, men testmetodene og verdiene som legges til grunn er han ikke fornøyd med.

- Testingen er ikke bra nok i dag. Vi er av den oppfatning at blodverdigrensene er for høye. Det blir som å kjøre bil med en promille på 4,5 uten å bli tatt, beskriver Stensbøl.

Idrettspresident Kjell O. Kran har gjort flere utspill overfor IOK-president Jacques Rogge, der han ber om at grenseverdiene vurderes på nytt.

- Per i dag har vi ikke nådd fram, men vi gir oss ikke, lover Stensbøl.

(Kaj T. Pedersen - NTB)

SKREMT:</B> Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl liker dårlig den dopingmistanken som rettes mot norske idrettstopper. Her er Stensbøl sammen med assisterende toppidrettssjef Aasne Havnelid og ernæringsekspert Christine Helle (t.v.). Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!